nyár
#Testi problémák

Nyári egészségügyi tények és tévhitek

2015.07.26.
1 perces olvasási idő

Néhány gyakran szárnyra kapó mítoszról rántjuk le a leplet. Fontos, hogy nyáron is odafigyelj az egészségedre, de azért fogadd meg szüleid tanácsait is: maradj távol a tábortűztől és ne igyál a kerti slagból!

1. Ha víz ment a füledbe, állj egy lábra és rázd a fejed!

Ítélet: Hamis!
Mivel a hallójárat görbült, így a fejünk billenése a legtöbb esetben nem elég, hogy a víz kijöjjön a fülünkből. Sokkal jobb, ha a fejedet oldalra döntöd úgy, hogy az eldugult fül a föld felé nézzen. A mutatóujjad helyezd a fül bejáratához, a hüvelykujjaddal pedig tartsd a fülcimpád. Tartsd így és óvatosan mozgasd a fejed! A hallójárat ilyenkor ugyanis kiegyenesedik, így a víz is könnyebben távozhat.

2. A grill és tábortűz füstje ártalmas

Ítélet: Igaz!
Mint minden füst, így a tábortűz és a grill füstje is káros az egészségünkre. Különösen a tüdőnkre. A legjobb, ha a szélnek háttal ülsz, így a füst pontosan el fog tőled szállni!

3. Ne igyál a kerti slagból és a csapból – tele van baktériumokkal!

Ítélet: Részben igaz!
Nincs egyetlen baktérium sem, amely kifejezetten kerti csapokra és tömlőkre specializálódott volna. A tömlő végén mégis különféle baktériumok telepedhetnek meg, ha az állati ürülékkel, vagy más fertőző dologgal érintkezett. A biztonság érdekében tartsd távol az ajkad a csaptól, vagy a tömlő végétől, de a legjobb, ha inkább bemész inni a házba!

4. Nyílt sebbel menj a tengerbe, mert a sósvíz segít gyógyítani!

Ítélet: Hamis!
A tenger sajnos tele van baktériumokkal, amelyek bejuthatnak a nyílt sebbe, így az begyulladhat és könnyen be is lázasodhatsz. Helyette inkább ragaszd le vízálló sebtapasszal, így megakadályozod a baktériumok bejutását.

5. Ha vakarod a csípést, az csak rosszabbá teszi

Ítélet: Igaz!
A vakarás ugyanis elindíthatja az immunrendszer hírvivő fehérjéit a helyszínen, amelyek csak még erősebb viszketést eredményeznek. Így vakarás helyett hűtsd le! Tegyél rá egy hideg sört, vagy egy jégakkut! Az alacsony hőmérséklet lelassítja szervezetünk kémiai reakcióit, így a viszketés hírvivői is lassabban jutnak el az agyunkhoz!

6. Evés után legalább 30 percig ne menj a vízbe!

Ítélet: Igaz!
Mivel a tápcsatornádban több vér jut evés után, így ott kisebb görcsök keletkeznek, ha nem pihenünk. Várjuk ki a 30 percet! Ha esetleg utána rosszul érezzük magunkat a vízben, jöjjünk ki és pihenjünk, amíg jobban nem leszünk!

(Cs.B., MSN)