Boka és térdsérülés

2022.02.24.
Tisztelt válaszadó!
Egy 23 éves joghallgató vagyok. Pincérként dolgozom a nagybátyám éttermében. Ma 1hete munkába indulás előtt, még itthon kiment a bokám. Mivel nem éreztem fájdalmat, így nem gondoltam súlyosnak a dolgot és elmentem dolgozni. Ez reggel 9 órától este 21 óráig tartott. A műszak végére már alig tudtam menni. Amikor a munkahelyi cipőmet levettem, szembesültem vele, hogy a bal bokám a másiknak kb. triplája. Az unokabátyám is látta, aki azonnal közölte, hogy bevisz a sürgősségire. Meg is történt. A röntgen negatív volt törésre. Másnap délután kellett visszamenjek CT-re, ami kimutatta, hogy bal külboka elülső (TFA) szalagja részlegesen elszakadt. Azonnal fekvőgipszet kaptam, amelyet holnap (02.25.) vesznek le a lábamról. Mire számíthatok a gipszlevétel után? Mennyi idő alatt jön rendbe a bokám? Mikor mehetek újra dolgozni? (A menyasszonyom 5 hónapos terhes és esküvőt is terveznénk)
Az öcsém idén érettségizik vagy érettségizne. Tizenkét éve versenyszinten focizik. Az iskolája focicsapatának hatodik éve csapatkapitánya (egyébként nyolcosztályos gimibe jár). Első komolyabb sérülése 2019. augusztus 17-én történt, amikor a bal térdében az elülső keresztszalag részlegesen elszakadt. Akkor az nagyjából 3 hónap alatt teljesen regenerálódott. E hét hétfőn (2022.02.21.) egy edzésen kiment a bal térde. Elmondása szerint azonnal hallott egy erős roppanó hangot és iszonyatos fájdalmat érzett. Tudta, hogy nagy a baj. Ez a vizsgálatok után ki is derült. Sajnos a jobb térdében az elülső keresztszalag elszakadt, a belső oldalszalag részlegesen szakadt, a porcból egy kisebb darab levált. Mivel hetek óta panaszkodott a másik térdére is, így azt ma vizsgálták meg. Enyhe fokú porckopás és oldalszalag nyúlást állapítottak meg. A bal térdével kapcsolatban műtétet javasoltak. A legkorábbi dátum április 11-e lenne, a következő már június 20-a lenne.
Nagyon szeretné a műtétet mielőbb. A szüleink nem igazán támogatják, hogy tanév közben történjen meg az operáció. Nem tudjuk, hogy a műtét után mi vár rá. Mikor mehetne iskolába és mi lenne az érettségivel? Amennyiben nyáron lenne a műtét, akkor lehetséges lenne az őszi egyetemkezdés? Az egyetem mellett ugyanabban az étterembe dolgozna júliustól, ahol én dolgozok. Erre lenne lehetősége vagy mindkettőnek lőttek?
A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
(2022.02.24.)

Szakértőnk válasza a Boka és térdsérülés kérdésre

KEdves Kérdező! Nagyon nehéz és nem is igazán lehet képalkotó nélkül ezekre a kérdésekre válaszolni. Amikor leveszik a gipszét, fogják látni, milyen állapotban van a lába, és az onnantól zajló fokozatos terhelés mellett fog körvonalazódni hogy milyen ütemben gyógyul, kell e utókezelés, lesz e maradandó panasz. A testvérével kapcsolatban mindig azt szoktam javasolni abszolút az ortopédus traumatológus véleménye mérvadó, amennyiben kell a műtét, lehet érdemes hamarabb, viszont mind készülés mind hiányzás tekintetében nem szerencsés az érettségi előtt, talán várnék nyárig

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor