Most akkor a ropogtatás ártalmas v nem?

2013.08.28.
Üdv!
Én már elég rég óta ropogtatom az ízületeimet, mert nagyon jól esik. A kezemet, és a hátamat (gerinc?), és 1-2 helyen. És nem tudom hogy ez most ártalmas-e vagy nem, mert sok helyen utánajártam, több embert megkérdeztem és van aki aztmondja hogy nagyon ártalmas, van aki azt hogy nem. Például azt olvastam, hogy az olyan ropogtatás, amit ha kiropogtatok, és utána közvetlenül tudom újra ropogtatni, az baj (ilyen pl a vállam), ezt nem csinálom. De a többi helyen ahol ropogtatok, nem tudom utána rögtön újra csinálni. Van aki szerint ezzel tönkreteszem az ízületeimet, van aki szerint meg egyáltalán nem baj. Ha pl ülök egy félóra-órát, akkor nem is kell a hátamat feszíteni+fordítani, ha kicsit elfordulok attól is ropog. Van aki szerint akkor nem ártalmas, ha nem viszem túlzásba, tehát napi max 1 ropogtatás egy helyen. TV-ben egyik tudományos műsorban mondták hogy egyáltalán nem ártalmas. Máshol meg azt hallom hogy valaki azért kapott Nobel-díjat, mert egész életében egyik kezét ropogtatta, a másikat egyáltalán nem. Összehasonlították, és semmilyen eltérést nem találtak.
A másik kérdésem, hogy ha ártalmas és abba kellene hagynom. Szerintem 5-6-7 éve rendszeresen (mindennap többször is) ropogtattam a kezeimet, a hátamat 2-3 éve. Ha teszemazt ártalmas, és abbahagyom most, akkor emiatt később lehet gondom? (úgyértem amiatt hogy ennyi ideje intenzíven csinálom).
Köszönöm, üdv, 17/fiú

Szakértőnk válasza a Most akkor a ropogtatás ártalmas v nem? kérdésre

Kedves Levélíró!

Amíg nem tapasztalsz fájdalmat vagy egyéb kellemetlenséget, addig semmi okod az aggodalomra. Nem kell károsodástól tartanod.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor