Mitől fájnak a heréim?

2009.05.15.
Tisztelt Szakértő! Néha, hosszabb szünetekkel a heréim fájnak. Vagy az egyik, vagy a másik. Leginkább görcsös fájdalomnak mondható. Egyik nap is elkezdett fájni, majd ahogy olvastam, fürdés után megtapogattam. Azt vettem észre, mintha a jobboldalinak a felszíne élesebb lenne és kis gubicsokat fedeztem fel felette. Aggódom, hogy talán vmilyen daganat vagy egyéb betegség van kialakulóban. Lehet, hogy csak túlidegeskedem és vmi tök normális dolgot tapintottam ki? Ugyanis nem nagyon szoktam tapogatni a herezacskót, így nem is vagyok teljesen tisztában, hogy mi számítható már nem normálisnak. Vagy lehet, hogy csak meghúztam?
Esetleg forduljak urológushoz? Csak azzal az lenne a gond, hogy elég gátlásos vagyok és nem nagyon bírnám, hogy idegen kezek fogdossák, nézegessék a nemi szerveimet.
Valamint a szüleimnek se tudom, hogy hogy mondjam meg és mikor, vagy hogy egyáltalán szükséges-e.
Válaszukat előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Mitől fájnak a heréim? kérdésre

Kedves Kérdező!

A vándorló heretáji fájdalom hátterében leggyakrabban mellékhere gyulladás vagy herevisszér tágulat áll. A jobb oldalon a here mögött és felett tapintható gubicsok a mellékhere különböző részei, gyulladás esetén tömöttebbé válhatnak. Az előbb említett betegségek nem súlyosak, a gyulladás gyógyszerrel kezelhető, a visszértágulat pedig csak súlyosabb esetben igényel terápiát. Élképzelhető, hogy nincs semmi probléma a háttérben, de legszerencsésebb akár szülők kísérete mellett, akár a nélkül felkeresni egy urológiai rendelést (azért szülőkkel megnyugtatóbb). A vizsgálat rövid, fájdalmat nem okoz, ultrahanggal megtekinthetőek a herék, kizárható súlyosabb probléma, és legfőképpen a panaszok megszüntetése mellett megnyugvást is okozna, ha kiderülne, hogy nincs semmi komoly baj.

Dr. Benyó Mátyás, urológus szakértő

Kapcsolódó cikk


Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor