irritabilis bélszindróma
#Betegségek

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség

2023.05.22.
2 perces olvasási idő

Az emésztőszerv különösen érzékenyen reagál a mélyen eltemetett lelki problémákra, általában visszatérő hasfájás, hasmenés, székrekedés vagy puffadás formájában. A stressz miatt kialakuló, igen kellemetlen tünetekkel járó irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb emésztési probléma, ami a kamaszok körében előfordul.

Az emésztés komoly egyensúlyi állapotot igényel a szervezetben. Ha ez felbomlik, akkor jelentkeznek az első tünetek: hasi fájdalom, diszkomfort érzés (puffadás), székrekedés vagy hasmenés. Az irritábilis bél szindróma nem súlyos, de az életminőséget jelentősen rontó, rosszul viselhető állapot. A tünetei között szerepel az erős hasi fájás, hasmenés vagy székrekedés és fáradtságérzés. A betegségben szenvedő kamaszok többsége depresszióról, szorongásról és érzelmi kimerültségről is panaszkodik.

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegségA betegség tünetei egyrészt hosszan fennálló stresszes vagy szorongásos állapotra vezethetők vissza, másrészt a helytelen táplálkozás és életvitel eredményeként jelentkeznek.

Az irritábilis bél szindróma tünetei

A betegség tünetei betegenként nagyfokú változatosságot mutathatnak, és néha más betegséget utánozhatnak.

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • görcsös hasi fájdalom
  • puffadás
  • szelesség
  • gyakori hasmenés, ami székrekedéssel váltakozhat
  • időnként véres, nyákos széklet
  • gyakori a hasi görcsök és a hasmenés jelentkezése pszichés stressz alatt

Bizonyos esetekben súlyos tünetek is kialakulhatnak, amelyek nem reagálnak megfelelően a gyógyszeres kezelésre. Mivel az irritábilis bélszindróma tünetei más betegséggel együtt is fennállhatnak, legjobb, ha tüneteid megbeszéled az orvosoddal.

Feltehetően irritábilis bélszindrómád van, ha olyan ingerekre is erőteljes bélrendszeri panaszokkal (puffadás, fájdalom és hasmenés) reagálsz, ami másoknak meg se kottyan. Ilyen ingert jelenthetnek bizonyos ételek (pl. csokoládé, tej, alkohol, egyes gyümölcsök és zöldségek, szénsavas üdítőitalok), gyógyszerek vagy akár érzelmek.

Annál valószínűbb a betegség, minél több és különbözőbb inger képes a tüneteket kiváltani. Csak egyféle vagy nagyon hasonló inger esetén inkább allergiáról vagy enzimzavarról lehet szó (például lisztérzékenység, tejcukor emésztési képtelenség). A panaszok általában bizonyos stresszes események (veszekedés vagy nem várt esemény) során kifejezettebbé válnak, illetve kiújulnak.

Ha cukormentes rágógumi, boltban vásárolt édesség, félkész étel, feldolgozott húsáru (felvágottak) fogyasztása után van hasi görcsöd és puffadásod, míg nyers alapanyagokból házilag készített ételek után nincs, akkor előfordulhat, hogy a probléma valamely mesterséges édesítőszer (pl. sorbitol) vagy adalékanyag (pl. guargumi) emésztésének zavara esetleg velük szembeni allergia.

Mit tehetsz az IBS tünetei ellen?

  • Fokozatosan emeld a rostok mennyiségét étrendedben!
  • Kerüld a tapasztalataid alapján problematikus ételeket!
  • Egyél rendszeresen! Ne hagyj ki étkezéseket és azonos mennyiségeket egyél mindennap!
  • Légy óvatos a tejtermékekkel!
  • Igyál bőségesen folyadékot!
  • Mozogj rendszeresen!
  • Óvatosan használj hasfogó, illetve hashajtó készítményeket!

Az ebben a betegségben szenvedőknek legjobb kerülni a túl fűszerers ételeket, csakúgy mint a kávét és alkoholt.

Fontos a különféle stresszkezelő technikák valamelyikének elsajátítása is, valamint a relaxációs gyakorlatoknak a mindennapokba való beépítése, mivel a betegség rendszerint pszichés eredetű.

(WEBBeteg)