gyerek
#Szülőknek

Mit tehet a szülő, ha gyermeke nem talál állást?

2014.08.06.
2 perces olvasási idő

Gyermeke tizenhat vagy tizennyolc évesen befejezte az iskolát, és egyszerűen nem talál magának munkát? Ez a jelenség sajnos nem ritka az alacsonyan képzettek vagy szakképesítéssel nem rendelkezők körében.

Nagyon frusztráló időszak ez, főleg akkor, ha a fiatal barátai már elhelyezkedtek, és jó pénzt keresnek a munkájukkal. A hirtelen rászakadó rengeteg szabadidőt általában egész napos TV nézéssel, számítógépezéssel tölti ki. Amikor azt látja, hogy a barátai meg tudják venni az áhított dolgokat, eljárnak szórakozni esténként, igen letargikus állapotba kerülhet, mivel neki nincs pénze.

Hogyan segíthet a szülő átvészelni ezt a krízist?

állásGyakorlati segítség

Munkaügyi központ

Értelemszerűen elküldi a munkaügyi központba. A következő lépést a különféle fejvadászcégek, közvetítő ügynökségek jelentik. Talán sikerül olyan munkaadóval összehozni egy találkozót, aki hajlandó lenne alkalmazni az álláskereső fiatalt, de még ez sem garantálhatja az állást, a munkalehetőséget.

Legfontosabb, hogy nem otthon ül a gyerek, és némi tapasztalatot is szerezhet, információkhoz juthat az aktív álláskesés során. Minden apró lépéssel tesz valamit azért, hogy munkája legyen. Előre borítékolható, hogy lesz csalódásban része az álláskeresés rögös útján, azonban minden lépéssel közelebb juthatnak az áhított célhoz.

Jó önéletrajz

Győződjön meg arról, hogy a lehető legjobb önéletrajzzal rendelkezik gyermeke. Igen komoly előnyt jelent egy jól összeállított, valós tényeken alapuló önéletrajz és motivációs levél. A másik igen fontos és döntő dolog a megjelenés, a viselkedés. Ne feledje, hogy az első benyomás igen sokat számít, ezért jólöltözötten, frissen jelenjen meg az adott állásinterjún, nyújtson pozitív benyomást magáról. Lehet, hogy a gyerek úgy gondolja, hogy mindez nem szükséges, de magyarázza el neki, hogy mindezzel növelhet az esélyét.

Anyagiak

A pénz fontos kérdés. Ha a fiatal első állásáért indul, akkor a munkaügyi központtól álláskeresési segélyre lehet jogosult.
Legyen megértő az anyagi dolgokkal kapcsolatban, ne kérjen tőle pénzt a lakhatásért, az egyéb költségeket pedig dolgoztassa le vele a házban és a ház körül adódó munkákkal, ha nem szeretné teljesen eltartani. Amennyiben a fiatalnak pénzre lenne szüksége, adjon neki belátása és lehetősége szerint. Ha már lesz munkája, akkor bizonyára viszonozni fogja a segítséget, a támogatást.

Ha nem jutnak előbbre az álláskeresésben, üljön le vele beszélgetni, közösen nézzék át, hogy mi az, amin javítani, változtatni kellene a jobb eredmény érdekében. Segítsen neki új ötletekkel, módszerekkel. Álljon mellé, segítse ténykedését, támogassa gyermekét a legjobb tudása szerint. Önnek nagyobb tapasztalata van, ossza meg vele tudását és tapasztalatait, hátha ketten többre jutnak.

Érzelmi támogatás

Az érzelmi támogatás elengedhetetlen és igen sokat jelent, főleg akkor, ha nehéz időszakon megy keresztül a fiatal. Bíztassa, bátorítsa, hogy ne adja fel a munkakeresést. Ha szükséges, adja meg neki azt a bizonyos kezdő lökést, amikor alulmotiváltnak érzi magát a gyerek.

Tegyen meg mindent azért, hogy gyermek ne süllyedjen túl mélyre az érzelmi válságba, mert onnan igen nehéz lesz felállni neki. Mozdítsa ki, találjon neki elfoglaltságot: bármit, ami kimozdítja melankolikus állapotából. Próbálja meg felkeresni a barátait, hátha tudnak segíteni vagy tippeket adni. Nézze meg, hogy milyen lehetőségei lennének saját vállalkozás indítására, próbáljon meg kitalálni valami jövedelmező elfoglaltságot. Az összes pozitív lépés, amit megtesz a gyermekéért, hozzájárulhat ahhoz, hogy gyermeke előbbre jusson és sikere legyen.

Ha vállalkozó szellemű a gyerek, akkor nézzék meg, hogy milyen lehetőségeik vannak, miből tudnának pénzt csinálni. Vegye komolyan gyermekét, vizsgáljanak meg minden lehetőséget, és próbálják meg az életképesnek látszókat megvalósítani. A legtöbb ilyen kezdő vállalkozás minimális befektetéssel elindítható.

Amit mindenképp megtehet és meg is kell tennie gyermekéért az az, hogy kiáll mellette. Némi bátorítás, jó szó, tanács segíthet neki újból lendületet venni és nekikezdeni az álláskesésnek előröl, új megközelítésből. Ha úgy látja jónak, akkor küldje el iskolába vagy szakmát tanulni, hogy több lehetőséggel induljon neki az életnek.

M.T. - yourteenager

Kapcsolódó címkék

anya