Betegségek, allergia

#Betegségek #allergia

124 db cikk a témában

#parlagfű
2015.08.14.

Már tüneteket okozhat a parlagfű virágzása

A parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten elérte azt a szintet, ami az arra érzékenyeknek már tüneteket okozhat, ezért az ország túlnyomó részére figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Közegészségügyi Központ (OKK). Megkezdődött a 2015-ös parlagfű szezon - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

#asztma
2015.07.10.

Az asztma fellángolása: előzd meg a rohamot!

Ha asztmás vagy, akkor bizonyára ismerős számodra az asztma fellángolása, amikor a tüneteid felerősödnek. Mit tehetsz, hogy megelőzd? Cikkünkben összegyűjtöttük a teendőket.

#orvos
2015.06.25.

Mit kérdezz az orvostól, ha allergiás vagy asztmás vagy?

Időnként előfordulhat velünk, hogy bizonyos helyzetekben, például az orvossal való konzultáció alkalmával „lefagyunk”, és nem jut eszünkbe semmi épkézláb mondat. Ilyenkor a legjobb, ha elejét vesszük a problémának, és még otthon felkészülünk az orvossal való találkozóra.

#fülgyulladás
2015.06.22.

Nyári fülbetegségek

A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakran az allergia szövődményeként jelentkezik, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

#allergia
2015.05.26.

Mi ronthatja az allergiát?

Ha szezonális allergiás vagy, valószínűleg van néhány trükk, amivel elkerülheted a kiváltó okokat, például, hogy nem futsz a szabadban, amikor sok pollen van a levegőben, vagy zárva tartod az ablakot, és távol ülsz le a légkondicionálótól. Íme, néhány kevésbé nyilvánvaló tényező, amik rosszabbá tehetik a tüneteidet.

#allergia
2015.05.11.

Mi az a mogyoróallergia?

A mogyoró napjainkban az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszer, és néha olyan ételekben is felbukkan, amelyekben nem is gondolnánk!

#allergia
2015.04.23.

Öt kérdés a szénanátháról

Egyre többen tüsszögnek a pollenszezonban, ezekben a hetekben a nyír-, kőris-, fűz- és platánfára allergiásoknál jelentkeznek a legintenzívebb tünetek. Dr. Pintér Judit allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát a szénanáthával kapcsolatos, fontosabb tudnivalókról kérdeztük.

#allergia
2015.02.01.

A nikkel allergia kezelhető!

Vörös foltok, kiütések és viszketés – a nikkel allergia jól ismert tünetei. Kialakulásukhoz sok esetben elég egy rosszul megválasztott fülbevaló, nyaklánc, vagy öv. Jó hír, hogy a nikkel allergia kezelhető, a deszenzitizáció segítségével nem csak a kedvenc kiegészítőket viselhetjük, de a magas nikkel tartalmú ételek fogyasztása sem okoz többé panaszokat.

#anafilaxia
2015.01.26.

Súlyos allergiás reakció - Anafilaxia

Azt a típusú allergiát, amely esetén hirtelen, életveszélyes allergiás reakciók alakulhatnak ki, anafilaxiának nevezünk. Ha ez veled történik, akkor ijesztő lehet: az elején úgy érzed, hogy enyhe allergiás reakciód van, aztán úgy érzed, mindjárt elájulsz, vagy úgy, hogy a torkod elzáródik, nehezen kapsz levegőt. A megfelelő lépések megtételével azonban az anafilaxia kezelhető.

#asztma
2015.01.23.

Gyerekkori asztma

Vajon ha gyermekkorban találkozik a szervezetünk bizonyos kórokozókkal, az segíthet megelőzni az asztmát?

#allergia
2015.01.13.

Tejallergia

Akiknek nincs tejallergiájuk, könnyen azt gondolhatják, hogy könnyű elkerülni és a tej felhasználásával készült élelmiszerek fogyasztását. Az igazság azonban az, hogy igen sok étel készül tej vagy tejtermék felhasználásával, így igen nehéz elkerülniük az allergiában szenvedőknek.

#penicillin
2014.12.03.

A többség csak hiszi, hogy allergiás a penicillinre

A műtét előtt álló, önmagukat penicillin allergiásnak valló betegek költségesebb, sokféle baktériumot elpusztító, vagy az adott esetben kevésbé hatékony készítményt kaphatnak a potenciális fertőzések megelőzésére az egyébként szokásos, penicillin tartalmú antibiotikumok helyett. Sok esetben feleslegesen.

#kullancs
2014.09.02.

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek.

#só
2014.08.28.

Sózzunk bátran!

A napi étkezések során rendszeresen, túlzott mennyiségben fogyasztva károsíthatja egészségünket. Belélegezve viszont a náthás, allergiás panaszok kiváló ellenszere lehet. Hogyan használjuk a sót a légúti betegségek kezelésében?