szex
#Vágyak

Ha erőltetik a szexet

2023.11.18.
2 perces olvasási idő

Néha úgy tűnhet, mintha mindenki szexelne, vagy mintha mindenkinek naponta ötször kellene csinálnia. Az igazság az, hogy mindannyian különbözünk abban, hogy szexelünk-e, és hogyha igen, akkor mikor. Mi történik akkor, ha úgy érzed, rád erőltetik a dolgot?

Bűntudatkeltés és érzelmi zsarolás

Mondta már ezeket neked valaki?

  • Megtennéd, ha szeretnél!
  • Mindenki más is csinálja!
  • Ha nem fekszel le velem, találok majd valakit, aki megteszi!
  • Frigid vagy!
  • Már felizgattál, most nem állhatsz le!
  • Ne használjunk óvszert, úgy nem olyan jó!

Ha valaki ilyesfajta dolgokat mond, akkor próbál rossz érzést kelteni benned azért, hogy lefeküdj vele. Az nincs rendjén, hogy valaki bűntudatot keltsen benned, azért, hogy úgy érezd, nem mondhatsz nemet.

A törvény azt mondja, hogy a szexnek csak úgy szabad megtörténnie, ha a két fél „konszenzusa” alapján jön létre. A konszenzus azt jelenti, hogy a szex mindkét fél szabad akarata révén valósul meg, bármilyen nyomás, vagy erőltetés nélkül.

Jogod van ahhoz, hogy:

  • eldöntsd, mikor akarsz szeretkezni,
  • eldöntsd, milyen típusú szexuális élményben szeretnél részt venni,
  • megváltoztasd a döntésedet és nemet mondj, mégha ez éppen a szeretkezés közepén történik is,
  • ne szeretkezz, még akkor sem, ha már túl vagytok a csókolózáson, simogatáson, vagy már szeretkeztetek korábban, és
  • eldönteni, hogy még nem állsz készen a szexre, még ha kapcsolatban is vagy. Csak azért, mert együtt jársz valakivel, NEM jelenti azt, hogy le KELL feküdnötök.

Ha a barátnőd vagy a barátod erősködikSzex és zsarolás

Lehet, hogy összezavarodsz, és aggódsz, hogy te vagy az, aki helytelenül cselekszik.

Először is, teljesen rendben van az is, ha úgy döntesz, nem akarsz szexelni.

Nincsen semmi rossz abban, ha nem érzed magad késznek a szexre, vagy nem akarsz szeretkezni olyan gyakran, mint a barátod vagy barátnőd. Más módja is van annak, hogy közel legyetek egymáshoz, mint a csókolózás, vagy ölelkezés.

Ha a barátod vagy barátnőd igazán odafigyel rád, akkor meg kell hallgatnia azt, hogy te hogyan érzel, és nem pedig bűntudatot kelteni benned!

Ha tudsz, beszélj vele, és mondd el, mit érzel!

Mondhatod például, hogy: „Igazán kedvellek, de nem érzem még magam késznek a szexre.”

Vagy: „Szeretek csókolózni veled, de nem akarok lefeküdni.”

Ha megpróbál lelkiismereti kérdést csinálni a szexből, akkor mondhatod, hogy: „Ha igazán szeretnél, nem erőszakolnád rám a dolgot!”

Ha továbbra is erőszakoskodik, úgy tűnik, sokkal jobban érdekli az, hogy ő mit akar, mint az, hogy te mit szeretnél. Ez egy figyelmeztető jele lehet annak, ha valaki érzelmileg manipulatív.

Egyáltalán nincs rendjén, hogy valaki beleerőszakoljon réged a szexbe. Az szexuális erőszak, és nagyon nyomasztó lehet.

Befolyásolnak a barátaid?

Mi van akkor, ha azok az emberek, akiket ismersz, „szűznek” neveznek, vagy rossz érzést keltenek benned amiatt, hogy nem szexelsz? Mi van akkor, ha úgy érzed, le kell feküdnöd valakivel ahhoz, hogy olyan lehess, mint a barátaid?

Hazánkban a felderítésre jutott gyermekbántalmazási esetek száma évente körülbelül tizenötezer kiskorút érint. Egy a kilencvenes évek elején készült, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében végzett felmérés szerint a tizennégy éves kor alatti gyermekek 5,7 százaléka volt a családjában súlyosan veszélyeztetett, és a közel ezer bántalmazott gyerek egynegyede pedig szexuális inzultus áldozata lett.

Néha be szeretnél illeszkedni, úgy érzed nyomás alatt vagy, hogy olyan legyél, mint a többiek. Felülemelkedni ezen nehéz lehet.

A szex nagy dolog, és annak, hogy eldöntsd, hogy mikor és hogyan csináld, csak rajtad kell múlnia. Tudjuk, hogy nehéz, de ha tudod, próbáld meg figyelmen kívül hagyni azokat az embereket, akik ebben megpróbálnak befolyásolni. A jó barátok elfogadnak azért, aki vagy, még akkor is, ha más vagy, mint ők.

Szintén ne feledd, hogy nem mindenki szexel, a végzősök majdnem fele még nincs túl az első szexuális élményén!

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)