aids
#Betegségek

Élet HIV-fertőzöttként: tények és tévhitek

2015.01.29.
1 perces olvasási idő

Ha HIV-fertőzött vagy, az azt jelenti, hogy AIDS-es vagy? A HIV-vírus hogyan terjed? A tünetekből rá lehet ismerni a HIV-fertőzöttségre? Gyógyítható a betegség? Bárki elkaphatja? Ezekre, és sok más kényes kérdésre ad választ cikkünk.

Ha HIV-fertőzött vagy, az azt jelenti, hogy AIDS-es vagy?

Tévhit. A megfelelő gyógykezeléssel évekig vagy akár évaidstizedekig élhetsz anélkül, hogy AIDS-es lennél.

A HIV-vírust nehéz érintkezés útján elkapni

Tény. A HIV-vírus nem terjed azáltal, hogy megölelsz valakit, egy törülközőt használsz vele, vagy megosztod vele a poharadat. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a HIV-vírust vérátömlesztés során kapja el valaki, mivel a vérkészítményeket nagyon alaposan tesztelik. A betegség azonban terjedhet azáltal, hogy nem védekezel szex közben, közös tűt használsz mással, vagy sterilizálatlan felszereléssel tetováltatsz.

A tünetekből rá lehet ismerni a HIV-fertőzöttségre

Tévhit. Néhányan semmi jelét sem tapasztalják a HIV-fertőzésnek még évekkel azután sem, hogy megfertőződtek. Másoknak lehetnek tünetei már a fertőzés után10 nappal vagy néhány héten belül. Az első tünetek hasonlóak az influenzáéhoz vagy a mononukleózishoz. Előfordulhat láz, fáradtság, kiütések, torokfájás. Általában a tünetek eltűnnek pár hét után, és utána talán évekig nem is jelentkeznek újra. Az egyetlen módja, hogy megtudd, hogy HIV-fertőzött vagy-e, az, ha megvizsgáltatod magad.

A HIV-fertőzöttségből ki lehet gyógyulni

Tévhit. A HIV-fertőzöttségre nincs orvosság, ám a kezelések segítenek alacsony szinten tartani a vírust és fenntartani az immunrendszered működését.

Bárki elkaphatja a HIV-vírust

Tény. Tavaly Magyarországon 142 HIV-fertőzöttet szűrtek, ezek közel fele 14-29 év közötti fiatal volt, akik szexuális életük elején fertőződtek meg a hiányos információk, illetve a megfelelő óvintézkedések be nem tartása miatt. Bárki elkaphatja a HIV-fertőzést – férfi, nő, gyerek - azok, akik homoszexuálisok, és azok is, akik heteroszexuálisak.

Nem tudod elkerülni a más fertőzéseket

Tévhit. A HIV-vírus miatt legyengült immunrendszerű emberek sebezhetőek más fertőzésekre, mint a tüdőgyulladás, tuberkulózis, candidiasis és a toxoplasmosis. A legjobb mód arra, hogy csökkentsd a kockázatot, ha az előírtak szerint szeded a HIV-fertőzésre felírt gyógyszereidet.

(S. Z. - webmd.com)