Betegségek, anorexia

#Betegségek #anorexia

16 db cikk a témában

Az étkezési zavarok 10 jele
#evés
2023.03.03.

Az étkezési zavarok 10 jele

Az étkezési zavarokon belül alapvetően kétféle betegséget különböztetünk meg: az anorexiát és a bulimiát. Egy felmérés szerint a nők háromszor annyira érintettek, mint a férfiak. Hogyan ismerhetőek fel?

Az anorexia
#anorexia
2022.12.09.

Az anorexia

Az anorexia szó jelentése: az étvágy elvesztése. A XXI. század által diktált szépségideál is összefüggésben lehet elterjedésével, különösen a tinédzserek és a modellek körében. Igazából "lelki" (pszichés) betegség és önértékelési zavarokra, szorongásra és egyéb lelki problémákra vezethető vissza. Ritkán szenvednek férfiak anorexiában, ugyanis ez tipikusan nőkre jellemző.

Evészavarral - pengeélen
#evészavar
2022.11.22.

Evészavarral - pengeélen

Akár a titkoltan, akár a már bevallottan anorexiás egyén számára is csak a gyógyult beteg tudja hitelesen átadni, érvényessé, el- és megfogadhatóvá tenni azt a segítő, támogató üzenetet, hogy mindenképpen abba kell hagynia az éhezést! Helyreállítandó egészsége érdekében.

#anorexia
2022.03.07.

Alultáplált lányok

Felmerülhet benned, hogy alultáplált vagy, esetleg a szüleid, barátaid említették már neked. Könnyen ellenőrizheted egy egészséges testsúly kalkulátorral.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!
#diabulémia
2021.09.16.

Diabulémia - Életveszélyes lehet!

A diabulémia elsősorban a cukorbeteg tinik és fiatal nők körében tapasztalható, újkeletű, ám veszélyes betegség. Ennek során a betegek az inzulinadagjaikkal manipulálva próbálnak meg a felesleges kilóiktól megszabadulni. Mivel a kamaszok körében erős a média által sugallt szépségideálnak való megfelelési kényszer, könnyelműen veszélybe sodorhatják magukat ezzel a dologgal.

A bulimia nervosa
#bulimia
2021.05.16.

A bulimia nervosa

A bulimia nervosa, más néven a bulimia, egy komoly, valószínűleg életveszélyes étkezési rendellenesség. A bulimiától szenvedőknek gyakran vannak falási rohamai, amit aztán megbánnak, és természetellenes módon próbálnak megszabadulni a kalóriáktól.

#étkezési zavar
2021.04.10.

Öngyilkossághoz is vezethetnek az étkezési zavarok

Meglepő igazságokat is tartalmaz az Étkezési Rendellenességek Akadémiája (The Academy of Eating Disorders) által közzétett lista, amelyről szerintük az embereknek tudniuk kell. Úgy vélik, hogy az “igazságok” eloszlatják azokat a mítoszokat, amelyek az étkezési rendellenességekkel küzdők fejében élnek, azért mert ők úgy gondolják, hogy vagy túlságosan soványak vagy érezhetően túlsúlyosak.

#kamaszkori depresszió
2018.08.10.

Az én kamaszkori depresszióm története

Név nélkül mesélem történetemet, kamaszkori depresszióban szenvedtem. Emlékszem, hogy azt mondták nekem, a középiskolai éveknek kellett volna a legszebbeknek lennie az életemben, de nekem életem egyik legrosszabb időszaka volt.

#anorexia
2015.02.27.

Anorexia és bulimia

Az evészavar messze nem arról szól, hogy valaki fogyókúrázik vagy minden áldott nap edzésre jár. Evészavarról szélsőséges esetekben beszélünk: például, amikor valaki véget nem érő, egyre szigorúbb diétát folytat, vagy úgy érzi, a megevett kevéske édességet muszáj ledolgoznia a barátokkal való kikapcsolódás elmaradása árán is.

#csontrepedés
2013.01.09.

Fiatalkori csontrepedés

Egy amerikai tanulmány szerint a tini sportolok körében gyakoribb a csontrepedés, mint ahogy azt gondolnánk. A kutatás még arra is kitért, hogy a sportoló lányoknál gyakoribb a csontrepedés, mint a sportoló fiúknál.

#vámpír
2012.11.27.

Vámpírok - Mese vagy valóság?

A vámpírtörténetek hátterében egy valós betegség áll, mely fényérzékenységgel és hosszú szemfogakkal jár, valamint friss vér itatásával próbáltak gyógyítani.

#evészavar
2012.04.08.

Túlevés, és más súlyos étkezési zavarok

Az ételek és a helyes táplálkozás gyakran megjelennek ezen az oldalon, és most néhány nem túl kellemes evészavarról szeretnénk tudósítani. Reméljük neked sikerül elkerülnöd mindegyiket.

#depresszió
2011.04.16.

Elvárások a depresszió kezelése során

Habár lejártak a depresszió elleni kezeléseid, mégis ezt a cikket olvasod. Ez azt jelenti, hogy újra fontolóra vetted a depresszió elleni küzdelmet, és ez jó dolog.

#evészavar
2010.03.03.

Hánytatás, éjszakai evés - Táplálkozási zavarok

Az ételek és a helyes táplálkozás gyakran megjelennek ezen az oldalon, és most néhány nem túl kellemes evészavarról szeretnénk tudóstani. Reméljük neked sikerül elkerülnöd mindegyiket.

#étkezési zavar
2009.09.18.

Biszexualitás, homoszexualitás = étkezési zavar?

Az evési rohamok, hánytatás és hashajtó szedése egyaránt gyakoribb azon fiúk és a lányok körében, akik magukat melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak vagy "többnyire heteroszexuálisnak" vallják - számolnak be róla a kutatók a Journal of Adolescent Health című szaklapban.