paprika
#Lélek

A paprikaspray

2011.06.13.
1 perces olvasási idő

A paprikaspray-t leginkább önvédelemre használják. Nem csak hatásos, hanem veszélyes is lehet. Különböző összetételű paprikaspray kapható.

A sprayt a csípős paprikából nyert egyik anyag teszi ilyen erőteljessé, így érdemes a használata előtt a lehetséges mellékhatásaival is megismerkedned.

A spray-t olyan formulában lehet kapni, hogy egyszerűen a táskádban is elfér, használat során ködöt képez a támadó körül, így elmenekülhetsz, a támadód nem fogja tudni, hogy merre kövessen.

El kell döntened, hogy a hagyományos vagy a zselés formulát veszed meg, hiszen mindkettőt meg lehet találni a piacon. Dönts el az alapján, hogy mennyire van rá szükséged, érdemes szakvéleményt is kikérned.paprikaspray

Hogyan is működik?

Mivel a legerősebben csípő paprikákból készült, égető érzést kelt. A legideálisabb, ha a támadó szemébe spriccoljuk, hiszen ezzel szinte teljesen megbénítjuk.

Mit okoz?

Nehezíti a légzést

Használat utána nem csak a szemet, hanem a torkot és az orrot is égeti, ha belélegzik. Ezért is fontos, hogy használat után bizonyosodj meg arról, hogy megfelelően kezet mostál, mielőtt még a saját szemedhez érnél.

Az orr és a torok megduzzad, ezáltal nehezebb lesz a légzés. Ez normális esetben is komoly problémát jelenthet, de ha az alany asztmás, akkor még inkább. Ha a légzés nehézkés, akkor nem jut elegendő oxigén a szervezetbe. A paprikaspray hatása általában 30 perc után elmúlik.

Irritálja a bőrt

A kémiai égések, hólyagosodás és sebek a paprikaspray velejárói. Ezek a reakciók még súlyosabbak, ha paprikára vagy a paprikából származó oleoresin capsiumra (OC) vagy allergiás. Az irritált bőrön a víz sem fog segíteni, a krémek, testápolók pedig csak rontanak az irritáción. A legjobb megoldás a babasampon, ami hatásosan eltávolítja a bőrödről a parikát.

Irritálja a szemet

Általában könnyezést, pirosodást, fájdalmat, bizonyos esetekben duzzanatot vagy kémiai égést okozhat a szem környékén. A legjobb módja a szem kezelésének, ha megpróbáljuk sírással eltávolítani a spray-t. A vízzel próbálkozó kiöblítés nem fog működni, viszont a szemfestéklemosók hatásosak lehetnek.

Átmeneti vakság

Ez általában nem tart tovább 30-60 percnél, de igen ijesztő lehet. Egyelőre nincsenek kutatások, amelyek a hosszútávú hatásokkal foglalkoznak.

Halál

Igen ritka, de a paprikaspray akár halált is okozhat. Általában szív vagy légzési problémákkal függnek össze. Aki allergiás az oleoresin capsicumra, sokkos állapotba kerülhet, ez pedig fulladáshoz vezethet.

Érdemes okosan használni a paprikaspray-t! Emellett a rá vonatkozó törvényeket, szabályokat is érdemes átolvasni, hogy mindennel tisztában legyünk, ha a spray beszerzése mellett döntünk.

(Gy. A.)