halál
#Szülőknek

Hogyan beszélgessen a kiskamasszal a halálról?

2015.01.20.
2 perces olvasási idő

A halál és az azzal való megbirkózás még a felnőttek számára is nehéz. Ám ha tabunak tartja a halál kérdését, kiskamasz gyermeke jóval nehezebben tud megbirkózni a halállal és a gyásszal, amikor először találkozik vele.

Kérje gyermekpszichológus segítségét!

Természetesen minél közelebb áll gyermeke ahhoz a személyhez vagy kisállathoz, aki haldoklik vagy meghalt, annál nehezebb lesz számára túltennie magát az elvesztésén. Nem meglepő módon a pszichológusok szerint a szűk családi körben való halálesetnek van a legnagyobb hosszútávú hatása egy gyermekre. Ilyen esetben érdemes hivatalos gyermekpszichológus segítségét kérni.

A legtöbb családban az első haláleset, amit egy gyermeknek át kell élnie, egy idősebb családtag halála - egy dédszülő vagy idősebb nagynéni, nagybácsi. Ezek az események annak ellenére, hogy nagyon szomorúak, mégis lehetőséget teremtenek a gyermek számára arra, hogy megtapasztalja a halált, és megtanulja, ez az élet természetes része és előbb vagy utóbb mindenkivel megtörténik.

Hogyan beszélgessen gyermekével a halálról?

  • Készítse fel gyermekét arra, hogy az idősebb rokonok nem fognak örökké élni. Semmi rossz nincs abban, ha elmagyarázza gyermekének, hogy az élet véges és hogy minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy meg fog halni.
  • Ne féljen a gyermeke előtt sírni! Ha látja Önt sírni, az segíteni fog neki megérteni, hogy mi is az a halál és a gyász. Emellett azt is fontos tudnia a kiskamasznak, hogy ő is nyugodtan sírhat, ez a gyász természetes velejárója.

Vigye el gyermekét a temetésre?

A gyermekek nem csak a család továbbélését szimbolizálják, de jelenlétük segít a gyászolóknak látni azt, hogy még mindig vannak örömök a világban, és hogy az élet megy tovább. Ha gyermeke már kiskamasz korban van, akkor érdemes lehet megkérdezni őt, hogy szeretne-e elmenni a temetésre.

A gyerekeknek – csakúgy,mint a felnőtteknek – a haláleset egészséges feldolgozásához szükségük van a gyászfolyamat teljes megélésére, és a temetés ennek a folyamatnak egy fontos része. Ne utasítsa el annak gondolatát, hogy gyermekének lehetősége legyen elköszönni a halottól a temetési ceremónia során! Mondja el neki előre, mi fog ott történni – ezzel oldhatja benne a temetéssel, temetővel, halállal kapcsolatos félelmeket.

Ha a kiskamasz úgy érzi, nem szeretne részt venni a temetésen, akkor is mondja el neki, hogy ez a búcsú egy formája, ami megkönnyíti a gyászt és a veszteség feldolgozását. Mesélje el neki, mi történik egy ilyen szertartáson, illetve nyugtassa meg, hogy senki sem vár el tőle semmit, nem kényszeríti semmire. Mondja el neki, hogy az Ön számára az a fontos, hogy megkönnyítse számára a feldolgozást, az elfogadást.

A család kisállatának halála

Sok gyermek számára a halállal való első találkozás a család kisállatának halála. A kiskamaszok nagyon szomorúak egy szeretett kutya, macska vagy hörcsög halála miatt, ám idővel jobban lesznek. A gyerekeknek is ugyanúgy időre van szükségük ahhoz, hogy szomorúak legyen, és gyászolhassanak - ám idővel tovább kell lépniük.

(Gy.A. - mumsnet)