Családi problémák, és egyebek

2012.12.30.
Tisztelt Szakértő!
Több problémával is fordulnék Önhöz, amik eltérnek egymástól, ezért a legfontosabbal és legnagyobb problémát jelentővel kezdeném.
17 éves lány vagyok és a barátom is annyi. Távkapcsolatban élünk félig, mert ő tőlem 300 km-re jár iskolába, de ezenkivül még különböző helyeken is lakunk, tehát hétvégente vagy szünetekbe ígyis félóra buszozás míg találkozunk. Ez nem jelent problémát, hiszen már 1,5 éve együtt vagyunk. A problémát az ő anyukája és nevelőapukája jelenti. A családjuk mindig is 'problémás' volt én csak belecsöppentem. Nevelő apukája néha megveri az anyukáját, folytonos veszekedés megy ami hatalmas üvöltözést takar és ez néha tettlegességig fajul mint írtam. A legkisebb dolgokon is összevesznek és miután egymással befejezték a kiabálást a páromon vezetik le. Anyukája is nagyon csúnya dolgokat vág a fejéhez. Mióta megtudták, hogy lefeküdtünk egymással ( fél éve) azóta folyton olyanokat kap, hogy őt is mint minden férfit csak a 'férfiassága' irányít (persze ő ezt ennél csúnyábban kapja ), meg hogy ő is olyan bunkó, meg hülye mint az igazi apukája és ennél "szebbeket". A barátomat nagyon megviseli persze én amiben tudok segítek, vigasztalom, támogatom lelkileg, de nagyon nehéz szegénynek. Erre mind rátesz egy lapáttal, hogy az anyukája iszik is, és ez is kiváltja a kiabálást, hiszen részegen nincs tudatában semminek. Mostanában egyre kevesebbet találkozhatunk, mert a mi kapcsolatunkon vezetik le az ő problémájukat, félek egy esetleges hosszabb eltiltástól is. Volt már rá példa ami 1 hónap volt, nehezen de átvészeltük. Nemcsak én, hanem a családom is próbálja kitartásra biztatni a barátom, de nem lehet neki könnyű. Neki van egy kishúga is aki 5 éves és ezeknek mind szem és fül tanúja sajnos. Nem tudom, hogy ezt meglehetne e oldani valahogy hiszen én nem szólhatok bele az ő családi ügyeikbe, de egyre rosszabb ott a helyzet. Minden kezd a pénz, ital és a veszekedésre épülni, aminek 2 gyerek a szenvedője. Lehet erre valami megoldást találni? Én nem merek beleszólni, mert nincs is rá jogom meg félek, hogy akkor még jobban 'eltávolítanák' a páromat és engem egymástól. Hogy biztassam, hogy könnyebb legyen neki? Hiszen az iskola terhe is nyomja a vállát és még ez is. Én vagyok az egyetlen támasza és az igazi apukája. Szeretnék valahogy segíteni neki, de kiskorúként sokat nem tehetünk.
Második problémám az lenne, hogy együtt voltam a párommal, spermicides óvszert használtunk (Lifestyle, Ultra safe) , de sajnos kiszakadt, de még a barátom nem ment el. Szerintem nincs esélye a terhességnek vagyis kicsi, de azért szeretném megkérdezni, hogy jól gondolom-e?
Harmadik problémám pedig a rendszertelen menstruációm lenne. 4 éve van meg, volt is egy idő mikor beállt rendszeresre, de 1 éve újra szabálytalanul jön meg. ált. 28-35 naponta, de valamikor 40be is belecsúszik. Ez mitől lehet? Én is stresszes életet élek (persze közel se annyira mint a párom), de tudom, hogy ez is közre játszhat. Könnyen felfázós típus vagyok és hüvelygyulladásom is volt már 3x. Érdemes lenne ez miatt nőgyászhoz menni?
Az utolsó pedig az lenne, hogy korábban irattam fel fogamzásgátlót, de sajnos elhagytam a receptet így kiváltva se lett, de a doktor csak annyit kérdezett, hogy olcsót vagy drágát szeretnék-e. Semmi mást, azért nem kellett volna családi betegséget vagy valamit kérdeznie? Féltem volna kiváltani a gyógyszert. Keressek új nőgyógyászt?
Elnézést a nagyon hosszúra nyúlt levelem miatt.
Válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.
Üdv.: Maya

Szakértőnk válasza a Családi problémák, és egyebek kérdésre

Kedves Levélíró!

Az első kérdésedre válaszolva: Sajnos ez tényleg szomorú és nehéz helyzet. Szerintem sokat tehetsz és teszel is a párodért, hiszen nap mint nap mellette állsz a nehézségek, a "problémás" család ellenére is. Úgy gondolom, hogy érdemes lenne felvennie a barátodnak a kapcsolatot a területen dolgozó családsegítővel. A gyermekvédelmi szakember tudna segíteni tanácsokkal (akár jogi segítségre gondolok, szociális juttatásokra stb.), támogatással. A gyerekek családból való kiemelése csak legvégső esetben jön szóba, de akár is is felmerülhet. A helyi polgármesteri hivatalban biztosan tudnak segíteni abban, hogy mikor és hol érhető el a gyermekvédlmi szakember.

A leírt esetben minimális a terhesség esélye, én nem aggódnék a helyedben. A rendszeretelen menstruáció fitalabb korban nem olyan ritka. Úgy gondolom, hogy egyelőre nem kell emiatt orvoshoz fordulnod. A fogamzásgátló tabletta első felírása előtt érdemes a pácienssel tisztázni a korábbi betegségeket, a családban esetleg előfordult betegségeket. Ha nem ragaszkodsz a gyógyszert előzőleg felíró orvoshoz,akkor talán érdemes kikérni egy másik kollega véleményét is, melyik készítményt ajánlja neked.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor