Prevenció

#Prevenció

25 db cikk a témában

#helyes táplálkozás
2016.11.18.

9 hasznos tipp a helyes táplálkozáshoz

Szeretnél fittebb lenni? Jó lenne egy ruhaméretnyit fogyni? Több energiára vágysz? Jó megoldás, ha megvizsgálod az étkezési szokásaidat, mert sok előnnyel járhat, ha tudatosan eszel, nem ám mindent össze-vissza. Ebben a cikkben olyan trükköket és ötleteket szeretnék megosztani veletek, amelyek segíthetnek a helyes táplálkozási szokások kialakításában.

#dohányzás
2016.09.07.

A dohányzás rövid- és hosszútávú hatásai

A dohányzás az egész szervezetre kiható egészségkárosodással jár. A dohányfüstben lévő káros anyagoknak köszönhetően a szervek öregedése felgyorsul, ezért bizonyos betegségek sokkal fiatalabb életkorban jelennek meg dohányosokban, mint nem dohányosokban.

#designer drogok
2016.08.02.

Designer drogok: tévhit, hogy ha egy szer legális, akkor biztonságos is

Korábban az ismert, úgynevezett klasszikus kábítószerek (mint a heroin, kokain, amfetamin, metamfetamin, LSD, gomba) használata volt elterjedt, melyek nagyjából kiszámítható hatásokkal és mellékhatásokkal bírtak. A 2010-es évekre azonban újfajta szerek szorították háttérbe az ismert drogokat.

#véradás
2016.07.22.

Véradás: kiből lehet véradó donor?

A véradás önkéntes véradóktól előzetes orvosi vizsgálatot követően, orvosi felügyelet alatt a nagyobb műtétekhez, bizonyos életmentő kezelésekhez, terápiás vérkészítmények előállításához és a további feldolgozáshoz szükséges vér levételét jelenti. Vajon kiből lehet donor? Milyen feltételeknek kell megfelelni? Hogyan zajlik a véradás?

#anorexia
2016.05.18.

A két leggyakoribb evészavar: anorexia és bulimia

Ebben a cikkben, bár több evészavar van, mégis kettővel fogunk foglalkozni. Az anorexia nervosával és a bulimiával, amely a két leggyakoribb változat. Sajnos mindkettő érinti a tini korosztályt, ezért fontos, hogy ismerjétek a tüneteket.

#hirtelen szívhalál
2016.04.27.

Hirtelen szívhalál - Mit kell tenni?

A hirtelen szívhalál ma az egyik vezető halálok Európában. A tragédia bekövetkeztekor a szív pumpafunkciója hirtelen leáll, nem képes eljuttatni a vért a szervezet többi részébe. A sejtek nem jutnak a működésükhöz szükséges tápanyagokhoz és oxigénhez, ezért sejtkárosodás jön létre. Mi váltja ki? Mi a teendő?

#kábítószerek
2016.04.03.

Klasszikus kábítószerek és hatásaik

Klasszikus kábítószernek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a történelmünket végigkísérik, hatásmechanizmusuk, tüneteik és így a terápiájuk jól ismert. A róluk felhalmozott tudásanyag azonban korántsem jelenti azt, hogy ártalmatlanok. Egyesek a természetben is előfordulnak, de kémiai úton is előállíthatóak.

#újraélesztés
2016.03.18.

Újraélesztés lépésenként - Te tudod, mi a teendő?

Ijesztőnek tűnhet, de bármikor keveredhetsz olyan szituációba, amikor szükséged lehet rá, hogy ismerd az újraélesztés lépéseit. Sokan nem mernek cselekedni vészhelyzetben, pedig a keringésmegállás után elkezdett azonnali újraélesztés akár megnégyszerezheti a túlélés esélyét.

#vér
2016.03.08.

Véradás: mi történik a levett vérrel?

A véradás folyamata, melynek során a véradótól eljut a rászoruló beteg a számára szükséges és megfelelő vérkészítmény, egy komplex szigorúan felügyelt és biztonságos folyamat, mely több lépcsőből áll.