ekcéma
#Betegségek

Mi az az ekcéma?

2011.06.10.
4 perces olvasási idő

Az ekcéma, melynek a leggyakoribb típusa az atópiás dermatitisz, egy örökletes bőrbetegség, melyet idült bőrgyulladásnak is neveznek. Az ekcéma viszkető, kivörösödő, pikkelyesen lehámló bőrrel jár, amely főleg az arc, a fejbőr, a kéz, a könyök és a térdhajlat területeken fordul elő.

Az ekcéma már a csecsemőknél felléphet, viszont vannak olyan fajtái, melyeket kezelni lehet. Az erős viszketéssel járó vakaródzás csak ront a helyzeten. Idősebb gyerekeknél az ekcéma már szárazabb, pikkelyszerű. Felnőttkorra a bőr hámlása figyelhető meg.

Az ekcéma tünetei

A viszketés a meghatározó tünet, de az állandó vakarás felkarcolhatja a hámréteget, amely felülfertőződéshez vezethet. A tünetek nagyon különbözőek lehetnek, melyek az alábbiak:

  • vörös, hámló bőrfelület
  • kis, kemény dudorok
  • hólyagok, melyek egy idő után kipukkadnak
  • nedvedzés
  • pörkképződés
  • az állandó vakarás, hámlás, pörkképződés miatt az érintett bőrfelület megvastagszik

A csecsemőkori ekcéma

A csecsemőknél általában 6-12 hetesen alakul ki az ekcéma az orcájukon, mely vörös foltos kiütésekkel jár. A betegség előrehaladtával ezek a tünetek egyre vörösebbek, illetve a homlokon és a fejbőrön is megjelenek. A baba nyáladzásával járó nedves közeg ronthat az ekcémán.

Bizonyos esetben az ekcéma 2 éves korra elmúlik. De körülbelül az emberek fele, aki ekcémás volt csecsemő korában, az ekcémás lesz felnőtt korában is.

Szeborreás ekcéma

A szeborreás ekcéma az ekcémának egy fajtája, melyet „bölcső sapkának” is neveznek. A csecsemő fejbőrén sárga, zsíros, pikkelyes foltok jelennek meg, mely általában kezelés nélkül 8-12 hónapos korban elmúlik. Ha mégsem, orvoshoz kell fordulni.

A gyermekkori ekcéma

A gyermekek esetében a könyök vagy a térd hajlatába, a szájuk körül, a nyakuk oldalán, a csuklójukon, a karukon és a kezükön kialakulhat az ekcéma. Valószínű, hogy a kiütések az élelmiszer allergiától is lehetnek. Erről meg kell győződni, hogy most élelmiszer- allergiáról vagy ekcémáról van- e szó.

A felnőttkori ekcéma

A felnőttek esetében a viszkető foltok a test bármely pontján előfordulhatnak, de általában a kézen, a könyök és térd hajlataiban, a nyakon, a mellkason, még a szemhéjon is megjelenhetnek. Az ekcémás bőr elszíneződhet és megvastagodhat.

Az ekcéma diagnosztizálása

Ha viszkető, vörös foltjaid vannak az említett testtájakon, illetve gennyel teli hólyagjaid, azonnal keresd fel a bőrgyógyászodat.

Az ekcéma diagnózisának az alapja, hogy az orvos felveszi az anamnézisedet, vagyis, megkérdezi, hogy előfordul(t)-e a családodban ekcémás vagy bármilyen allergiás megbetegedés. Aztán megvizsgálja a bőrödön lévő elváltozásokat. Az orvos allergia vizsgálatot is végezhet, illetve bőrkaparékból mikroszkóp alatt kizárhatja a fertőzést.

Ki kaphat ekcémát?

Az ekcéma egy örökletes betegség. Az ekcéma nem fertőző, nem adható át senkinek. Azok körében, akik szénanáthások, allergiások, asztmások, száraz a bőrük, nagyobb az ekcéma előfordulásának esélye. Az allergének között megkülönböztettünk belső és külső allergént. A belső allergén lehet a hús, a dió, a mogyoró, a tej, a tejtermékek, a fűszerek, az eper, a kivi, a citrusfélék, a tojás stb.

A külső allergének közé sorolhatjuk a poratkát, pollent, állati szőrt, penészgombát, mosóport, öblítőt, háztartási vegyszereket, parfümöt, sprayt, szappant stb. Az allergénekre adott túlzott immunválasz gyulladásba hozhatja a bőrt, ami ekcéma kialakulásához vezethet. A bőr felső rétege ellenállóbb és megvédi az alsóbb rétegeket. Ha kiszárad, akkor nem tudja megvédeni a bőr alsóbb rétegeit és a szervezetet a fertőzéstől.

Annak szárad ki hamar a bőre, aki túl sokat mosakszik, vagy a téli fűtéstől és hidegtől, a párás időtől, a nyári légkondicionálótól, a gyakori kézmosástól, a túlzott meleg és levegőzetlen ruhától és a sok napozástól. Ha ezeket kerülöd és megfelelő hidratáló krémet használsz, amely lágyítja a bőrt, akkor talán elkerülöd az ekcéma kialakulásának e kockázati tényezőjét. Lehetőleg illatmentes termékeket használj a fürdéshez, illetve a fürdés helyett válaszd a zuhanyzást. Az érzelmi zavarok és a stressz nem okoz ekcémát, bár a szakemberek régebben ezt feltételezték, hanem súlyosbíthatja a tüneteket.

