Mit tehetnénk? Miben segíthetnék neki?

2022.03.26.
Tisztelt Válaszadó!
Az öcsém 2007. február 24-én született. Sajnos gyógyszerérzékenység miatt semmilyen oltást nem kaphat, így COVID ellen sem oltható.
Nándi éveken keresztül versenyszinten atletizált, hobbi szinten úszott, kerékpározott, iskolai szinten a foci és a röplabdacsapatnak is tagja volt. Ez által a COVID-19 vírus első hulláma miatti leállás olyan hátrányokkal járt, hogy a megszokott mozgásmennyiség nagyjából huszadára esett vissza, viszont a számítógép előtt ülés időtartama (főleg a digitális oktatás valamit a haverokkal való diskurzus folytatása okán) többszörösére nőtt. Először kb. 2020 májusában panaszkodott hát- és lábfájdalomra, ami – figyelembe véve, hogy nyáron úgy tűnt, hogy elmúlt – átmenetinek látszott. Aztán 2020. október 15-én pozitív COVID tesztet produkált. Alapvető tünetei a levertség, a szédülés, az íz érzés és szagláselvesztés valamint enyhe hőemelkedés voltak. Nagyjából 7-10 nap után semmi baja nem volt. Úgy karácsony környékén megint elkezdett ízületi fájdalmakra panaszkodni. Ekkor viszont első sorban a térdeit valamint hol az egyik, hol a másik lábszárát fájlalta. Tavaly január 26-án elvitték anyuék ortopédiára, ahol mindkét lábán lúdtalpat állapítottak meg. Gyógybetétet valamint gyógytornát írtak fel neki. Március 12-ig hetente 2 vagy 3 alkalommal járt gyógytornára, majd március 16-án visszamentek az ortopédiára, ahol mindent rendben találtak. Azért ajánlották, hogy a betét „hordását” ne mellőzze ezután se. Az időközben újfent bevezetett digitális oktatás megint rányomta a bélyegét a dologra. Az iskolák újranyitására kiújultak a panaszok. Eleinte térd-, lábszár- és gerincfájdalmakra panaszkodott, amelyek nem voltak egységesek és mindennaposak.
A bonyodalom innen kezdődött. Sajnos hiába következett a nyár, amit igen aktívan töltött el (nem csak ő, hanem az egész család), mégis egyre gyakrabban eljöttek és egyre stabilabban fennmaradt a térdfájdalom, majd később a bokatáji panaszok is. Ezért augusztus 30-án újfent ortopédorvoshoz fordultak a szüleim. A vizsgálat negatív volt. Gyógytornát ajánlott ugyan, ami nem segített. Ráadásul viszonylag sokszor (2022, január 14-ig összesen 7 alkalommal) volt kontaktszemélyként karanténba, majd február 3-án újra COVID-os lett. Ezt a fertőződést nagyjából 15 nap alatt vészelte át. A tünetek annyiban tértek el a szűk másfél évvel korábbitól, hogy 2 napig 38-39°C láza volt és nagyon nehezen kapott levegőt.
Az újbóli fertőződés után már nem csak rendszeres alsóvégtagi fájdalmai vannak, hanem szinte állandó derék/gerincfájdalomra is panaszkodik. Kedden (03.22.) ortopédiai vizsgálaton, tegnapelőtt délelőtt voltak ultrahang, majd tegnap délelőtt MR vizsgálaton. Még tegnap késő délután kellett visszamenni az ortopédiára. Minden vizsgálat negatív volt. Az ortopédorvos reumatológiai vizsgálatot ajánlott. A vizsgálathoz szükséges háziorvosi beutaló már megvan. Az időpont viszont csak április 14-re szól.
Egyszerűen tehetetlenek vagyunk. Az öcsém fájdalmai stabillá váltak. Nagyjából 2 hete 5 percnél többet nem tud rendesen állni. Már ezt az időt is csak fájdalmak árán. Menni is csak nehezen tud. Futni egyáltalán nem, a kerékpározás is fájdalmak árán. Az úszás pedig ellehetetlenült, mert a városi strand átmenetileg (karbantartás miatt) bezárt.
Mi okozhatja a fájdalmait? Állhat a háttérben valami ízületi gyulladás vagy azt a képalkotó-vizsgálatok (ultrahang, MR) kimutatták volna? Április 14-e még közel 3 hét, addig mit lehetne tenni, hogy ezek a fájdalmak legalább csökkenjenek? Ennek tényleg lehet reumatológiai oka? Ha igen, akkor ez 14-15 évesen nem túl korai még?
A megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Miki
egy az öccséért aggódó 19 éves tini
Megjegyzés: Nálunk ma sport- és kulturális nap van a suliba. Öcséméknek pedig igazgatói szünetet rendeltek el.
(2022.03.26.)

Szakértőnk válasza a Mit tehetnénk? Miben segíthetnék neki? kérdésre

Kedves Kérdező! ÖŰsszességében nem elegendő az ortopédia, hanem akár post covid vagy autoimmun folyamat miatt reuma/immunológus vagy poszkovid ellátás javasolt. (Nem tudom milyen gyógyszerérzékenysége van, de nagyon extrém helyzet, aiatt nem kapni oltást).

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor