online játék
#Lélek

Az online szerepjátékok veszélyei

2011.07.08.
1 perces olvasási idő

A sok szereplős online szerepjáték a virtuális játékoknak az a műfaja, melyben sok játékos képes egymással kapcsolatot teremteni egy bizonyos virtuális világban. Manapság ez az egyik legelterjedtebb számítógépes játékforma.

A játékban megszemélyesített karaktereik képességeit fejlesztik, szörnyek ellen harcolnak egyedül, vagy többen, kereskednek, társalognak.

Mielőtt egy ilyen fajta játékba belekezdünk, érdemes felmérni, hogy ez milyen veszélyekkel jár: Az ilyen játékok nagyon komoly függőséget tudnak kialakítani, hiszen olyan mintha egy teljesen önálló, saját szabályokkal rendelkező világba csöppennél bele. A másik dolog az anyagi tényező: nem egy olcsó dolog egy ilyen játékkal jásztani, hiszen az ilyen játékok nem ingyenesek, bizonyos időközönként fizetni kell a használatukért.

A függőség veszélye

A legeslegnagyobb hátránya ennek természetesen a már említett függőség: Aki függővé válik, az gyakorlatilag nem tud megszabadulni a kényszertől. Amennyiben már meglát valahol egy számítógépet, szinte azonnal a hatalmába keríti az az érzés, hogy neki most azonnal le kell ülnie elé és használnia kell. Ezt a függőséget kialakíthatja az is, hogy a játékben lévő társai egymást folyamatosan játékra késztetik, így ha valaki próbálna szünetet tartani, vagy egyszerűen abbahagyni, a csapattagok miatt nem bírja megtenni.

A játékfüggőség olyan, mint az alkoholizmus vagy a drogozás. Ebben az a legveszélyesebb, hogy az ember észre sem veszi és fokozatosan függővé válik. Az online szerepjátékokkal játszók száma összesen meghaladja a 10 millió főt, felmérések szerint ennek 40%-a rabja a játéknak, és nem csak a fiatalkorúak!

Ha ilyen játék rabjává válsz, számíthatsz arra, hogy magányos leszel, barátaid, rokonaid elfordulnak tőled, elhízol vagy esetleg nem tudod megkülönböztetni a játékot a valóságtól.

(G. V.)

Kapcsolódó címkék

internet