Keresztszalag

2020.09.11.
Tisztelt Válaszadó!
Egy 16. életévét hamarosan betöltő évek óta versenyszinten kézilabdázok. Sajnos augusztus végén egy edzésen elszakadt a bal térdemben az elülső keresztszalag, ami magával rántotta a gyűrűporc egy részét is. Bár szinte azonnal kórházba kerültem, de már kisebb gyulladás is volt a térdemben. Az orvos először teljesen elzárkózott a műtéttől, majd azt annyit mondott, hogy a meniscus gyógyulási ideje megközelítőleg 6 hét. Addig a műtét egyebekben is lehetetlen. Ráadásul jelenleg (akkori állapot értelmében véve) gyulladás is van, ami szintén lehetetlenné teszi a műtétet. A koromnál fogva és a csontok állapotát nézve pedig kockázattal is járhat, ami a növekedésemet is befolyásolhatja. A sportpályafutással kapcsolatban is kettős választ adott. Először azt mondta, hogy kizárólag egy szalagpótlás után lehetséges a folytatás, majd következőleg már azt mondta, hogy amennyiben a műtéttel megvárjuk azt az 1-2 évet, amíg a csontnövekedés vélhetően lezárul nálam, akkor addig arra kell figyelni, hogy a térd körüli izmokat erősítsem.
Tisztelt doktor nő/úr!
Ön szerint a sport folytatható ideiglenesen keresztszalag nélkül is? Mennyi idő lenne egy műtét nélküli „gyógyulás” és mennyivel kockázatosabb, még hogyha viszonylag rövid időre szólna is? Ha műtétre is sor kerülne, az mit jelentene a gyógyulási időre tekintettel valamint a sporttal kapcsolatban?
(2020.09.11)
A mélységesen megtisztelő, megnyugtató segítségét és válaszait előre is köszönöm!
Tomi
egy versenysportoló tini

Szakértőnk válasza a Keresztszalag kérdésre

Kedves Tomi! Ezeket a kérdéseket befolyásolja a műtét ideje és módja is, a műtétet követő korai gyógyulás. Ezeket előre maximum saccolni lehet. A sport pályafutás kérdéses leginkább. Műtét nélkül gyógytornásszal kell beszélni mit lehet erősítésre - kímélet mellett - végezni. Nehéz előre mit mondani, sajnos sok esetben közben vagy műtétet követően derül ki.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor