húsvét
#Lélek

Húsvéti tippek és tudnivalók

2015.04.03.
3 perces olvasási idő

Milyen szokások kapcsolódnak a húsvéthoz? Miként tudsz készülni rá? Hogyan kell elkészíteni a hagyományos ételeket? Segítünk!

A húsvét egy mozgó ünnep, de mindig március 22. és április 25. közé esik, idén április 5. és 6. között ünnepeljük. Locsolkodás, főzés, sütés, takarítás, tojásfestés, evés, ivás. Ez mind-mind az ünnephez tartozik. Mit hogyan csinálj és miből mennyi elég? Semmit ne vigyél túlzásba!

Tojásfestés

Sok módszer létezik a tojásfestésre, de mindre igaz, hogy előtte érdemes festés előtt alaposan megmosni a tojásokat. Legegyszerűbb, ha a boltokban kapható különböző színű festéket teszed bele a tojások főzővizébe sóval és ecettel együtt. Vagy szintén a boltokban kapható, tojásra ragasztható díszekkel is felöltöztetheted fel a húsvéti tojásokat.

A tojásfestés nemcsak, hogy jó mulatság, de egészséges is. Egy tojás 5, 4 gramm fehérjét, A-, B-, C-, D-, E-vitaminokat, pantoténsavat és folsavat, valamint szelént, káliumot, cinket, foszfort, vasat, kálciumot, nátriumot és magnéziumot is tartalmazz.

Ha természetes színezőanyaggal dolgozol, azzal nem károsítod a környezetedet, mint a mesterséges színezőkkel, illetve a tojásokra ragasztható matricákkal.

Takarítás

A húsvéti ünnep előtt a háziasszonyok belefognak a tavaszi nagytakarításba. Ekkor az idő egyre kellemesebb, lehet ablakot és függönyt is mosni. Elég nagy vagy már ahhoz, hogy segíts anyukádnak! Ne félj, nem lesz hálátlan.

LocsolkodásHúsvéti tippek és tudnivalók

A régi hagyományok szerint a falu férfi és fiú tagjai húsvét hétfő reggelén összeverbuválódtak és elindultak a női, illetve lány rokonaikat, szomszédaikat, barátaikat, ismerőseiket meglocsolni. De nem akárhogyan. Egy vödör jéghideg kútvízzel. A víz a termékenység, a megtisztulás és a keresztelkedés szimbóluma. Régen még vízbevezető, vízbehányó hétfőnek nevezték ezt a napot, mert bizony sok lányt erőszakkal hurcoltak a kútra. Volt olyan nő és lány, aki e nap után megfázott vagy tüdőgyulladást kapott.

Ma is így zajlik a locsolkodás, de hideg víz helyet kölnivel vagy parfümmel illik meglocsolni a hölgyeket. Előtte mondj egy locsoló verset, fújd be, majd kérj egy puszit és egy tojást. Nehogy szódásszifonnal vagy egy vödör vízzel kopogtass az ajtón! Ez ma már illetlenség!

Evés, ivás

Amikor lezajlott a locsolkodás, akkor a háziasszony étellel és itallal kínálja meg a férfiakat, fiúkat. Előfordulhat, hogy alkohollal kínálnak meg, de te mondj nemet! A locsolkodás egész napos program, és ha mindenhol alkoholt iszol üdítő vagy ásványvíz helyett, akkor a nap végére könnyen elvesztheted a fejed.

Elhiszem, hogy mindenütt nehéz ellenállni a sok finomságnak, de próbáld meg! Ha a húsvét két napjában felszedsz néhány kilót, az nagyon megterheli a szervezetedet. A rövid idő alatt jött többlet, feleslegesen dolgoztatja meg az szervezetedet. Egy gyomorrontás, egy hányás vagy egy hasmenés meg végképp nem hiányzik neked.

Édességek

Manapság egyre többen tojásfestés helyett csokoládéból készült tojást, bárányt, nyuszit vesznek. Ez nem baj, de ha már veszel, akkor minőségi csokiból készült figurát vegyél, lehetőleg étcsokisat! Kerüld a mesterséges színezőanyagot tartalmazó színes édességeket, mint például a színes tojáscukorkákat!

Húsvéti hagyományos menü

Húsvétkor a hagyományos étel a főtt tojás, a sonka, és a fonott kalács. Az utóbbi kettőt meg tudod vásárolni a családoddal, de el is készíthetitek. A házias ízek sokkal finomabbak.

Fonott kalács receptje

Hozzávalók: 1 kilogramm liszt, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, fél liter tej, 50 gramm élesztő, 150 gramm vaj vagy olaj, 200 gramm kristálycukor, vanília, citromlé, kevés só.

Elkészítés: Az élesztőt oldd fel egy kevés langyos tejben egy kanál kristálycukor kíséretében. Adj hozzá 2 púpozott evőkanál lisztet és jól keverd el. 30 percig hagyd kelni, majd a többi liszthez öntsd hozzá. Add hozzá a tojásokat, az élesztős keveréket, a sót, a vaníliát, a citrom reszelt héját, a vajat vagy az olajat.

A tésztát dagaszd meg, addig, amíg a felületén kis hólyagocskák nem jelennek meg, illetve az edény falától és a kezedtől könnyedén el nem válik. Ezután az edényt egy tiszta konyharuhával fedd le és kb. 1 óráig hagyd kelni a tésztát langyos helyen. Majd készíts fonatot a tésztából és rakd egy kivajazott formába, keleszd megint sütés előtt egy rövid ideig. A tetejét tojással kend meg, majd süsd ki kb. 40 perc alatt 200 Celsius fokon. Jó étvágyat hozzá!

Sonka

Csak kiváló minőségű húsból lehet finom sonkát készíteni. A húst bepácolják, úgy, hogy a páclét befecskendezik a húsba, ettől 2 nap alatt megérik a sonka, majd előfőzik vagy megfüstölik. Így árulják a gyors érlelésű sonkákat a boltokban.

Egy szó mint száz, itt a jó idő, a tavaszi szünet, és a húsvét. Kellemes készülődést, jó mulatozást, de csak módjával!

(M.T.)