/ SZÜLŐKNEK / Önmagukat bántalmazó tini...
  2013-10-17

Önmagukat bántalmazó tinik

Önvagdosás: valamilyen hegyes vagy éles tárgy által (borotvapenge, kés, olló, üvegszilánk, körző, stb.) sérülések (vágás, szúrás, karcolás) okozása a saját testükön. Ez egyfajta mentális probléma, az öncsonkítás egy formája.

- hirdetések -

Igen nehéz megérteni, hogy mi állhat annak a hátterében (mi vezethet rá valakit), hogy saját magában kárt tegyen szánt szándékkal. Leginkább azon szülőknek lehet sokkoló élmény, akiknek rendes/normálisnak tartott gyerekéről derül ki, hogy ilyesmit cselekszik. Gyakran dührohamot, sokkot, felháborodást vált ki a szülőknél első reakcióként. Másodsorban pedig kétségbeesést és sajnálatot, mert nem tudja, hogy mit kéne tenni, hogyan segíthet gyerekén a kényszerhelyzet elé állított szülő.

Amit az önvagdosásról tudni érdemes

A legtöbb gyerek számára az önbántalmazás egy eszköz, amivel elnyomhat bizonyos érzelmeket, vágyakat, vagy a stressz és nyomás csökkentése miatt folyamodnak ilyen drasztikus módszerhez, mivel más megoldást nem látnak az elviselhetetlen teher leküzdésére. Többnyire ez egy figyelmeztető magatartás, ami egy sokkal komolyabb, a háttérben meghúzódó problémára utal. Az esetek többségében nem az életüket akarják eldobni, hanem pont ellenkezőleg, figyelemfelkeltésnek szánják cselekedetüket.vagdosás

A fiatalok és tinik széles rétegét befolyásolja a jelenség, mivel majdnem minden gyereknek akad legalább egy problémás barátja, így ha nem is önmaga miatt, de közvetve érinti a dolog. Szintén problémát jelent, hogy egyes deviáns csoportoknál a bátorság és elkötelezettség egyik formája a vagdosás.

A tini úgy érzi, egyedül maradt a problémájával, és nincs aki segítsen neki, a felnőttek nem értik meg és megbízhatatlanok a számára. Ilyenkor a labilis érzelmi állapot miatt olyan cselekedeteket is elkövetnek, amit más helyzetben nem tartanának normálisnak. Azonban ha megfelelő segítséget kapnak, akkor más úton is megoldható lesz a problémájuk.

A szülők sokat segíthetnek a bajba jutott gyereken, és minél hamarabb történik a beavatkozás, annál jobb. Sajnos a vagdosás hamar megszokássá válik, a kamaszok könnyen le tudják így vezetni a feszültséget, és egy idő után ragaszkodnak a saját bevált megoldásukhoz. Ráadásul többféle veszélyt is rejt a dolog, sebfertőzés, AIDS és hasonlók mellett akár életveszélyes sérülést is okozhatnak maguknak.

Amit a szülők tehetnek

Ha azt veszik észre, hogy a gyerek furcsán viselkedik,  túl sok a sérülés rajta, akkor minél hamarabb beszélni kell vele. Fel kell tárni, hogy mi okozza az érzelmi problémát, és segíteni kell neki túljutni azon - érdemes szakértőt is bevonni ilyen esetben. Nem szabad fenyegetni vagy rátámadni, mert akkor csak rosszabb lesz a dolog, és odavész a szülőkbe vetett bizalma is. Támogatni és beszélgetni kell vele, hogy lássa, van más út is.

Elsősorban a szülőnek kell a saját érzelmeit kordában tartania, ha rájön, hogy a gyereke mit művel. Ilyenkor egy sor negatív érzelmi hullám önti el (sokk, harag, düh, félelem, szomorúság, csalódottság, összezavarodottság, stb.), megbántva érzi magát a szülő, mert a gyereke nem kérte a segítségét, vagy saját magát tartja felelősnek a kialakult helyzetért. Igazából ez senkinek sem hibája, nem lehet csak úgy ráfogni a szülőre vagy a gyerekre - egy komplex probléma sorozat alakította így, ami ellen igen nehéz, szinte lehetetlen védekezni.

