/ DROG, CIGI, ALKOHOL / Le szeretnék szokni a füv...
  2014-02-20

Le szeretnék szokni a füves cigiről!

"Körülbelül már fél éve szívok füves cigit, és alkalomszerűen használok más drogokat is. Átlagosan egy héten háromszor csinálom, hétvégente pedig egy kicsit többször. De úgy érzem, hogy lassan tönkreteszi az anyag teljesen az életem."

"A koncentrálóképességem szörnyű, a jegyeim pedig drasztikusan romlottak. Olyan, mintha egész nap csak álmodnék, de sajnos ez már nem csak egy játék. Úgy, hallottam, hogy a fű nem okoz függőséget, azonban amikor megpróbáltam leállni róla kellemetlenül és ingerülten éreztem magamat.

Ráébredtem ugyan, hogy le kell tennem, de nem tudom. Miért nem tudom abbahagyni, ha ez az enyhe drog nem okoz függőséget? Talán megőrültem? Kérem, segítsen. Szeretném visszakapni az életem. Köszönöm." Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdésiből.

- hirdetések -

Kedves Kérdező!

A mostani kutatások elég ellentmondásosak, már ami a marihuána és a függőség kapcsolatát illeti. Egyrészről azt állapítják meg, hogy a marihuána nem okoz olyan komoly fizikai függőséget, vagy elvonási tüneteket, mint más drogok, például a kokain vagy a heroin.

Mégis kialakíthat olyasfajta függőséget, amely miatt a szervezeted kívánja a drogot, csak azért, hogy „normális, a megszokott” állapotba kerüljön. Vagy legalábbis ezt érzékelteti. Ha a tünetek erre utalnak, akkor ez már a kapuja a tényleges elvonási tüneteknek.

Azt írtad, hogy rosszul és ingerültnek érezted magad, amikor nem gyújtottál rá. Ez az érzés a fűnek, vagy más, a cigidben található egyéb összetevők eredménye is lehet.

Amikor megpróbálod lerakni a füves cigit, egész nap nyomottnak érezheted magad, fájhat a fejed és komoly hangulatingadozásaid lehetnek. Emellett depresszió és idegesség, szorongás is felléphet.

Amikor pedig komoly fűhasználók próbálják lerakni a füvet, idegességet, alvászavarokat, étvágytalanságot, fogyást, hidegrázást, remegést, depressziós tüneteket vagy mentális zavart is tapasztalhatnak.

Az idők során a kemény függők egyébként gyakran tapasztalnak absztrakt gondolkodást és a motiváció csökkenését a mindennapos szociális tevékenységeik során, ez utóbbi hasonló ahhoz, amit Te is leírtál. Talán azon is el kellene gondlkodnod, hogy a különféle más drogok, amiket használsz, hogyan hatnak a mentális és fizikális egészségedre.

Forrás: drogmentes.hu

Amikor valaki függő, gyakran gondol a drogra és arra, hogy hogyan és mikor használja, aztán amikor ki akar szállni belőle, ahogy említetted is, komoly problémák adódnak.

Marihuána: a puszta tények
Lehetetlen túladagolni a marihuánát? Nem okoz függőséget? Mi az igazság? A marihuánát érintő legfontosabb kérdések és válaszok.

Tények a marihuánáról

Van egy dolog, amit viszont át kell gondolnod: folytatod-e a droghasználatot annak ellenére, hogy komoly egészségügyi, szociális és mentális következményei lehetnek? És nem árt eltöprengened azon sem, hogy csak szeretnéd a drogot, vagy a mindennapi életed elengedhetetlen kellékévé vált?

Említetted, hogy már rájöttél, hosszú távon nem kifizetendő számodra a marihuána használata. Felismerni ezt, és segítséget kérni, két fontos lépés, amit már megtettél. Egy megfelelő szakértővel való beszélgetés lehet a következő lépés.

Emellett persze nem árt beszélni egy bizalmas baráttal vagy családtaggal sem és elmondani neki, mit érzel, és, hogy szükséged van az ő segítségére. Beszélni a tanáraiddal, vagy az iskolai pszichológussal, tanulási tanácsadóval szintén hasznos lehet, hogy újra tudj koncentrálni, és a dolgaid ismét sínre kerüljenek!

  Kapcsolódó cikkek


ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
eddig 4 hozzászólás érkezett
Koszos írta:
Dátum 2010-10-29 01:45:35
Tisztelt függők!
Nekem csak véleményem van erről a dologról, de mivel én is legyőztem egy másik drog függőséget talán érdemes lessz megfogadni a tanácsomat.
Először is agyban kell eldönteni, hogy mit is akarsz?
- Mondogatod magadnak: Erős vagyok, le akarok szokni nem fog ki rajtam egy kis növény!!
Ezt addig teszed míg át nem lábalsz a kritikus időszakon.
- Ez idő alatt kerülöd azokat a helyeket ill. társoságot, ahol bűnbe eshetsz.
Inkább sportolj, foglald el magad valami mással.
- Miután átestél a kritikus időszakon, ha visszamész a régi közegbe, nyugodtan fenhangon mond el mindenkinek: Leszoktam nem élek vele !
Ha agyban nem vagy elég erős és nem sikerült a fent leírtakat elérned, akkor jöhet a segítség kérés és a gyógyszeres kezelés.
parizs írta:
Dátum 2010-10-21 01:02:07
Hello,
A mai marihuana sokkal erősebb, mint a 70-es években használtak.
Gyorsabban rá lehet szokni és a tévhitekkel ellentétben ez valóban a kapuja a többi drognak.
Javaslom a következő oldalakat:
www.narconon.hu
www.drogmentes.hu
És ez utóbbi oldalon a bal oldali menü pontok közül az ide vonatkozó füzet elolvasását.
Üdv Zs
Balu írta:
Dátum 2010-05-27 11:59:36
Kb én is ezzel a próblémával állok szembe, de én rájöttem, hogy miért, mert mással kell elfoglalnom magam, barátokkal ütközni vagy akár kirándulni menni, vagy tanulni, én már kordában tartom ezt a düh ami bennem van, mer tudom h majd egyszer ráfogok gyújtani, de nem teszek meg durva dolgokat, hogy hozzá jussak.
Szubjektív Ödön írta:
Dátum 2010-02-24 17:36:03
Szerintem, legyen szó bármilyen drogról, nem szabad elhinni városi legendákat, mende mondákat, hiszen könnyne úgy járhatunk, mint azok akikről olvashatunk, az újságokban az interneten vagy éppen itt. Viszont, ha már mégis belekerülünk, szerintem is fontos az elhatározás és a kiútkeresés a megfelelő helyen! Ha a ráébredés megvan az már félsiker!