Mi okozhatja az ekcémát?

A szakértők nem tudják pontosan, de úgy vélik, hogy genetikai, környezeti és a bőr tényezőinek a függvénye az ekcéma kialakulása. A hibás immunrendszert is be lehet vonni, amely a bőr gyulladását okozza, még akkor is, ha nincs fertőzés, ami ellen harcolnia kéne.

Ne vakarózz!

Az erős és gyakori vakaródzás eredménye az lehet, hogy felsérted a bőröd, ami felülfertőződhet. Sőt a vakarástól csak még jobban viszketni fog a bőröd. Használj hideg borogatást és viszketést csökkentő hidratáló, nyugtató krémet, illetve gyógyszertári készítményt. A gyermek figyelmét el kell vonni a vakaródzásról.

Az ekcéma kezelése kortikoszteroiddal

A gyógyszertárakban vény nélkül különböző kortikoszteroid tartalmú krémet és kenőcsőt lehet kapni. Azzal kell bekenni a gyulladt bőrfelületet az előírás szerint. Viszont ezeket a szereket nem lehet két éves kor alatt használni a gyerekeknél és nem lehet hét napnál tovább kenegetni, hacsak nem konzultáltál az orvosoddal.

Ha ezek a szerek nem használnak, akkor erősebb kortikoszteroid tartalmú gyógyszerre lehet szükség. Mellékhatásai hosszabb idejű használata esetén a bőr elvékonyodása, fertőzése, terhességi csíkokhoz hasonló elváltozások megjelenése. Ritka esetben, makacs ekcémánál az orvos előírhat szájon át bevehető tablettát, illetve injekciót, amelyek szintén kortikoszteroidot tartalmaznak.

Az ekcéma kezelése antihisztaminnal

A viszketés enyhítésére különböző vény nélküli és vényköteles készítmények álnak a rendelkezésre, amelyek antihisztamin tartalmúak. Beszéld meg a kezelőorvosoddal, hogy melyik számodra a legjobb.

Az ekcéma kezelése immunmodulátorral

Az immunmodulátorokat tartalmazó vényköteles gyógyszerek megnyugtatják a túlműködő immunrendszert. Az orvosok általában akkor írják elő rövid távú használatát, ha nem reagál a beteg egyetlen más kezelésre sem. Ennek kockázatait és mellékhatásait meg kell beszélni a kezelőorvossal.

A kéz ekcémája

A súlyos kézi ekcéma, amelyen semmilyen kezelés nem használ, kifejlesztettek a kutatok egy új gyógyszert, az alitretinoint. Mellékhatása lehet a fejfájás, száraz, kipirosodott, napra érzékeny bőr. Terhesség alatt nem ajánlott, mert születési rendellenességet okozhat.

Az ekcéma kezelése fényterápiával

Az UV fény előnyös lehet a közepesen súlyos vagy súlyos ekcéma kezelésében, illetve a fényterápiát szokták kombinálni gyógyszeres kezeléssel. De minden esetben az UV-fény káros hatásaival (korai öregedés, bőrszárazság, bőrrák) is számolni kell, ezért beszélj ezekről a bőrgyógyászoddal.

Az ekcéma kezelése gyerekeknél

A vény nélkül kapható kortikoszteroidos készítmények tökéletesen alkalmasak a gyerekek ekcémáinak kezelésére. Viszont az erősebb szerek már nem ajánlottak, mert gátolhatja a gyerekek növekedését. Meg kell beszélni a kezelőorvossal, hogy ő mit javasol.

Az életmódváltás is nagyon fontos. Mindig le kell vágni a gyerek körmét rövidre, és hidratálni a bőrét. Bő ruhát kell rájuk adni, ami tud szellőzni.

Az ekcéma kezelése különféle fürdetővel

A gyógyszertárakban különböző, az ekcéma kezelésére kifejlesztett fürdetővel fürdethető a gyermek. Ezeket a szereket megfelelő hígításban kell beleönteni a fürdető vízbe. De előtte konzultálni kell a bőrgyógyásszal.

Az ekcéma kezelése természetes gyógymódokkal

A kínai gyógyfüvek és oolong tea, a különféle zöldteák, az egyéb gyógynövények mind-mind pozitívan befolyásolhatják az ekcémát. De beszélj az orvosoddal, mielőtt bármilyen gyógynövényhez, vagy kiegészítőhöz nyúlnál. A stressz csökkentésére járj el masszázsra, relaxációra, jógára vagy egyéb testmozgásra!

Az ekcéma és a fertőzés

Majdnem minden embernek megfertőződik, akik ekcémában szenvednek, a Staphyloccocus aureus nevű baktériummal, ellentétben azokkal, akik megfertőződnek e baktériummal, de nem ekcémások. Ők az emberek 5 százalékába tartoznak.

A folytonos viszketés és vakaródzás hatására a hámrétegen keletkezett sérüléseken keresztül ez a korokozó bejuthat a szervezetbe, amely gennyes folyadékkal teli hólyagokat, hámló és vörös foltokat, duzzanatot, lázat okozhat. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

(M. T.)