iskola
#Suli, munka

A legdrágább középiskolák Magyarországon

2010.10.09.
1 perces olvasási idő

A magyarországi magániskolák nemzetközi viszonylatban is belehúztak az árképzésbe. Bár Nagy-Britanniában 11 millió forintos éves tandíjról is tudunk, a nálunk működő, szinte kizárólag a budai hegyekben található nemzetközi illetőségű oktatási intézmények tandíj igénye a világon bárhol megállná a helyét. Mit tudnak a legdrágább iskolák?

A külföldi illetőségű alapítványi iskolák zömét egyértelműen nem magyar pénztárcára szabták, ennek ellenére a beiratkozási adatok szerint a legdrágább amerikai iskola diákjainak is mintegy ötöde magyar diák. Mitöbb, a Budapesti Francia Iskolában és Gimnáziumban sincsenek ennél kevesebben, pedig a tandíj itt sem két forint.

A dobogósok

A Nagykovácsiban található Amerikai Iskolában (AISB) kell a legmélyebben zsebbe nyúlni. Itt életkortól (vagyis évfolyamtól) középiskolafüggően 17 és 20 ezer dollár között alakult az idei év tandíja. Ez mostani árfolyamon 3,6 millió és 4,2 millió forint között van, de ehhez még hozzájön a szintén évente fizetendő kb. 570 ezer forintos “building fee”-nek (épület díj) nevezett hozzájárulás is. (Az óvoda ennél valamivel olcsóbb, “csak” 9 ezer dollárt kell kifizetni egy évre, plusz building fee természetesen.)

Az amerikai iskola 12 évfolyammal, illetve óvodával működik immár 36 éve Magyarországon. Jelenlegi - gyaníthatóan végleges - helyére, a budai agglomeráció egyik közkedvelt településének számító Nagykovácsiba 2000-ben költözött. A 32 hektáros park közepén álló épületegyüttesben az 51 osztályterem, könyvtár és kávézó mellett helyet kapott egy 350 férőhelyes színházterem és egy 25 méteres beltéri úszómedence is. A parkban pedig - amerikai iskolához méltó módon - a full extrás játszótér mellett tenisz és kosárlabda pályákat is találunk.

Az Amerikai Iskolába átlagosan három évet járnak a gyerekek, hiszen többségük "átutazóban" van Magyarországon. A nagy fluktuáció mellett ugyanakkor a 810 beiratkozott tanuló legnagyobb csoportját magyar állampolgárok alkotják (18%), csak utánuk következnek az amerikai (17%), és a koreai (15%) gyerekek. A fennmaradó tanulók, pedig összesen 52 nációt képviselnek az idei tanévben - derül ki Ray Holliday-Bersegeay, igazgató tájékoztatásából. A tanári kar nemzetiségi eloszlása pedig aképp alakul, hogy 64 amerikai tanárra jut 4 magyar, és 46 egyéb országból érkezett pedagógus. A multikulturális környezet mellett az iskola legnagyobb vonzereje a tanulóidőn túli elfoglaltságok rendkívül széles skálájának köszönhető. Az AISB minden diákjának változatos sport és szabadidő tevékenységeket kínál, melyekbe a színházi, zenei és kézműves foglalkozások mellett beletartoznak a környezet-tudatosságra nevelő tevékenységek is.

(eduline)