szex
#Szülőknek

Kérdések és válaszok a szexről

2011.07.29.
2 perces olvasási idő

A gyerekek szexszel kapcsolatos kérdéseinek megválaszolása az egyik legnehezebb és legrémisztőbb, valamint legfelelősségteljesebb feladat a szülők részéről. A máskor határozott és magabiztos szülő ilyen helyzetben megnémul, igen kényelmetlenül érzi magát.

De attól még nem szabad elhanyagolni a témát. A megfelelő módon megválaszolt kérdések segítik a gyermeket egészséges gondolkodású és életvitelű felnőtté érni, és ez nem csak a szex témakörére igaz.

Kezdődő szexuális érdeklődés

Ugyan nehéz elismerni a szülőknek, hogy gyermekük felnő és kíváncsi lesz a szexre, de ugyanilyen nehéz a gyerekek szemszögéből a szülők szexszel kapcsolatos megítélése. A kíváncsiság természetes emberi dolog, és akkor is normális, ha gyerek érdeklődésének tárgya éppen a saját teste és annak működése. Ez a folyamat a pubertáskorra válik igazán fontossá, hiszen figyelmük központjába egyre inkább változó testük, illetve a másik nem, valamint a szexualitás kerül.

Ez a viselkedés fejlődésük természetes részét képezi. A szülők egy része tiltja és megbünteti a gyereket emiatt, ahelyett, hogy elmagyarázná neki, hogy mindez - beleértve a maszturbációt is - természetes dolog, csak mások előtt ne csinálja.

Nem szabad a normális viselkedés miatt lelkiismeret furdalást okozni a kiskamaszban, mert később sérülhet az önértékelése, esetleg annyira gátlásos lesz, hogy nem tud működő párkapcsolatot kialakítani. Csak abban az esetben kell beavatkozni, ha a viselkedése kórosan eltér a normálistól, például semmi mással nem foglalkozik önmagán kívül.

Mikor érdemes a szülőnek leülni a gyerekkel és a szexről beszélgetni?

Igazából soha. A szexszel való ismerkedésnek egy folyamatos tanulási szakasznak kell lennie. Szépen lassan haladva, a korának és értelmi szintjének megfelelően kell adagolni neki az információkat. Ha kérdez, érthetően kell válaszolni neki, így a gyerek kíváncsisága mindig ki lesz elégítve és okosodik a fejlődése során.

Ha az ön gyereke nem kérdez semmit a szexről, akkor is édemes fokozatosan adagolni a szexualitással kapcsolatos információkat (inkább öntől tudja meg mi helyes és mi nem, mint valamilyen más és téves forrásból). Ajánljon felvilágosító könyveket is a kiskamasznak, ezek sokszor ki tudják húzni a szülőt a szorult helyzetéből, ha 1-1 fogós vagy kellemetlen kérdést szegeznek neki.

Milyen korban érdemes elkezdeni korlátozni az otthoni meztelenkedést?

Az egyes családok saját maguk állítják fel a szabályokat a meztelenséggel, magánélettel kapcsolatban. Habár minden család értékrendszere más és más, a magánélet egy igen fontos dolog, amit minden gyereknek meg kell tanulni a helyén kezelni. A szülők feladata a határok felállítása és azok elmagyarázása, nemcsak a magán-, hanem a mindennapi élettel kapcsolatban is. A kettő között nem szabad különbséget tenni (semleges hangnemet érdemes tartani), nehogy a gyerekben rossz érzések és elképzelések alakuljanak ki a magánélettel kapcsolatban.

A gyerekek idővel megtanulják és megszokják azokat a normákat, melyeket a szülők fektettek le.

A szülő mennyire bízhat (támaszkodhat) az iskola által nyújtott szexuális felvilágosításban, nevelésben?

Az iskolákban eltérő korban és módon folyik a felvilágosítás, leginkább ötödik/hatodik osztálytól. Az ilyenkor felmerülő témák főképp a szexuális anatómia, a fogamzásgátlás, a nemi betegségek és a terhesség területét érintik.

Legyen nyitott, válaszolja meg a felmerülő kérdéseket, amikor a gyerek érdeklődve jön haza az iskolából. Az iskola ugyanis többnyire a száraz tényekre szorítkozik, és általában nem ad plusz információkat arról, mi helyes és mi nem.

Mikortól érdemes felkészíteni a lányokat a menstruációs ciklus bekövetkeztére?

Nem csak a lányokat, hanem a fiúkat is fel kell világosítani a menstruációról. Elég nagy problémát tud okozni a nagyobb lányoknál, ha olyan fiút fognak ki, aki valamiféle rossznak vagy betegségnek tekinti a havi ciklus meglétét.

Nagyjából 8-9 éves korban már érdemes ecsetelni a kiskamasznak, hogy mi fog történni a testével, és hogy ez természetes, emiatt nem kell félni vagy szégyenkezni. Az alapismereteket az iskolában is megkapják a gyerekek, de legjobb, ha az anyuka vagy nagyobb lánytestvér/rokon segít elmagyarázni a történéseket, és megosztja személyes tapasztalatait (milyen volt az első, mit éreztek akkor, hogyan történt). Így, a kislány számára a menstruáció nem egy rémisztő dolog lesz, hanem a nővé válással járó normális havi rutin.

(KamaszPansz - N. L., kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

szex