sürgősségi fogamzásgátló
#Vágyak

5 napig hatásos az új sürgősségi fogamzásgátló!

2010.01.30.
1 perces olvasási idő

Öt napon belül alkalmazható a legújabb esemény utáni fogamzásgátló tabletta. Ezzel hatékonyabban előzi meg a nem kívánt terhességet a védekezés nélküli szex után, mivel a jelenleg forgalomban lévőt legkésőbb 72 órán belül be kell venni.

fogamzásgátlásA legtöbb sürgősségi fogamzásgátló szer akkor hatásos, ha az együttlétet követő három napon (72 órán) belül alkalmazzák. A 72 órás tabletták a világ 140 országában érhetőek el, több országban recept nélkül is hozzáférhetőek - Magyarországon vényköteles szerek, vagyis csak orvos írhatja fel, ha szükséged van rá.

Egy nemzetközi kutatócsoport egy új készítményt hasonlított össze a széles körben elterjedt, 72 órás esemény utáni tablettával. A szakértők a vizsgálat során 1700 nőt figyeltek meg, akiknek életkora 16 és 36 év között volt, és a védekezés nélküli szexet követő három-öt napon belül kaptak sürgősségi fogamzásgátlót.

A régi típusú szert alkalmazó nők között 22 terhesség fordult elő, míg az új típusú, 120 órás fogamzásgátlót kapó nőknél csak 15. Mindkét csoportban a fejfájás volt a leggyakrabban jelzett mellékhatás. A kutatók összehasonlították azt is, hogy mekkora eséllyel estek teherbe azok, akik az aktus után három napon túl, de öt napon belül vették be a tablettákat. Az 120 órás tabletta esetében ez a kockázat 1,8 százalékos volt, míg a másik változatnál 2,6 százalékos.

A kutatók azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy ez az eredmény egyetlen nőnek se adjon hamis biztonságérzetet, hiszen ha megtörténik a baj, minél hamarabb cselekedni kell!

A régebbi készítmény szintetikus progeszteront tartalmaz, és a természetes hormon működését utánozva a petesejt fejlődésének korai szakaszába avatkozik bele. Ezzel ellentétesen az 120 órás változat elhalasztja az ovuláció időpontját. Tulajdonképpen ez a magyarázata annak, hogy miért lehet akár öt nap múlva is hatásosan alkalmazható az új szer.

(KamaszPanasz; Forrás: usatoday)