jegyzet
#Suli, munka

A hatékony tanulás kulcsa az ügyes jegyzetelés

2024.03.20.
2 perces olvasási idő

Legjobb, ha a suliban töltött időt okosan használod fel. Ez azt jelenti, hogy érdemes odafigyelni és a hallottakat egy jól használható jegyzet formájában rögzíteni. Mitől jó egy jegyzet? Cikkünkből megtudhatod.

A jegyzetek csak akkor lehetnek segítségedre, ha kellőképpen informatívak, vagyis tényleg a lényeget foglalják össze, emellett pedig áttekinthetőek, rendezettek. Ezért mindig figyelj arra, hogy:

  • Ugyanazon tantárgy jegyzeteit mindig egy helyen tartsd! A színes mappák, irattartók nem csak a rendszerezésben segítenek, hanem a szobád hangulatát is feldobják.
  • Ha nem füzetbe, hanem külön lapokra jegyzetelsz, ne feledd el megszámozni azokat és a dátumot valamint a tantárgy nevét feltüntetni rajtuk!
  • Környezetbarát megooldás, ha laptopot vagy tabletet használsz, ráadásul nekd is egyszerűbb, mint 6 különböző füzetet cipelni óráról órára.

Óra előtti teendők

Óra előtt alaposan olvasd át az előző órai jegyzeteid, és a benned felmerülő kérdésekről állíts össze egy listát. Ne felejtsd el feltenni őket a tanárodnak! Illetve, ha előző órán nem volt világos valami, szintén érdemes azt tisztázni még a számonkérés előtt.

Ezt olvastad már? Tanulási tippek otthonra

Mi tegyél óra alatt?

Használd ki az órán eltöltött időt a lehető leghatékonyabban (ha már egyszer úgyis ott vagy…)! Jegyzetelj! A jegyzeted akkor lesz igazán jó, ha figyelsz a következőkre:

  • Csak a tanár által elmondottak lényegét írd le, nem kell minden elhangzott szót papírra vetned!
  • Hagyjál helyet a jegyzeted szélén, hogy a később odatartozó magyarázatoknak legyen hely.
  • Írás közben is rendszerezz! Szedd pontokba a legfontosabb dolgokat, húzd alá, ami hangsúlyos!
  • Jelöld számokkal vagy az ABC betűivel a fő és alpontokat!
  • Jelöld ki a kulcsszavakat, dátumokat, képleteket!
  • Kérdezz bátran, ha bármit nem értesz! Jobb tisztázni még most, mikor az anyag frissen van a fejedben!

Óra után se maradj tétlen!

Még aznap nézd át iskolai jegyzeteidet, hogy ki tudd egészíteni mindazzal, amit órán nem tudtál leírni! Húzz alá, karikázz be, szövegkiemelővel jelölj ki minden fontosabb adatot. Ha bármit nem értesz, kérj segítséget az osztálytársaidtól!

Miután átismételted az anyagot, a papír szélére írd ki a kulcsszavakat, vagy azokat a kérdéseket, melyekre szerinted a tanár a következő dolgozatban kíváncsi lesz. Minden oldal aljára érdemes egy vázlatot írni, ami nem csak a memorizálást, hanem a későbbi átnézést is megkönnyíti.

Ezt digitális formában is megteheted, de mindig mentsd el, hiszen nagyon kellemetlen tud lenni, ha elszáll minden infó a gépedről.

Miután a fent leírtakat végigcsináltad, rájössz, hogy igazán megkönnyítetted a tanulás folyamatát. Ismétléshez elég, ha kvízkérdésként használod az oldaljegyzetben található szavakat.

Ragaszkodj a módszerhez

Ha ezzel a módszerrel jegyzetelsz és tanulsz, elég, ha az adott napon, illetve hétvégén egyszer átfutod a tananyagot, s meglásd, dolgozatírás előtt már többé nem kell hosszú órákat tanulással töltened! Ha esetleg ez a módszer neked mégsem válik be, próbálj ki másikat! Kérdezd meg barátaidat, osztálytársaidat, ők hogyan tanulnak, milyen stratégiával készülnek fel az órákra.

(KamaszPanasz)