Érdemes lenne...?

2015.07.08.
Kedves Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy érdemes lenne-e fogamzásgátlót szednem a következő dolgok miatt: Az elsődleges ok maga a fogamzásgátlás lenne, a párommal úgy fél éve élünk nemi életet és felvetődött a kérdés hogy lehet hogy kényelmesebb lenne ha tablettára váltanék. A másik ok, ami szintén nagyon fontos lenne, az a menstruáció. A ciklusom elég szabálytalan(ez nagyon sok kellemetlenséget okoz) és nagyon fájdalmas a menstruáció. Gyógyszerallergia miatt fájdalomcsillapító szedésére nincs lehetőségem, emiatt gyakran hiányzom az iskolából is, a napi teendőimet alig tudom ellátni a görcsök miatt. Úgy tudom, hogy a fogamzásgátló a ciklus szabályozására és a fájdalmak csökkentésére is alkalmas. 16 éves vagyok. Ön szerint érdemes lenne gyógyszert szednem, vagy még korai ennyi hormont bevinni a szervezetembe?
Válaszát előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Érdemes lenne...? kérdésre

Kedves Kérdező!

Ha nőgyógyászt kérdeznél, és minden indokot elmondanál valószínűleg azt javasolná, hogy szedjed, és fel is írná. Én nem vagyok nőgyógyász, belgyógyászattal foglalkozom, de alapvetően saját negatív tapasztalataim miatt senkinek nem javaslom ezt, különösen nem ilyen fiatal korban. Ahhoz, hogy a lányok nővé érjenek, évek kellenek, mind testileg, mind lelkileg. A hormon és menstruációs egyensúlyod még lehet hogy csak 1-2 vagy akár több év múlva fog kialakulni. Ha más fogamzásgátlási mód (óvszer) is elfogadható számotokra, és működik, inkább azt használjátok.A menstruációs fájdalmak enyhítésére többféle gyógyszeres készítmény is van, de egyéb módon, pl relaxáció, intim torna stb. is nagyon jó eredményeket lehet elérni. Minden fiatal lánynak ajánlom Kriston Andrea: Intimtorna című könyvét, nagyon sok hasznos információt és tanácsot találtok benne a női test működésével kapcsolatban.

Ha valamikor mégis tablettaszedés mellett döntenél előtte mindenképpen kérj nőgyógyászodtól egy trombofíiliára( fokozott trombózishajlammal járó örökletes állapotok) vonatkozó laborvizsgálatot, illetve érdemes utánakérdezni, volt-e a családban valakinek mélyvénás thrombózisa, tüdőembóliája. A fogamzásgátlók öröklött hajlam esetén fokozzák ezeknek a betegségek kialakulásának az esélyét, így aki erre egyébként is hajlamos, azoknak nem ajánlott hormonális tabletta szedése.

A fogamzásgátlónak a kivánt hatások mellett számos egyéb, kellemetlen mellékhatása is lehet, pl libidócsökkenés, viszeres panaszok romlása, kismértékű vérnyomás emelkedés stb...

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor