iskola
#Táplálkozás

Jamie Oliver: Mit egyen a gyerek az iskolában?

2010.07.19.
1 perces olvasási idő

Az angol Ofsted (egy, az iskolákat ellenőrző független intézmény) beszámolója szerint a szülőket irritálja az iskolaigazgatók azon viselkedése, amikor az egészséges étkeztetés zászlaja alatt megszabják, hogy a gyerek mit vihet magával és mit nem az iskolai tízóraira.

Mióta Jamie Oliver háborút indított a médiában a zsíros és hízlaló iskolai menza ellen, az angol kormány kezét-lábát törve próbálja átalakítani a gyermekétkeztetést és hoz új szabályokat az egészségtelen ételek háttérbe szorításáért. Ennek a próbálkozásnak az egyik eredménye, hogy ma már az iskolai vezetőség azt is megszabhatja, hogy mit hozhat a gyerek tízóraira az iskolába, és bizony ha ez nem elég friss és gyümölcsös, akkor a szülők figyelmeztetést kapnak. Ez utóbbi húzása az intézményeknek kiverte a biztosítékot a szigetországban, ahol már a legelvetemültebb anyukák a kerítésen keresztül etetik a csemetéjüket sültkrumplival, hogy az ne maradjon éhen.

A szülők nem az egészséges étrend ellen lázadnak, hanem hogy a különböző szabályok miatt sokszor már azt sem tudják, hogy mit rakhatnak a tízórais dobozba, ráadásul a gyerekek nem mindig kedvelik az előírt, egészségesebb ételeket, így az legtöbbször a kukában landol.

A gyerekek egészséges iskolai étkeztetése azóta van a közvélemény állandó fókuszában, mióta Jamie Oliver egy tévéshowban elég hatásvadász módon megmutatta, hogy az iskolai menzákon mennyire egészségtelen, zsíros és gyenge tápértékű ételeket kínálnak. A szakács ezután lesöpörte a polcokról a chipset és megmutatta az iskolai konyháknak, hogyan váltsák le az „aranybarna” olajban sütött, agyonfőzött és az előre feldolgozott ételeket egészségesebb fajtákra.

A kampánynak meglett az eredménye: az iskolákból eltűntek a pénzbedobós gépek, ahonnan kólát, chipset és csokit vehettek a gyerekek. Az ételek állaga ugyan nem mindig javult jelentősen, de ma már minden iskola kínál egészségesebb menüt: durum tésztát, teljes kiőrlésű kenyeret, friss párolt zöldséget, salátát, és gyümölcsöt a gyerekeknek. Ezzel párhuzamosan persze megugrottak az ebédpénzek, ami nem jött jól a családoknak, ráadásul egy alapkérdés megválaszolatlanul maradt: hogy a gyerekek eszik-e egyáltalán ilyesmit?

(eduline)