Kókuszzsír

2013.08.09.
Kedves Doktornő!
Nagyon el vagyok keseredve az egészséges táplálkozással kapcsolatos millió cikk és ellencikk miatt. Szeretném pontosan tudni, hogy mi az igazság a kókuszzsírral kapcsolatban. Az Önök oldalán olvastam róla, de nem tudom, ki írta a cikket. Ezért kérdezem az Ön véleményét, hogy segít-e a koleszterinszint csökkentésében illetve a helyes táplálkozásban a kókuszzsír. Csak példaképpen idézem egy orvos válaszát, amitől teljesen kétségbeestem...
"Egészséges-e a kókuszzsír/olaj?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Abban szeretném a véleményét kikérni, hogy valóban egészséges-e a kókuszzsír. Rengeteg oldal ír róla, hogy sokkal egészségesebb mint a napraforgó olaj. Sok jótékony tulajdonságot írnak róla pl. a koleszterin szintre nem ártalmas vagy pl. azt is hogy gombaölő hatású. Színtelen, szagtalan használható sütésre, főzésre. Valóban így van ez? Egyetlen oldalt találtam az interneten ami azt írta, hogy ez az egyik legártalmasabb zsír/olaj. Így ez egy kicsit elbizonytalanított. Odaakarok figyelni az egészségünkre és a koleszterin szintünkre. Mi a véleményre erről a bizonyos kókuszzsírról? Megéri ezzel főzni? Köszönettel
Dr. Barta Anikó Tünde válasza a kókuszzsír témában:
Kedves Kérdező! A kókuszzsírnak nagy a telített zsírsav tartalma (90%), jó közepes szénláncú (MCT) zsírsavforrás, ami azt jelenti, hogy könnyen emészthető és jól szívódik fel. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya azonban alacsony. A zsírbevitel akkor optimális, ha 1/3-a telítetlen, 1/3-a egyszeresen és 1/3-a többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, ezért nem ajánlott kizárólag a kókuszzsír használata. Emellett magas koleszterinszinttel rendelkezők esetén nem javasolt a fogyasztása, mert a "rossz" koleszterin (LDL) értéket emeli, és a jó koleszterin (HDL) értékét pedig csökkenti. Használjon inkább olívaolajat, lenmagolajat. Tisztelettel: Barta Anikó Tünde"
Nagyon várom válaszát, mert párommal együtt most tértünk át a kókuszzsír használatára, és nagyon megszerettük. Mindkettőnknek magas lett a rossz koleszterinszintünk (pedig rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és kevés húst fogyasztunk, abból is csak soványat...) kiderült, hogy a sok tej, tejföl, tejszín és sajt használata lehetett a baj... :( Most próbálunk sok halat is enni, a salátákhoz pedig hidegen sajtolt vagy szűz olajakat használni, és úgy gondoltuk, hogy főzéshez, sütéshez a kókuszzsírt használnánk. Nagyon várom válaszát, tisztelettel:
T. Tímea

Szakértőnk válasza a Kókuszzsír kérdésre

Kedves Tímea!

Én is utána olvastam a kókuszolaj hatásainak. Valóban magas a telített zsírsav tartalma, ebből kifolyólag az elfogyasztott mennyiségre ügyelni kell annak, akinek eleve magasabb a koleszterinszintje. Emellett azonban számos pozitív hatása van, tehát nyugodtan használjátok. Jó hatássl van az immunrendszer működésére, az emésztésre, a tápanyagok felszívódására, méregtelenít. Más típusú növényi olajokkal kombinálva fogyasztva sokat tesztek azért, hogy egészségesebben éljetek.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor