nőgyógyász

2010.07.09.
Nagyon nagyon félek elmenni nőgyógyászhoz, mert iszonyatosan szégyenlős vagyok és rohadtul megalázónak tartom; de ugyanakkor meg szeretnék is már túlesni ezen a dolgon :(
Remélem nem baj, hogy ha kérdezek 1-2 dolgot:
1. asszisztens mindenhol van bent? és van olyan orvos aki a kedvemért kiküldené? én nagyon szégyenben fogom érezni magam így is, nem hogy még ott álljon pluszba valaki...
2. ha már nem vagyok szűz, akkor a végbelemhez hozzá sem nyúlnak ugye? és nincs vérvétel, meg vérnyomásmérés meg semmi ilyesmi ugye?
3. fogamzásgátló felírása előtt tényleg kell vér meg vizeletvizsgálat?
4. megengedi a nőgyógyász hogy a párom bent legyen vizsgálat alatt is (persze nekem háttal, mert nem szeretném ha bámulna, de megnyugtatna talán ha ott van) ?
5. ha szoknyában megyek akkor azt nem kell levennem ugye?
6. csak pár percig tart a vizsgálat ugye, nem 15-30 perc?
7. ha csomót talál a mellemben akkor hova küld vagy mi akkor a következő eljárás?
8. ha 2 éve nemi életet élek és csak most megyek el nőgyógyászhoz, akkor nagyon bunkók lesznek velem? :(

Azt hiszem egyenlőre ,,csak" ennyi kérdés jutott eszembe, ne haragudj ha zavarlak vele, de nagyon nagyon hálás lennék, ha meg tudnál nyugtatni engem! :(
Előre is köszönöm és további szép napot!

Szakértőnk válasza a nőgyógyász kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem fognak bántóan viselkedni lenni veled, amiért most mész, ettől ne félj. Az asszisztens jelenléte a vizsgálat alatt kötelező. Ennek az az oka, hogy a nőgyógyászati vizsgálat nagyon intim helyzet, ráadásul legtöbbször férfiak végzik. Ilyen módon tehát nem árt, ha jelen van egy harmadik személy, aki esetleg tanúsíthatja a későbbiekben, hogy az orvos a szakma szabályait (meg a normális erkölcsi normákat) betartva vizsgálta meg a pácienst. Emellett ő valóban asszisztens, tehát az orvos kezéhez készíti, odaadja az eszközöket, vagy a számítógépbe ír, stb. Ne aggódj, az asszisztens nap mint nap sok-sok vizsgálatot lát, emellett ő is nő, és pontosan tudja azt, hogy ez egy kicsit kellemetlen helyzet.

Nem megalázó a vizsgálat egyáltalán. Akkor lehetne az, ha az orvos számára valamilyen örömöt jelentene, hogy megvizsgálhat. De ez természetesen nincs így. Ez számára munka. A vizsgálatnak megvan a pontos menete, ehhez tartja magát mindenki.

A végbeledhez nem nyúlnak. A melledet sem feltétlenül fogják megvizsgálni. A vizsgálat előtt az orvos néhány kérdést feltesz (pl. első vérzésről, vagy hogy mennyi ideig szokott tartani, utolsó vérzés, védekezés módja stb.). A vizsgálathoz szoknyát nem kell levenni, tehát célszerű, ha abban mész. A vizsgálat maga max. 5 perc. Ezelatt az orvos feltárás után megtekinti a hüvelyt, méhszájat, leveszi a rákszűréshez a mintát, megtapintja a belső nemi szerveket. Egyáltalán nem kell fájdalomtól tartanod. Legfeljebb kellemetlen a vizsgálat.

Vérvétél alap esetben nincs, fogamzásgátló felírása előtt elvileg kötelező. Vérnyomást mérni és vizeletet inkább kismamáknak szoktak, rutinból nem.

Hogy jelen lehet-e a párod a vizsgálatnál, az az orvostól függ. Szerintem ha megkéred rá, akkor nem fog nemet mondani.

Minden jót és ne aggódj!

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor