szex
#Vágyak

A 10 legjobb dolog, amit tehetsz a szexuális életedért

2015.10.06.
2 perces olvasási idő

Ha egy oldalról nézzük a szexet, ezerszer egyszerűbb, mint bármi más. Viszont, ha egy másik oldaláról vizslatjuk, nos, akkor nincs bonyolultabb dolog nála.

A legnehezebb, hogy szinte mindent szem előtt kell tartanunk. A fertőzéseket, a fogamzásgátlást, a kapcsolatunk hollétét, az énképünket, sokszor emlékeztetni kell minket embereket arra, hogy mekkora kockázattal jár ez.

1. Elsőként válaszd magad

Sokat hallunk arról, hogy ki lenne az ideális elsőnek. Legtöbbször azt mondják, hogy valaki olyannak kell lennie, akit szeretünk, akiben megbízunk, és akivel el tudjuk képzelni az életünket még egy jó darabig. Ezzel teljesen egyetértek, de elsőre nincs olyan ember, akiben annyira megbíznál, és annyira ismerne téged, mint te magad.

Sokat cikkeznek arról, hogy ki lehet az optimális szexpartner. De nincs ember, aki jobban ismerne téged, mint te magad. És hidd el! Magadat elfogadni szexpartnernek elsőre, igenis nagy lépés afelé, hogy kiismerd magad! Természetesen ehhez különféle eszközök kellenek, hogy egészséges szexuális életet élj! Fontos, hogy TE döntsd el, mikor szeretnél saját magad szexpartnere lenni, és mikor szeretnél továbblépni, immár valódi partnerrel!

Jó, ha tisztában vagy szexuális adottságaiddal! A maszturbáción keresztül felfedezheted saját testedet, láthatod magadat, hogy mik azok, amitől beindulsz és mi az, amitől nem. Tudni fogod, mire oda kerülsz, hogy mit szeretnél és mit nem. Le tudod mérni reakcióidat egyes szexuális helyzetekben, és pontosan tudni fogod, mik az elvárásaid, ha valós partnerrel kerülsz össze!

Dobd odébb a fejedben azt a tévhitet, hogy a maszturbálás egy olyan dolog, amelyet csak azért teszünk, mert éppen nincs partnerünk. Mert amikor lesz barátod/barátnőd rá fogsz jönni, hogy vannak dolgok, amikre képes és meg fogod tenni, és lesznek olyanok, amelyeket csak akkor, ha saját magad szeretője lehetsz!

A maszturbálásra szánt időt kezeld különlegesként. Valahogy úgy, mintha valaki randira hívna. Kicsit furcsán hangozhat, de a legjobb szexeid között lesz az egyik maszturbálásod is. Hisz ekkor teljesen szabad vagy, nincsenek gátlásaid. Valószínűleg, ha partnered lesz, akkor is jó lesz, de el kell telnie egy bizonyos időnek, még ott is magabiztosan mozogsz majd.

Sajnos túl gyakran férfiak és nők egyaránt, túl hamar szexelnek. Ugyanis azt hiszik, hogy van valami olyan dolog a szexben, amelyet ők magunknak nem voltak képesek megadni, mert nem voltak a maguk szexpartnerei. Ezeknek a szexeknek az eredményei általában mély sebek, a túl magas elvárások miatt, és legfőképpen azért, mert maga a személy még nem volt kész a szexuális kapcsolatra.

Sokszor mondják, hogy a tinédzserek azért szexelnek meggondolatlanul, mert a hormonok tombolnak bennük. Az igazság azonban az, hogy a hormonjaid nem tesznek különbséget az ujjaid és egy valós személy között. Az elméd a szíved, a csiklód, és a péniszed sem! Az idő, amit pedig magaddal töltesz, nagyban hozzájárul, hogy érezd a különbséget.
És álljunk csak meg egy pillanatra. A maszturbálás a világon a legbiztonságosabb mód a szexre.

2. Beszéljünk a szexről!

Amikor már szexuálisan aktív vagy, és kapcsolatot létesítesz a partnereddel, a legnagyobb gátak a kommunikációban, a szexről való beszélgetésekkor állnak fent. Ha nem tudunk normálisan, nyugodtan és kényelmesen beszélgetni az olyan dolgokról, mint a terhesség megelőzés, vagy a szexuális elégedettség, vagy elégedetlenség, akkor nagyon kínos helyzetbe hozhatjuk magunkat és a partnerünket egyaránt.

A legjobb esetben mindössze csak kicsit gátolja az örömünket és a biztonságérzetünket a szexszel kapcsolatban. Legrosszabb esetben fájdalmat fogunk érezni, testileg, mind lelkileg. De a nem megfelelő kommunikáció oka lehet egy nem kívánt terhességnek, vagy egy fertőzésnek is. Azzal, hogy beszélünk a szexről, még nem védjük meg a testünket és az elménket, de a lelkünket nagy valószínűséggel igen. És ha a lelkünket megvédjük sokkal nagyobb az esély, hogy jobban odafigyelünk a többi testrészünkre is.

Meg kell tanulnunk beszélni a szexről, még olyan kultúrákban is, ahol ez hátrányt jelent. A kezdés roppant egyszerű. Próbálj meg beszélni a szexről barátaiddal, családoddal. Tegyél fel egyszerű kérdéseket. Majd később az orvosodnak is tégy fel minden olyan kérdést, amit szeretnél! Ne legyenek gátlásaid! Még akkor sem, ha ez elsőre kicsit kínos vagy vicces.

Jóval az első szex előtt már beszélned kell partnereddel a szexről. A készültségi szintetekről, a megfelelő védekezésről, a betegségekről, a kockázatokról, a vágyaitokról. Arról, hogy hogyan fogadja majd a környezeted, a családod a barátaid véleményéről és arról, hogy sikerül-e vajon megépítenetek az áhított kapcsolatmodellt.

Próbálj meg határozottan beszélgetni a barátoddal, családoddal vagy a doktoroddal. Jegyezd le azt, ami neked fontos (fejben vagy lapra - teljesen mindegy) tartsd észben és tedd fel azokat a kérdéseket a barátodnak is. Néha meglepő eredmény születhet. Ha félénk vagy, megkérhetsz egy barátot is, aki mint egy szereplő eljátssza a barátod/barátnőd szerepét. Így szinte biztos, hogy határozottan tudod majd feltenni a kérdéseket.

(Cs. B.)