Betegségek, allergia

#Betegségek #allergia

124 db cikk a témában

#allergia
2014.05.20.

Mivel jár a penicillin allergia?

Egészségügyi és anyagi következményekkel is jár, ha egy beteg, a korábban felmerült penicillin allergia gyanúja miatt kap a betegségére az előírttól eltérő kezelést. Felesleges, pontatlan és költséges – jellemzi a diagnózis nélkül, kizárólag a beteg beszámolója alapján történő terápia módosítást a Journal of Allergy and Clinical Immunology.

#betegség
2014.05.06.

Antihisztaminnal a rák ellen?

Az allergia kezelésében használt készítmények nem csak az allergiás tünetek csillapítására lehetnek alkalmasak. A Journal of Leukocita Biology folyóiratban közölt vizsgálat szerint az antihisztaminok a daganatos sejtek növekedését is képesek lehetnek megállítani.

#tojás
2014.04.22.

A tojásallergia tünetei és kezelése

Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén, kisgyermekek és felnőttek körében is. Összeállításunkban a tojásallergiával kapcsolatos gyakori kérdésekre keresünk válaszokat.

#asztma
2014.04.11.

A krónikus hörghurut a COPD tünete is lehet

Megfázás, vagy influenza szövődményeként is jelentkezhet az elhúzódó köhögéssel járó hörghurut. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.

#allergia
2014.04.07.

Allergia és kertészkedés

A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi kerti munkák elvégzéséről, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a munkálatokat és mit ültessenek. A tünetmentes kertészkedéshez dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont orvosa nyújt segítséget.

#földimogyoró
2014.03.26.

Immunterápiával a földimogyoró-allergia ellen

Ami nálunk a liszt vagy a tej, az az Egyesült Államokban a mogyoró. A táplálékallergiák gyakoriságát tekintve a földimogyoró-allergia régóta listavezető, a mindennapokat is jelentősen megnehezítő betegség becslések szerint közel 2 millió embert érint az Államokban.

#allergia
2014.03.18.

Megbetegít a gyógyszerem?

Tapasztaltál már rosszullétet, miután egy gyógyszert bevettél? Jelentkezett nálad arc-, szem-, ajakduzzanat, légszomj, esetleg bőrkiütés? Allergiás reakciót gyakran antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, helyi érzéstelenítők okoznak, de természetgyógyászati készítmények, gyógynövény tartalmú biokapszulák is hasonló tüneteket provokálhatnak. A gyógyszerallergia tüneteiről és vizsgálatáról dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

#asztma
2014.03.08.

Az alvás, sportolás közben fellépő asztma

Az élet számos területén okozhat problémákat az asztma, ilyen például az alvás, a sport és a szénanátha. Mikor és milyen panaszokat tapasztalhatunk asztma esetén?

#diéta
2014.01.06.

Csalánkiütés, orrdugulás? A mediátor diéta lehet a megoldás

A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A tünetek kezelésében a mediátor diéta segíthet.

#tél
2013.11.18.

Téli viszketés és száraz bőr

Rendszeresen viszket a bőröd a téli időszakban? Ha hajlamos vagy a különféle bőrproblémákra, akkor az ősz a legmegfelelőbb időszak, hogy megtedd a szükséges megelőző lépéseket.

#allergia
2013.08.16.

Hasznos tanácsok pollenszezon idejére

A parlagfű pollenkoncentrációja már az ország nagy részén elérte a riasztási szintet, a legtöbben már felkeresték szakorvosukat és a szükséges gyógykezelések megkezdésével, felkészülten várják az előttük álló időszakot. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével most bemutatjuk azokat az egyszerű praktikákat, melyek segítségével a mindennapok még könnyebbé tehetőek.

#allergia
2013.07.03.

Mit tegyél, ha allergiás vagy a rovarcsípésre?

Bár a legtöbb ember egész jól tolerálja a rovarcsípéseket, egyeseknél komoly allergiás reakciókat válthat ki. Ha te is érzékeny vagy a rovarcsípésekre, akkor maradj távol azoktól a rovaroktól, amik csípnek! Készülj fel, hogy tudd, mi tévő legyél abban az esetben, ha rád találnak.

#allergia
2013.07.02.

Allergia vagy nátha?

A légkondicionáló berendezések, hűtött üdítők, vagy a jelenleg is jellemző változékony időjárás miatt nyáron is könnyen megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok könnyen összetéveszthetők az ebben az időszakban gyakori allergiás tünetekkel. Szakértőnk segítségével a kettő közti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra.

#álmosság
2013.06.13.

A fáradtság és az álmosság okai

Az iskolában, a sportpályán, otthon - mindennap helyt kell állnod, ám ez nehezen megy, ha folyton fáradt vagy, és olyan álmos, hogy legszívesebben a nap bármely pillanatában bebújnál az ágyba. Mitől lehet az ember fáradt és álmos? Mit lehet ellene tenni?