diéta
#Táplálkozás

Diéta: Hétköznapi ételeinkkel nem megy

2010.06.18.
1 perces olvasási idő

Ha szeretnéd tested zsírtartalmát csökkenteni, a mozgás mellett kiemelt figyelmet kell szentelni az étkezésnek is. A megszokott alapvető élelmiszerekkel nem fogsz eredményt elérni, lássuk, milyen alternatívái lehetnek a lakosság nagy részére jellemző, de egészségtelen ételeknek.

Kenyér

A lehető legrosszabb, ha fehér, félbarna, barna stb. fantázianevekkel ellátott kenyeret, vagy más péksüteményt választunk. Figyeljük meg, mennyire van porrá őrölve (liszt!) a kenyér, és válasszuk azt, amelyikben több rostot látunk. A teljes kiőrlésű kenyér magas rosttartalma miatt a szénhidrát lassan szívódik fel, így nem emeli meg hirtelen a vércukrot. Süthetünk magunk is kenyeret, a liszt helyett használjunk darált zabpelyhet.

Tej

Sportolók és dietetikusok kedvenc vitatémája. Maradjunk annyiban, hogy aki túlsúlyos, elhízott, NE igyon tejet rendszeresen. Nem megfelelő a tejben lévő tápanyagok minősége, és az arányuk sem.

1 dl tej tartalma: 3g fehérje, 4,5g szénhidrát (vagyis tejcukor), 1-5g zsír (ez terméktől függ). A tejben található cukor mennyiségét nemigen csökkentik, ellentétben a zsírtartalommal. Ne dőlj be a reklámoknak, az alacsony zsírtartalmú termék még nem biztos, hogy diétás is. A joghurtoknál hasonló a helyzet, szinte mindegyik tartalmaz cukrot. Olvasd el a címkét a dobozon, és eszerint válassz a polcról. Ha nem akarod megvonni magadtól a tejtermékeket, jó alternatíva lehet a sovány túró, esetleg egyes sajtok, de itt is nézd meg a címkét a csomagoláson.

Felvágottak, virsli stb

Most ne firtassuk miből készülnek ezek az élelmiszerek, a magas zsírtartalmuk (akár 60% is lehet) miatt kerüljük el őket messzire. Vicces, de pl. a különböző kolbászfajták ára 800-3000 forint is lehet kilogrammonként. Ennél jóval olcsóbban tudunk csirkemellet (zsírtartalom 1%) venni 900-1500 ft-ért.

Édességek

A magas cukortartalom miatt szintén nem játszanak, esetleg egy bizonyos mennyiségű gyümölccsel csillapíthatjuk édesség utáni vágyunkat. 24 óra alatt 50g gyümölcscukor (2 alma) belefér, ennyit tud raktározni a májunk, a többi a zsírszöveteinket gyarapítja. A divatos "egészséges reggeli"-nek minősülő gabonapelyheket és "fitness-szelet"-eket sem ajánlatos fogyasztani, "egészséges" mivoltukat a bennük rejlő, sokszor csekély vitamin- és ásványianyag tartalmuknak köszönhetik, ami semmiképp sem ellensúlyzza a termék cukortartalmának igencsak káros hatásait. Hasonlóan finom reggelit tudunk készíteni zabpehelyből, édesítővel. A cukros üdítőkkel hasonlóképp járjunk el - felejtsük el őket. Ihatunk helyettük teát, az édesítő itt is csodákra képes.

Vitaminbevitel

Figyeljünk oda a mikrotápanyag bevitelre, egy jó multivitamin-kiegészítő elengedhetetlen tartozéka a diétás étrendnek. A C-vitamin bevitelünket ajánlatos megemelni - egyénenként eltérő a test vitaminszükséglete, de napi 1 gramm már segíthet megelőzni a betegségeket. Minél intenzívebb sporttevékenységet folytatsz, annál több vitaminra lesz szükséged.

(KamaszPanasz)