csoki
#Táplálkozás

A csokoládé a jövő étele?

2011.03.01.
2 perces olvasási idő

A Valentin napra kapott édes csokik, azt mutatják, hogy kedvesed törődik az egészségeddel, jobban, mint a szíveddel.

A Valentin napra kapott édes csokik, azt mutatják, hogy kedvesed törődik az egészségeddel, jobban, mint a szíveddel. Az új tanulmányok ugyanis azt sugallják, hogy az étcsokoládé és a kakaópor lehet a következő, „szuper étel” köszönhetően a magas antioxidáns tartalmuknak.

A kutatók úgy találták, hogy az étcsokoládé és a kakaó por antioxidáns aktivitása egyenértékű vagy magasabb, mint más egyéb úgynevezett „szuper gyümölcs” poroké és leveké, ideértve a fekete áfonyát, vörös áfonyát és a gránátalmát.

Az antioxidánsok olyan vegyületek egy ismert csoportja, amelyek felveszik a harcot az oxidatív stressz káros hatásaival a szervezet sejtjeiben, és egyre inkább úgy gondolják, sok szívbarát tulajdonsága is van.

Az antioxidánsok két csoportja, a polifenolok és flavonolok számos gyümölcsben és magban megtalálhatóak. Sok kutatás középpontjában ez áll, köszönhetően a lehetséges pozitív egészségügyi hatásainak. Az ételeket és a gyümölcsöket, melyek ezen antioxidánsokban gazdagok, a média úgy emleget, mint „szuper ételek és szuper gyümölcsök”.

„Ezen anyagok segítenek az artériákat egészségesen tartani, és megvédeni újabb szív- és érrendszeri betegségektől”, mondja egy kardiológus szakértő. Valójában a lehető legjobb választás, amikor egy kis édességre vágysz, egy tábla étcsokoládé.

A kakaó vagy kakaóbab, nem babafajta, hanem a Theobroma cacao fa gyümölcsének magvai. A magvakat kiszárítják, és aztán feldolgozzák kakaópornak. Az étcsokoládé általában nagyobb százalékban tartalmaz kakaót, mint a tejcsokoládé.

Hasonlítsuk össze a kakaók antioxidáns tartalmát

Egy tanulmányban, összehasonlították, a „szuper gyümölcsök”-el a kakaópor és az étcsokoládé teljes flavonol és polifenol tartalmát, valamint antioxidáns tartalmát.

A kakaópor antioxidáns tartalma sokkal nagyobb volt (30mg grammonként), mint amit minden egyéb szuper gyümölcsökben analizáltak (grammonként kevesebb, mint 10 mg).

Antioxidánsok az étcsokoládéban

A kutatók azt is megnézték, hogy a csokoládé, vagy gyümölcslé antioxidáns tartalma nagyobb –e. Ehhez 40 grammnyi étcsokoládét (mely 60-63% kakaót tartalmaz) hasonlítottak össze egy csésze, a szuper gyümölcsnek kikiáltott gyümölcsökből (vörös áfonya, fekete áfonya, gránátalma) készült friss, 100%-os gyümölcslevekkel. Az adagonkénti étcsokoládé teljes antioxidáns aktivitása jelentősen magasabb volt, mint a szuper gyümölcsleveké, kivéve a gránátalmalevet.

Az adagonkénti, teljes polifenol tartalom, a legmagasabb az étcsokoládénál volt, körülbelül 1000 milligramm adagonként. Ez jelentősen magasabb volt, mint a gyümölcsleveké kivéve a gránátalmalevet.

Szintén az étcsokoládénak a legmagasabb a flavonol tartalma, adagonként több mint 500 milligramm, amit követnek a kakaó italok kb. 400 milligrammal. Ugyanakkor minden szuper gyümölcslének kevesebb, mint 200 milligramm antioxidáns tartalmat mértek, adagonként.

A kutatók azt mondják, fontos megjegyezni, hogy a tanulmányban alkalmazott kakaóporok, kakaó italok és étcsokoládék, természetes vagy nem alkalizált kakaót tartalmaztak. Az alkalizáció, a kakaó lágy íze végett használt folyamat, ami tönkre is teszi a polifenol vegyületeket.

A legtöbb kakaó keverék alkalizált kakaót tartalmaz, amelyek vagy nem is tartalmaznak antioxidánst, vagy ha tartalmaznak is, akkor is csak keveset. Szintén fontos megjegyezni, hogy az étcsokoládé kalória és zsírtartalma sokkal nagyobb, mint azon gyümölcsleveké, ami azt jelenti, hogy jobb, ha csak mértékkel élvezed ezt a szuper ételt!

(KamaszPanasz - MMA, forrás: webMD)