szemölcs
#Betegségek

A vírusos szemölcs

2014.06.07.
1 perces olvasási idő

A vírusos szemölcs a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége. Kórokozói a HPV családba tartozó vírusok. A szemölcsök kezelése elsősorban bőrgyógyászati feladat. A drogériákban kapható szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a szemölcs méretét, nem jelentenek végleges megoldást.

A vírusos szemölcs a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége. A betegség kialakulását elősegíti a bőrön lévő sérülés (ez lehet szinte láthatatlan is), az immunrendszer gyengült állapota. Jellemzője a fertőzésnek, hogy vakarással tovább fertőzhető a bőr, újabb szemölcsök alakulhatnak ki.

A szemölcsök jellegzetes életkori eloszlást mutatnak. Csecsemő- és kora gyermekkorban ritkán fordulnak elő, gyakoriságuk iskoláskorban nő. Leggyakoribbak 16-20 éves korban, ezt követően előfordulásuk csökken. Szemölcsök kialakulására hajlamosít a körömrágás (sérülések keletkeznek). A fokozott izzadás, a bokasüllyedés, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő.

Előfordulásuk a testen

A talpi szemölcsök kör alakúak, felületük durva. A talpra nehezedő nyomás miatt mélyen beágyazódnak a talp felületébe, s gyakran nagyon fájdalmasak. Ha felszínüket lekaparjuk, sötét pontok válnak láthatóvá. Előfordul, hogy nem egyesével, hanem csoportosan számos szemölcs kiterjedt, több centiméteres lapszerű nagy gócot alkot.

A talp felszínén kívül a szemölcsök főként a kézháton, ritkábban az arcon, térden, illetve más testtájon fordulhatnak elő. Általában 1-5mm átmérőjű, előemelkedő, elszarusodott felszínű, tömött tapintatú, szurkált felszínű, többnyire fájdalmatlan elváltozások. Gyulladást nem okoznak, csak akkor fájnak, ha berepednek. A körömlemez alá is terjedő szemölcsök (körömrágás hajlamosít rá) viszont fájdalmasak és kezelésük is nehezebb.

szemölcs

Eltávolítás, gyógyulás

A szemölcsök kezelése elsősorban bőrgyógyászati feladat. A drogériákban kapható szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a szemölcs méretét, nem jelentenek végleges megoldást.

Teljes gyógyulás csak az eltávolítás után várható. Az eltávolítás történhet helyi érzéstelenítésben éles kanállal, elektromos késsel, lézerrel. Manapság a legoptimálisabb módszer a fagyasztásos szemölcseltávolítás, melynek során speciális eszközzel a szemölcsöt megfagyasztják, és ennek hatására elemelkedik a bőrfelszínről, s néhány nap alatt leszárad. További előnye, hogy a fagyasztás hatására nő a bőr helyi immunvédelme, ezzel segíti a gyógyulást és megakadályozhatja az egyébként gyakori kiújulást.

A tenyéri, talpi szemölcsökre alkalmazható speciális puhító kötés, melyek után a felpuhult elváltozás könnyebben eltávolítható. A helyi kezelések mellé immunerősítő gyógyszerkészítmények is szedhetők.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

vírus