fogamzásgátló

2015.04.29.
Jó napot kívánok!
2015. áprilisában kezdtem el szedni az iamna nevū fogamzásgátló tablettát és pár dolog aggaszt. Amúgy is már fiatalkorom létére viszeres a lábam már elég rég óta szóval a gyógyszer szedése elõtt is az volt. Most hogy elkezdtem ebben a hónapban szedni nagyon sokat fájnak a lábaim néha lüktetõ jellegū a fájdalom ami mostanság néha erõsebb. Valamikor csak úgy zsibbad a lábam. Tudom hogy a gyógyszer okozhat trombózist és ezért nyugtalanít ez az egész. Néha fáj az alhasam a melleim is érzékenyebbek lettek és ha úgy érek hozzá fáj. A kérdésem az lenne, hogy ez normális-e, vagy esetleg hagyjam abba a gyógyszer szedését?
És ha esetleg abba szeretném hagyni akkor csak egyik napról a másikra hagyjam abba vagy van valami szabály, hogy mikor vegyem be az utolsót?
Milyen fogamzásgátló módszert ajánl? (17 éves lány)
Válaszát elõreis köszönöm!
Barbara

Szakértőnk válasza a fogamzásgátló kérdésre

Kedves Barbara!

Sajnos ezek a mellékhatások, amiket leírtál a leveledben elég gyakoriak a fogamzásgátlóknál. A visszerek állapotát is jelentősen ronthatja a tartósan szedett fogamzásgátló. Ha volt a családban valakinek mélyvénás thrombózisa, tüdőembóliája, akkor mindenképpen javasolt egy úgynevezett thrombofília (fokozott trombózisveszéllyel járó örökletes állapotok) írányú kivizsgálás, mely vérvételből áll. Fotos tudni, hogy ezt olyankor tudják elvégezni, ha a nő nem szed hormontartalmú készítményt, illetve nem terhes, mert a hormonok befolyásolhatják egyes vizsgálatok eredményét.

Azt javaslom, menj vissza a nőgyógyászához és beszéld meg vele is ezeket a problémákat. Én abbahagynám a gyógyszer szedését,figyelném, hogyan változnak a panaszok (elmúlnak-e,valóban a gyógyszerszedéssel függtek-e össze) elvégeztetném a szükséges vizsgálatokat, és ez követően döntenék arról, hogy milyen fogamzásgátló módszert választanék (hormonális vagy nem, ezt a készítményt vagy másikat).

A tabletta szedését úgy célszerű abbahagyani, hogy a szünetet követően, amikor a vérzés jelentkezik nem kezdesz el újabb havi adagot szedni. Alternativ módszernek az óvszer használatát javasolnám.

Remélem tudtam segíteni!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor