maszturbáció
#Vágyak

Mindent a maszturbációról

2023.07.13.
2 perces olvasási idő

Sokunk számára a maszturbáció tabu téma. Rengeteg mítosz kering ezzel kapcsolatban a köztudatban. Ezek miatt rosszul érezhetjük magunkat, és sokszor nehéz eldönteni, hogy a maszturbáció helytelen vagy természetes dolog.

Mi is az a maszturbáció? Köznapi értelemben az önkielégítést értjük alatta. A maszturbáció során a lány vagy a fiú örömszerzés céljából megérinti saját testét, a maszturbáció általában orgazmussal ér véget.

Mennyire gyakori?

maszturbálásEgy felmérés legutóbbi adatai szerint, minden 10 felnőtt férfi közül 7 szokott maszturbálni. A nők valamivel ritkábban, minden 10 felnőtt nő közül 5-en. A maszturbáció gyakori a gyerekek, és a tinédzserek körében is.

Ki mikor kezd maszturbálni?

Életünk során tulajdonképpen bármikor maszturbálhatunk. De általában akkor kezdjük el, amikor pubertás előtt állunk. Ekkor ugyanis elkezdjük felfedezni a testünket, és rájövünk, hogyha magunkhoz érünk, az jó.

Fontos viszont, hogy a gyerekek megtanulják: a maszturbálás nem káros, és ezzel nem ártanak saját maguknak. Emellett viszont azt is meg kell érteniük, hogy ezt egyedül kell végezniük, és nem nyilvános helyen.

De miért is maszturbálunk?

Nos, a leggyakoribb indokok:

  • Hogy átéljük újra a szexuális élményt
  • Hogy fenntartsuk szexuális életünket
  • Szexelhessünk akkor is, ha a partnerünk nincs a közelben
  • Relaxáció gyanánt

Sokan úgy gondolják, hogy csak azok az emberek maszturbálnak, akiknek nincsen partnerünk. Ez azonban korántsem így van. Sőt épp ellenkezőleg, azok, akik rendszeresen élnek szexuális életet, sokkal gyakrabban maszturbálnak, mint azok, akik nem.

Miért jó, ha maszturbálunk?

A maszturbáció jót tesz a testnek és a léleknek is egyaránt. Az emberek ez által sokkal kényelmesebben érezhetik magukat a bőrükben. Nem beszélve arról a nagy hasznáról, hogy így 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy nem kapunk el semmilyen szexuális úton terjedő betegséget, és nem is leszünk terhesek.

A maszturbáció másra is jó. Segít felfedezni testünket. Megtudhatjuk, milyen érzések izgatnak fel, és azt is, hogy hogyan érhetünk el orgazmust. Ugyanakkor sokkal kényelmesebben érezheted magadat szex közben azáltal, hogy tudod, hogy neked mik a vágyaid, és így sokkal jobban tudsz figyelni a partneredre is. Segít jól érezni magad, erősíti a szexuális életedet, segít az embereknek felfedezni saját testüket, növeli az orgazmus elérésének esélyét, fejleszti a kapcsolatotokat szexuális téren, segít az alvásban, javítja az énképet, az önbecsülést, csökkenti a szexuális nyomást, megvéd a betegségektől és csökkenti a stresszt.

Sokan azt hiszik, hogy maszturbálni csak egyedül lehet. Ez azonban nem igaz, mert pároddal együtt is megteheted. Ezeknél a szexuális játékoknál azonban oda kell figyelni, hogy véletlenül se érjetek egymáshoz! Így elkerülhetitek a nemi betegségeket és a terhességet is.

A maszturbációnak nincsen semmiféle egészségkárosító hatása. Néha bőrirritáció, de ez nem túl gyakori, és ha fel is lép, különböző síkosítókkal lehet rajta segíteni. Ha úgy gondolod, hogy túl sokat maszturbálsz, tedd fel a kérdést! Már szinte a napjaim részévé vált? Zavarja a munkámat, az életemet? Ha a válasz ezek valamelyikére igen, akkor fordulj orvoshoz, ha nem, akkor semmi okod az aggodalomra!

Sajnos még ezeken kívül is van jó pár furcsa mítosz, amely a maszturbációról kering, nos, most ezeket tárjuk fel!

  • A maszturbáció NEM okoz szőrnevekedést egyetlen testrészen sem
  • NEM vezet vaksághoz
  • NEM változik meg ezáltal a nemi szervünk
  • Nem lesz tőle daganatos az ember
  • A fiúk NEM fogynak ki a spermából!
  • NEM okoz függőséget!
  • NEM fáj, és nem okoz sérülést!
  • NEM vezet mentális problémákhoz!
  • Ettől NEM leszel homoszexuális, vagy leszbikus!

Ha szeretnél megtudni mást is a témáról, nézz körül a KamaszPanaszon: Kérdések az önkielégítésről, amiket nem mertél feltenni

(KamaszPanasz - Cs. B.)