keresztszalag, porc műtét előtt és után

2021.01.08.
Tisztelt Válaszadó!
Ott kezdeném, hogy 2003. január 1-jén születtünk az ikertesómmal. Most én vagyok 185/87, ő pedig 184/88 kg.
A dolog lényegi része 2013. március 19-én kezdődik, amikor névnapomra megkaptam egy 50 ccm motort, amit néhány hónapig közösen használtunk az ikertesómmal, aki ugyanúgy kapott egy ugyanolyan kismotort még ugyanazon év július 24-én (saját névnapján). Nagy is volt mindkettőnk öröme. Persze tanítottak minket a papáink, édesapánk, nagybátyánk és a bátyánk is, hogy mire kell figyelni, mikor kell kanyar előtt fékezni és arra is, hogy amennyiben le is tesszük esetleg kanyarodáskor a lábunkat, hogy azzal tartsunk ellent, akkor se nyújtsuk teljesen ki. Azt vagy betartottuk, vagy nem. Ez így ment egészen 2014. augusztus 24-ig, amikor bekövetkezett az, amitől főleg édesanyánk és nagymamáink a legjobban tartottak. Az első komolyabb sérülés. De, még milyen komoly.
Aznap az akkor mindössze 18 éves (ma már lassan 25 éves) bátyánk vitt ki minket a parkba és elkísért bennünket a barátnője is. Mi a parkba motorozgattunk, persze újra és újra próbálgattuk a motorjaink határait valamint saját határainkat. Aztán az egyik kanyart nagyobb sebességgel közelítettem meg, mint kellett volna valamint később is fékeztem a kelleténél. Azt a javaslatot sem tartottam be, amit a minket „tanítók” javasoltak, vagyis nyújtott formában tettem le a lábam. Ennek meg is „ettem” a levét. A bal lábamat nyújtva tettem le, amivel végül azért lett baj, mert a motor tovább csúszott és tovább fordult a testem is, kivéve a bal lábam, ami „letapadt”. A térdem kifordult (bár vissza is ugrott), amely következtében azonnal szúró fájdalmat éreztem és egy pattanó hangot hallottam a térdem felől. (Azt az érzést soha nem felejtem el.) Onnantól kezdve egészen addig, ameddig elindult velem a mentő, teljesen kiesett minden. A köztes időben történtekről az ikertestvérem, a bátyánk és a szüleim beszéltek nekem. A kórházi vizsgálatokra már szinte minden lépésre emlékszem. Aztán különböző tesztek, vizsgálatok során kiderült, hogy az elülső keresztszalagom és belső oldalszalagom elszakadt, a külső oldalszalagom megnyúlt, a porc leszakadt. Közölték, hogy mivel még növésbe vagyok, így műtétet nem javasolnak, viszont mivel időközben az ikertesómhoz hasonlóan már én is fociztam (heti 2-3 edzés, havonta 2-3 mini torna) is, így a sporttal kapcsolatban az volt a vélemény, hogy a sérült szalag környéki izomzatot kell erősítenem. Ez nagyjából 9 hónapot vett igénybe nálam. Aztán fokozatosan visszatértem a sportba. Bár többször ki-kiugrott a térdem utána, de nagyobb probléma nem volt vele. Aztán nagyjából 2 éve egyre többször és egyre nagyobb fájdalmak jelentkeztek a térdemben. Sorozatos vizsgálatok következtek, amelyek már erős porckopást állapítottak meg. Ennek ellenére eleinte „csak” gyógytornára küldtek el, majd múlt év február végén (közel 1 év „szenvedés” után) a gyógytornász, majd az ortopéd és a reumatológus is mielőbbi szalagpótlást és meniszkusz „tisztítást” javasolt. Először előjegyeztek május 4-re, majd a járványhelyzetre hivatkozva bizonytalan időre elhalasztották a műtétet. A járványhelyzet nyár eleji megszűntetése után november 24-re kaptam időpontot. Jelenleg a járványhelyzet miatt újra csúszik az egész operáció. A bal térdem egyre érzékenyebb és egyre többször bedagad, bevizesedik. Nagyjából október eleje óta csak térdrögzítővel (és többnyire mankóval/járókerettel) tudok menni, máshogy esélyem sincs ráállni a bal lábamra teljes testsúlyommal.
Amióta a sérülés megtörtént a hidegfrontra mindig érzékenyebben reagálok, de kb. 1,5-2 éve észrevettem, hogy a melegfrontot is.
Mitől vizesedik be a térdem? Mitől van az, hogy sokszor a fájdalomtól behajlítani sem tudom? Az ilyen sérüléseknél mennyire jellemző és „törvényszerű-e”, hogy kialakuljon frontérzékenység?
A műtéttel és a műtét utáni dolgokkal kapcsolatban is lenne kérdésem.
Hogyan történik egy keresztszalag-pótló operáció? Mivel pótolják a szalagot és az az adott helyen nem fog hiányozni? A műtét elhagyható lesz a térdrögzítő és a mankó/járókeret? Ha igen, akkor kb. mennyi idő után? Egy szalagpótló műtét után nagyobb biztonságba lesz a térdem, mint jelenleg? Mennyi idő lesz várhatóan a műtét utáni regeneráció és felépülés?
(2021.01.08)
A megtisztelő válaszait előre is köszönöm!
Józsi
egy versenyszinten focizó tini

Szakértőnk válasza a keresztszalag, porc műtét előtt és után kérdésre

Kedves Józsi! A műtét technikája természetesen egyénileg lesz kiválasztva, függően a lehetőségektől és az orvos "szokásától", így erről őt lehet kérdezni. A fájdalom, duzzanat, egyéb tünetek természetesen a bekövetkezett károsodásoktól alakultak ki, és műtét nélkül maradni fognak. A frontérzékenység gyakori, utána is, megjósolni lesz e vagy milyen erősségben, nem lehet, mint ahogy azt sem a rehabilitáció, gyógytorna után hogyan lehet a sportba visszatérni és milyen korlátozással. Ez a felépülés alapján lesz látható és az alapján amit ténylegesen látnak a műtét során. Térdrögzítő lesz biztos tartósan, de elhagyható kellene hogy legyen. Sikeres felépülést!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor