bébiszitter
#Lélek

Bébiszitter leszek: Kezdjük el! (3. rész)

2010.07.31.
2 perces olvasási idő

Minden egyes család más és más. Pontosan ezért jó tudni, hogy mire is számíthatsz. Ez megkönnyíti és élvezhetőbbé teszi a munkádat.

Most pedig az 5 legfontosabb kérdést szeretnénk bemutatni, amelyet mindenképp tegyél fel, mielőtt elvállalod a munkát:

1.Meddig tart a munkaidőm?

Tudod, hogy mikorra kell menned. De mi a helyzet a végzéssel? Ha a hazaút során a szüleidre vagy más családtagra kell támaszkodnod, fontos tudni, hogy pontosan mikor is lesz vége a munkaidődnek.
Szóval, amikor a családdal megbeszélitek az általános tudnivalókat, kérdezd meg, hogy körülbelül mikor fognak visszaérkezni meddig tart a munkaidőd. Majd mond el nekik, hogy ez azért fontos, hogy a szüleid tudják, mikorra várjanak haza.

Miután megbeszéltétek az időpontokat, győződj meg az időpontokról akkor is, ha elkezdbabysitterted a munkát. Ha az utolsó pillanatban valami változás történik, ami nem illeszkedik, a te napirendedbe, közöld azt a szülőkkel. Ha pedig a szülők fizetnek a túlóráért és neked is belefér még az idődbe, hívd fel a szüleidet, hogy ne aggódjanak, hiszen csak túlórázol!

2. Hány gyerekre kell vigyáznom?


A megállapodásban úgy volt, hogy a Kovács ikrekre kell vigyáznod, azonban amikor megérkezel, tapasztalod, hogy ott van a két 5 éves unokatesójuk és a 7 éves szomszédgyerek. 5 gyerekre képtelenség figyelni, még a leggyakorlottabb szülőnek is, nemhogy egy tinédzsernek! Ezért pontosan kérdezd meg, hány gyermekre kell vigyáznod, beleértve a rokonokat és a barátokat is!

Ha mégis túl sok gyereket találsz a házban, ne ess kétségbe! Hívd fel a szülőket, akik vélhetőleg átküldenek majd egy barátot, vagy egy másik bébiszittert, hogy segítsen neked! Ha az eset újra és újra megismétlődik, vagy nem küldenek segítséget, húzd ki a családot a listádról!

3. Milyen típusú munkákat kell még a gyermekfelügyeleten kívül elvégeznem?

Nem idegen a szülőktől, hogy megkérik a bébiszittert, hogy etesse meg a gyerekeket, vagy segítsen be a házimunkába, mielőtt lefekteti őket aludni. Ezért kérdezd meg pontosan, hogy mit várnak el tőled! Különösen akkor, ha például a gyerekeket kell megfürdetni, vagy valamilyen gyógyszert kell nekik adni! Ha nem vagy biztos a dolgodba, eleinte kérd a szülők segítségét!

Ha meg kell etetned a gyerekeket, vagy valamilyen programot kell nekik szervezned, fontos hogy tudd, milyen speciális igényeik vannak a gyerekeknek! Például ételallergiájuk, vagy valamilyen téren igényelnek-e speciális gondozást. Plusz, érdeklődj a családi szabályokról! Tartsd be te is azokat! (A napi cukorka mennyiség, a számítógép és a Tv előtt eltöltött idő)

4. Vannak állataik, medencéjük, vagy bármi más, amiről tudnod kellene?


A legtöbb szülő szereti azokat a bébiszittereket, akik kérdeznek – ez a felelősség jele! A válaszok pedig útmutatók lesznek, hogy tudj mire felkészülni! Például, ha allergiás vagy a macskákra és félsz a nagy kutyáktól, valószínű nem egy állatbarát család lesz számodra a megfelelő munkahely. Még ha szereted is az állatokat fontos tudni, hogy elvárják-e tőled a kutya sétáltatását, vagy, hogy a háznál 3 kutya van, ami plusz két gyermekkel talán picit soknak tűnhet!

Szintén jó tudni, hogy van-e a családnak medencéje. Ha van és kisgyerek van a háznál, fontos, hogy zárható vagy elkerített legyen! Ha az idő megfelelő és megengedett, hogy te is játssz a gyerekekkel a medencébe, fontos, hogy tudatában legyél a vízi játszadozások veszélyeinek! A legjobb, pedig, ha részt veszel egy vízi balesetekre szakosított tréningen.

Talán a család idősebbekkel lakik együtt, akik szeretnék, ha ebédidőben velük lennél. És talán a gyerekeknek ugyanekkor más igényük van! Érdeklődj, és tudj meg mindent pontosan, mielőtt elkezdenéd a munkát!

5. Hogyan jutok haza?

Ez az a kérdés, amit fel kell tenned magadnak és a családodnak, ha ők hoznak haza! Ha a gyermek szülei felajánlják, hogy hazavisznek, az egy nagyszerű dolog! De sajnos ez nem tartozik a leggyakoribb esetek közé! Ez ugyanis a te dolgod, hogy megoldjad az oda és a visszautat, kivéve, ha nem másképp állapodtok meg.

Ha nem tudsz vezetni, vagy nincs nálad a kocsi, győződj meg arról, hogy van egy előre felállított hazajutási stratégiád. Ha valaki kocsival felvesz téged a családból, emlékeztesd telefonon, mielőtt elhagyod a munkahelyed. Vagy ismerd a busz-menetrendet és egyéb módszereket a hazajutáshoz. Ha gyalog is haza tudsz menni, és a kicsi szülei csak sötétedés után jönnek haza, kérj meg valakit, hogy kísérjen haza!

A bébiszitterkedés meglepetések tömkelegét hozhatja – ugyanúgy rossz, mint jó értelemben. Ha viszont tudod, hogy mire számíthatsz, az segíthet a felkészülésben! A felkészültséggel pedig magabiztosság jár!

(Cs.B.)