Majd minden 5. tinédzser szenved depresszióban
A tinédzserek tünetei leginkább rendkívüli érzékenységben, dühben, vagy szorongásban jelentkeznek. A depressziós fiataloknak gyakran vannak fizikai panaszaik, úgy, mint gyomorfájás vagy fejfájás. A reménytelenség érzete gyakran vezethet meggondolatlan és végzetes cselekedetekhez.

Serdülőkori depresszió - Miről ismerhető fel?

Időbe kerül, míg lerendeződik a szülőben a kialakult érzelmi örvény. Érdemes segítségért folyamodni és megosztani a gondot másokkal, hátha tudnak segíteni, vagy legalább meghallgatják. Ha már lenyugodtak a kedélyek, akkor racionálisan végig kell gondolni, hogy mit lehet tenni és milyen lépéseket kell megtenni a helyzet jobbra fordítása végett.

Érdemes tájékozódni a jelenségről, mi ez, miért csinálják, kik csinálják és hogyan, így a tudás birtokában jobban el lehet beszélgetni a tini gyerekkel. Nem árt tudni, hogy mik lehetnek a kiváltó okok, így a probléma gyökere kezelhető vagy megszüntethető.

Komoly érzelmi válságot tud okozni, ha a saját gyerekről van szó és nem jó dolgok miatt. Fel kell deríteni, hogy mi nyomasztja a gyereket, mert csak így lehet segíteni rajta.

Beszélni kell a gyerekkel

Igen nehéz és fájdalmas lehet a szülőnek ilyenkor a gyereke felé közeledni, a félelem ránehezedik az emberre, hogy mit is kéne neki mondani, de nem az a lényeg, hanem hogy beszélni kell vele és éreztetni, hogy nincs egyedül, szeretik és meg akarják védeni őt. Biztosítani kell a jó szándékról, az együttműködésről és a szeretetről, így magasabb bizalom alakulhat ki a gyerekben a szülő iránt.

A gyerek számára is nehéz dolog erről beszélni, szégyelli magát, fél, összezavarodott, aggódik, hogy mi lesz a reakció a szülők részéről, vagy mi lesz a dolog következménye. Ilyenkor meg kell győzni, hogy szeretik őt, meghallgatják és segíteni akarnak neki. Nem szabad kiabálni, bántani, megbüntetni, mert akkor rosszabb lesz.

Nem szabad feladni, a gyerekek ilyen korban gyakran elutasítják a segítséget, bizalmatlanok a felnőttekkel szemben. Letagadhatja, agresszívan szembeszállhat a szülőkkel, sőt akár dühönget, hisztizhet is. Ilyenkor nyugodtnak kell lenni valamint a gyereket is lenyugtatni, vagy hagyni, amíg magától lenyugszik és utána beszélni vele.

Kölcsönös tisztelet
Ahhoz, hogy bensőséges és bizalmas beszélgetést tudjon folytatni gyerekével, meg kell lennie a kölcsönös tiszteletnek. A lenéző, kioktató hangnem kerülendő magatartás!

Hogyan beszéljen kamasz gyermekével?

Ha egyedül nem megy, akkor érdemes szakszerű segítséghez folyamodni, pszichológus, mentálhigiénés szakember segítsége jól jöhet ilyen esetben. Olyan szakember kell, aki a szülőn és a gyereken is tud segíteni, hogy túljussanak a krízishelyzeten.

A megfelelő terápiás, esetleg csoportos foglalkozások nagyobb mértékben elősegíthetik a gyógyulási folyamatot. A vagdosás gyakran utal mentális problémákra, például bipoláris rendellenességre, depresszióra, viselkedészavarra. Fontos, hogy minél hamarabb szakszerű segítséget kapjon a gyerek.

Bátorítás és támogatás

Sokat kell vele beszélgetni, segíteni kell neki. Fontos a jó példakép mutatása, esetleg érdemes kiszakítani egy időre a megszokott környezetéből, rá kell venni, hogy aktívan sportoljon, vagy űzzön valamilyen hobbit. Érdemes különböző feladatokat rábízni: vásárlás, házimunka, illetve sok időt együtt tölteni. A jó dolgokra összpontosítsanak.

Nyugalom és türelem

Időre, mégpedig sok időre van szükség - komoly elszántság és rendíthetetlen elhatározás kell, ha komolyan segíteni akar valaki a bajba került gyerekén. Sok szeretetet, bizalmat és kitartást igényel a folyamat megváltoztatása. Nem szabad feladni!

(N. L.)