/ BETEGSÉGEK / Biszexualitás, homoszexua...
  2009-09-18

Biszexualitás, homoszexualitás=étkezési zavar?

Az evési rohamok, hánytatás és hashajtó szedése egyaránt gyakoribb azon fiúk és a lányok körében, akik magukat melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak vagy "többnyire heteroszexuálisnak" vallják - számolnak be róla a kutatók a Journal of Adolescent Health című szaklapban.

Az már korábbi kutatásokból ismert, hogy a meleg férfiaknál nagyobb az étkezési zavarok előfordulási aránya, mint heteroszexuális társaiknál, ám arról, hogy a tiniknél milyen kapcsolat van a szexuális orientáció és a táplálkozási zavarok között, eddig nem volt szó.

- hirdetések -

A Harvard Egyetem és a Bostoni Gyerekkórház kutatói 14 ezer fiatalra kiterjedő felmérés adatait elemezték, hogy a nemi irányultság és az étkezési zavarok közti összefüggést megállapítsák. A vizsgálatban résztvevők életkora 12 és 23 év között volt.

Már 12 éves kortól

S. Bryn Austin kutatásvezető elmondta, hogy az étkezési zavarok és a szexuális orientáció közötti összefüggést már a 12-14 éves korúaknál is tapasztalták. A heteroszexuális lányoknál például fele olyan gyakran jelentkeztek csak evési rohamok, mint leszbikus, biszexuális vagy "többnyire heteroszexuális" egykorú társaiknál.

A homoszexuális és a biszexuális fiúk háromszor-hétszer gyakrabban számoltak be evési rohamról és a bevitt étel szervezetből való erőltetett eltávolításáról, mint a heteroszexuális fiúk.

A kirekesztettség lehet az egyik oka

A felmérés adatai nem utalnak az eltérések okára, ám Austin úgy véli, a jelenség összefüggésben van azzal, hogy a szexuális kisebbséghez tartozó gyerekek nagy közösségi nyomás alatt élnek: gyakran kívülállóként kezelik őket saját családjukban és iskolájukban, kirekeszthetik, molesztálhatják, terrorizálhatják őket.

"Hihetetlenül fontos, hogy a szülők és a család többi tagja is éreztesse ezekkel a gyerekekkel, hogy szeretik és támogatják őket, és mindig mindenben számíthatnak rájuk, mert másságuk ellenére is mellettük állnak" - mondta Austin.

(KamaszPanasz; Forrás:Reuters)

  Kapcsolódó cikkek