/ TEST / Mitől cserepesek az ajkai...
  2019-02-26

Mitől cserepesek az ajkaink?

A testünket érő külső hatások, például az időjárási körülmények legelső célpontja a bőr. A hideg időben fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy a szabadon lévő testrészeinket megfelelően védjük. Neked is gyakran kiszáradnak az ajkaid? Tudd meg, miért is történik ez, és mit tehetsz ellene!

- hirdetések -

A téli hónapok alatt plusz rétegekbe burkolózunk, így védjük bőrünket, az ajkainkat azonban szabadon hagyjuk. Pedig az ajkakat nagyon vékony réteg bőr borítja. Az arcod többi részének bőrével összehasonlítva az ajkak a legérzékenyebbek a kiszáradással szemben. Kutatások kimutatták, hogy akár tízszer több nedvességet veszíthetsz az ajkaidon keresztül, mint az arcod vagy a tested más részein át.

A száraz, téli levegő, a sarkvidéki hideg és a szobák alacsony nedvességtartalma mind hozzájárul ahhoz, hogy az ajkaid kiszáradjanak. Amint a bőrsejtekből távozik a nedvesség, azok törékennyé válnak, így az ajkaidon kis repedések és törések keletkeznek. Ezek a kis repedések teszik olyan fájdalmassá a cserepes ajkakat – a meleg, a savas ételek, sőt, még a fogkrém is tovább ronthatja az állapotát. 

A probléma: az ajkak nyalogatása

Mi lehetünk saját magunk legnagyobb ellenségei. Az ösztön, hogy megnyald az ajkaid még súlyosabbá teszik a kiszáradást. Amint a nyál elpárolog, tovább szárítja a bőrt. A nyál savakat és enzimeket is tartalmaz, amelyek segítik az ételek lebontását. Ezek a savak bizony irritálják az ajkak bőrét is.

Egy másik hiba, amit az emberek megkísérelnek a cserepes ajkak kezelésének érdekében: a bőrdarabkák súrolása, radírozása vagy lerágása. Megpiszkálni a már amúgy is vékony bőrt az ajkakon - ez vérzéshez vagy súlyos kellemetlenséghez vezethet. Lassítja a gyógyulási folyamatot és tovább irritálja a bőrt.

Ha a piszok és a baktériumok bejutnak a szádon lévő töréseken és repedéseken keresztül, fertőzést kaphatsz el. Gyakori szövődmény az ajakgyulladás, ami a száj sarkainak gombás fertőzéséhez köthető. Ez helyi gombaellenes krémmel kezelhető.

A száj körüli bőr feszegetése és dörzsölése szabaddá teszi azon idegvégződések felé az utat, ahol a herpesz vírusok élnek - így ez serkentheti a vírus kiújulását.

Tarts magadnál balzsamot

Az ajkaidnak védőpajzsra van szüksége, hogy formában maradjanak. Egy ajakbalzsam télen – mint egy kalap vagy sál – véd a durva időjárási hatások ellen. A bőr jobban gyógyul, ha nedves, nincs kiszáradva. Ezért leginkább egy bőrtápláló balzsam vagy kenőcs használata ajánlott. A cél, hogy bezárjuk a nedvességet, és tápláló olajok segítségével további nedvességhez juttassuk a bőrt. Egyes összetevők pedig segítenek a fertőzésből és irritációból eredő mély törések és repedések összeforrasztásában.

A vazelin az egyik leggyakrabban használt hatóanyag, de használhatod a ricinusolajat, a shea vajat vagy a napraforgómag olajat is a cserepes ajkak táplálására! 

Napvédők, vazelinmentes termékek

Mézes ajakír házilag
Cserepesek az ajkaid? Ne aggódj, van olyan megoldás, amely nemcsak pénztárcakímélő és környezetbarát, hanem garantáltan hatásos és egy szép fémtégelybe csomagolva kitűnő ajándék is lehet!

Az elkészítés módja

Egy másik keresendő összetevő: SPF, még akkor is, ha közelebb laksz az Északi-sarkhoz, mint az Egyenlítőhöz. A nap sugarai még a sarkköri hőmérsékleten is károkat okozhatnak. Amennyiben az ajkad bőrét az UV sugarak veszélyeztetik, azok nagyobb eséllyel száradnak ki. Éppen ezért a napvédő krémek rendszeres használata is elengedhetetlen az ajkak hámlásának megakadályozásában.

Az aknéra hajlamos emberek vazelinmentes termékeket kereshetnek. Néhányan úgy tapasztalhatják, hogy ez a hozzávaló eltömíti a pórusokat és mitesszereket vagy aknékat okoz.

Kerüld azokat a termékeket, amelyekhez kis tégelyekben lehet hozzájutni! Belemártani az ujjadat egy tégelybe nem olyan higiénikus, mint egy tubusos applikátor.

Ajkaid balzsamozása

A cserepes, repedezett ajkak kialakulása megelőzhető korai és gyakori balzsamozással. Rendszeresen krémezzük be ajkunkat lefekvés előtt! Sokunk nyitott szájjal alszik, ami miatt ajkaink kiszáradnak. Azzal, hogy este felvisszük a gyógyírt, kevésbé valószínű, hogy cserepes ajkakkal ébredünk.

Vásárolj néhány tubussal a gyógyszertárban és tartsd mindig kézközelben – helyezz egyet a táskádba, egyet az ágy mellé, egyet az asztalodhoz. Ily módon nem kell vadásznod a tubust, hogy újra használhasd.

A megfelelő folyadékpótlás szintén segít a kiszáradással szembeni küzdelemben, amely egy másik oka a cserepes ajkaknak. Télen ugyanis kevésbé érezzük a szomjúságot, sokszor meg is feledkezünk arról, hogy eleget igyunk a nap folyamán, ami bizony a bőrünkön is nyomot hagy.

(KamaszPanasz - Ő. B.)