túlaggódó
#Szülőknek

Ön is túlságosan aggódik gyermekéért?

2014.09.10.
2 perces olvasási idő

A kamaszok számára az élet tele van lehetőségekkel és bukásokkal. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek, meg kell tapasztalniuk, hogy milyen érzés fent és milyen lent lenni. Sok kamasz tapasztalja azt, hogy nem veszik be a számára szimpatikus közösségbe, megbukik egy fontos vizsgán, szakítanak vele, vagy már az elején kikosarazzák.

Ilyen, és ehhez hasonló esetekben a szülők igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy gyerekük ne sérüljön testileg-lelkileg, megpróbálják megvédeni mindentől és mindenkitől, sőt sokszor a tetteinek következményeiért is a szülők vállalják a felelősséget. Már a megelőzés érdekében is komoly lépéseket tesznek, mindezt a gyerekük megóvása érdekében. Ezzel a hozzáállással csak az a gond, hogy emiatt nem alakul ki a gyerekben az egészséges problémamegoldó képesség, ez pedig számára az egész életen át tartó problémák sorát okozhatja.

A széltől is óvó szülői magatartás figyelmeztető jelei

A túlaggódó szülők a legkevésbé sem szeretik azt látni, hogy gyereküket bármi rossz vagy bántódás éri, ezért ha már csak a gyanúja is felmerül, egyből védelmi pozíciót vesznek fel, és tettrekészen várják az események alakulását (egyesek akár arra is képesek, hogy a problémák elejébe menjenek). Pedig jobb lenne, ha hagynák, hogy gyermekük értékes élettapasztalatokkal gazdagodhasson, amikből tanulhat. A gyereknek tisztában kell azzal lenniük, hogy a döntéseiknek következményeik vannak. Így megtanulja, hogy a következő alkalomkor hogyan döntsön helyesen. Az aggódó szülők azonban teljes vállszélességgel védik a gyerekeiket, és nem hagyják, hogy bármi kellemetlenség érje őket.

szülőCsak egy nagyon vékony vonal választja el a felelősségteljes szülői magatartást és a túlaggódó viselkedéstől. Senki sem várja azt, hogy a szülő ne védje meg a gyerekét, a lényeg, hogy ne vigye azt túlzásba. A szülői befolyás, beavatkozás bizonyos keretek között igenis fontos a gyerek normális fejlődése szempontjából. Azonban amikor a szeretetet és a gondoskodást túlzásba viszik, akkor bizony előfordulhatnak problémák.

Milyen jelekre figyeljen?

  • Hajlandó bármit megtenni, csak hogy a gyermeke sikeres legyen.
  • Azonnal közbelép, ha azt látja, hogy a gyermekének gondjai adódnak.
  • Folyton azon munkálkodik, hogy a gyermeke boldog legyen, és ezt néha túlzásba viszi.
  • Szükségét érzi annak, hogy a gyermeke a legjobb barátjaként kezelje, és ne a szülőt lássa Önben.
  • A gyermeke összes követelését azonnal és feltétel nélkül teljesíti.
  • Másokat hibáztat a gyermeke problémái miatt.
  • Jóváhagyja a gyereke olykor kérdéses viselkedését.
  • Másokat akar felelősségre vonni, ha a gyermeke nem tud megbirkózni a saját gondjaival.
  • A gyermeke életének minden pillanatban részese szeretne lenni (barátkozás, párkapcsolat, tanulás).
  • Minden technikai eszközt igénybe vesz (mobil, e-mail, chat), csak hogy folytonos kapcsolatban maradjon a gyermekével, helikopterként akar fölötte körözni.
  • Bármit megtesz azért, hogy a gyermeke ne tapasztalja meg a csalódást, a kudarcot.

Mi motiválja a túlaggódó szülőt?

A legtöbb esetben az ilyen szülő alapmotivációja egyszerűen csak az, hogy meg akarja óvni gyermekét mindentől és mindenkitől, ami vagy aki csak árthat neki. Azonban léteznek kevésbé nemes indokok is az említett viselkedésre. Például részben az is motiválhatja a szülőt, hogy jó színben tüntesse fel saját magát mások előtt, ezért mindent megtesz, hogy a gyerekén keresztül is pozitív vélemény alakuljon ki róluk, amit a gyerek is megerősít.

Az is előfordulhat, hogy a szülő megcsinálja a gyerek házi feladatait, otthon végzendő iskolai projektjeit (sokkal jobban, mint azt a gyerek tenné), így a jobb eredmények birtokában esélyesebb, hogy felveszik a gyereket a választott jónevű egyetemre. A szülő fő célja ugyan az, hogy egy szebb jövőt biztosítson gyermekének, de ezzel azt is szeretné érezni és éreztetni, hogy ő milyen jó szülő, és mi mindent megtesz a gyerekéért. És vannak olyan szülők is, akik a saját életüket és céljaikat feladják a gyermekeikért, pontosabban a gyerekeik sikereikben és boldogságában érzik teljesülni a saját vágyaikat, álmaikat.

(N.L. - byparents-forparents.com)