marihuána
#Drog, cigi, alkohol

A suli, ahol minden órán van marihuána

2010.02.05.
1 perces olvasási idő

A Michigani Southfieldben járunk. A legtöbb iskolában a marihuána sokkal inkább tanórán kívüli kérdés. Ezzel szemben a Med Grow Cannabis Egyetemen a marihuána kikötés: a történelme, termesztése és a kapcsolódó jogi programok az egyetem új karának tananyagához kapcsolódnak.

„Ennek az államnak munkahelyekre van szüksége, és úgy gondoltuk, hogy az egyetemes marihuána fellendítheti az államot gazdaságilag, ezáltal több munkahelyet teremthet, így akár sok millió dollár bevételt is hozhat.” – nyilatkozta Nick Tennant, a kar 24 éves alapítója, aki mezőgazdasági kar kiegészítésének is látja ezt a tananyagot. „A marihuána termesztésének is meg van a módja, növekedési ciklusa, tápanyag- és fénykövetelményei. Tudni kell aratni, és azt, hogy, hogy lehet belőle gyógyszer.”

Az egyetlen kötelező olvasmányuk a „Kertészeti Marihuána – Beltéri- vagy kültéri Orvosi Termelői Biblia” Jorge Cervantestől. Bár a marihuána termesztése Michigan új törvényei alapján legális, mégis sok tanuló kéri, hogy ne használják fel a nevüket vagy fényképüket.

Egy tanuló így nyilatkozott – A feleségemmel itt lakunk, de az anyósom úgy tudja, hogy egy kisebb közgazdasági karon marihuánatanulok.

Amíg California orvosi marihuána-programja a legrégibb program a térségben, a Michigan állambeli program (ami áprilisban kezdődött) máris sokkal sikeresebb, mint amilyen más államokban volt kezdeti szakaszban a legalizált orvosi marihuána.

Michigan törvénye alapján az ápoltak fejenként 12 cannabis palántát növeszthetnek, vagy ezt megteheti helyettük „gondviselőjük”, akitől megvehetik ezeket a termékeket. Természetesen 21 éves kor alatt senki nem vehet részt a programban, és egy „gondviselőnek” nem lehet ötnél több páciense. Tehát jelenleg összesen 5800 betegük és 2400 gondviselőjük van.

A tanulók különbözőek – feketék és fehérek, fiatalok és idősebbek, alkalmazottak és munkanélküliek. Látogatják az órákat és szövögetik a jövőre néző terveiket.

Forrás: nytimes.com

(Gy.A.)