Betegségek

#Betegségek

1308 db cikk a témában

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken
#herpesz
2023.12.31.

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken

A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

9 hatásos módszer az influenza megelőzésére
#nátha
2023.12.28.

9 hatásos módszer az influenza megelőzésére

Tél van, ezért valószínűleg akármerre mész, szipogó, tüsszögő és köhögő embereket látsz. Gondolod, hogy te leszel a következő? Nem feltétlenül. Szakértők szerint - bár nincs rá garancia - pár egyszerű lépéssel nagyban csökkentheted az esélyeit annak, hogy beteg legyél. Cikkünkben most megmutatjuk, hogyan erősítheted az immunrendszeredet és maradhatsz a lehető legtávolabb a baciktól és vírusoktól!

Nem csak a lyukas fog fájhat
#fog
2023.12.26.

Nem csak a lyukas fog fájhat

Szerencsés az a felnőtt, akinek még sosem fájt a foga, de erre a magyaroknak nincs túl sok esélye, hiszen egy megdöbbentő statisztika szerint évente átlagosan egy fogkefét és két tubus fogkrémet használunk el! Így nem csoda, ha előbb-utóbb elromlik és fájni kezd a fog.

A téli sportsérülések megelőzése
#síelés
2023.12.23.

A téli sportsérülések megelőzése

Azok számára, akik szeretik a téli sportokat, az egyik legrosszabb dolog, ami történhet, hogy megsérülnek a mozgás közben. Noha bizonyos dolgok ellen nem tehetünk semmit (pl. hóhiány), rengeteg olyan dolog van, amivel megakadályozhatjuk, hogy megsérüljünk.

5 tipp, hogy megállítsd a nátha terjedését
#Nátha
2023.12.23.

5 tipp, hogy megállítsd a nátha terjedését

Amikor a testvéred tüsszögve jön haza, és állandóan az orrát fújja, vajon hogyan tudsz megküzdeni a vírusokkal vagy baktériumokkal, amelyeket hazavitt? Ne ess pánikba, megelőzheted, hogy elkapd a náthát.

Premenstruációs szindróma
#menstruáció
2023.12.21.

Premenstruációs szindróma

Rosszkedvű vagy? Remegsz egy kis csoki után? Lehet, hogy te is a premenstruációs szindróma tüneteit tapasztalod magadon.

Alkoholfüggőség: a tünetek
#alkohol
2023.12.20.

Alkoholfüggőség: a tünetek

Lehet, hogy észre sem veszed, hogy problémáid vannak az ivással. Lehet, hogy nem iszol minden nap, és amikor iszol, akkor sem túl nagy mennyiséget. Néha napokig vagy hetekig megvagy alkohol nélkül. Azt állítod magadról, hogy csak társaságban iszol?

Szociális fóbia - Mi okozhat szorongást?
#szociális fóbia
2023.12.20.

Szociális fóbia - Mi okozhat szorongást?

A társas helyzetektől való túlzott mértékű szorongás az iskolában, üzletben, munkában, strandon, városban töltött időt képes teljes mértékben megkeseríteni.

Amit az aftáról tudni érdemes
#afta
2023.12.19.

Amit az aftáról tudni érdemes

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent. Mitől alakulhat ki?

Karácsony és a diabétesz
#vércukor
2023.12.16.

Karácsony és a diabétesz

A cukorbetegeknek az ünnepek nagyon sok megpróbáltatást tartogatnak: cukor és sütemény mindenütt, és egyedül az önmegtartóztatás segíthet. Mielőtt még teljesen lemondanál az ünnepi hangulatról, ne add fel! A cukorbetegeknek is lehet szép a karácsony, sőt!

A probiotikumok hatása
#probiotikum
2023.12.12.

A probiotikumok hatása

A tudomány nemcsak az emberi szervezet számára ártalmas baktériumokat ismer, hanem segítő, az immunrendszert támogató baktériumokat is. Ezek a probiotikumok.

Az egyszerű náthától is fájhat a fül
#fül
2023.12.09.

Az egyszerű náthától is fájhat a fül

Középfülgyulladást vírus és baktérium is okozhatja. A fertőzés forrása gyakran más betegség - például nátha, influenza vagy allergia - amely az orrjáratok és a torok duzzanatát okozza. A tünetekről és a kezelésről dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész nyilatkozott.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?
#tél
2023.12.06.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?

A téli időszakban nem csupán a megfázásos esetek gyakoribbak. Van néhány egyéb veszély, amivel mindenképp számolni kell a hideg időben. Lássuk, hogyan tehetünk a megelőzésükért!

Az újraélesztést ismerni kell!
#újraélesztés
2023.12.06.

Az újraélesztést ismerni kell!

A jogosítvány megszerzése előtti elsősegélyvizsgán szinte biztos, hogy be kell majd mutatni az újraélesztést. De nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes erre a témakörre sok figyelmet szánni. Az újraélesztés egy olyan elsősegélynyújtói beavatkozás, ami nagyon sok esetben alapvetően határozza meg a beteg túlélési esélyeit, illetve későbbi életminőségét.

A Neglekt-szindróma
#agyfélteke
2023.12.04.

A Neglekt-szindróma

A neglekt-szindróma során a beteg jobb agyféltekének lebenye károsodik, ezáltal a látott tárgyaknak csupán az egyik felét érzékeli. Ebből olyan furcsa dolgok is adódhatnak, hogy a beteg csak a fél cipőjét veszi fel, csupán a fél arcát borotválja le, vagy evés közben a tányérnak csak az egyik feléről eszik.