Nátha
#Betegségek

A meghűlés, megfázás, nátha

2012.11.06.
1 perces olvasási idő

A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel.

A meghűlés, más szóval nátha, a felső légutak rövid idő alatt kialakult vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek.

Ezeket a tüneteket mindannyian jól ismerjük: gyengeség, elesettség, hőemelkedés, ritkábban láz; helyi tünetként pedig orrváladékozást, orrdugulást, könnyezést, tüsszögést, torokkaparást, torokfájást, köhögést, fejfájást, esetleg szemfájdalmat figyelhetünk meg magunkon.

Közönséges esetben néhány nap, egy hét alatt a panaszok mérséklődnek, majd kezelés nélkül is megszűnnek. Jelentősége leginkább abban rejlik, hogy arra a néhány napra az életminőséget jelentősen rontja, illetve hajlamosító tényezők esetén szövődmények léphetnek fel. Kisebb közösségben járványok kialakulhatnak, mivel a náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek.

Szövődményekhez vezethet

Jelentősebb a megfázás kockázata legyengült állapotú, idős, más alapbetegségben szenvedő egyéneknél. Ilyenkor a meghűlés gyakrabban fordul elő, és több szövődménnyel kell számolni.

A meghűlés következtében az arra hajlamos betegeknél nem ritkán arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás alakulhat ki, továbbá fellángolhatnak az idült légzőszervi betegségek. Ritkán szívburok- és szívizomgyulladás is előfordul a szövődmények között, így az elhúzódó meghűlést mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

(WEBBeteg)