Kettős bokatörés - előzményekkel

2020.02.14.
Tisztelt Válaszadó!
Marcinak hívnak, 17 éves leszek május végén és 9 éve focizom. (175cm/86kg)
2017. március 6.
Az aznapi mérkőzést megelőző bemelegítés majdnem legelején rosszul léptem és kiment a jobb bokám. A bemelegítés végére be is dagadt. A meccsen nem léptem pályára, de a meccs utná a sürgősségin kötöttem ki, ahol megállapították, hogy részleges bokaszalag-szakadást szenvedtem 1 hét gipszsín, 6 hét bokarögzítő és összességében 12-14 hét kihagyás.
2018. január 20-21. hétvége:
A csapat egy kétnapos – idegenbeli – teremtornán vett részt, amelynek másnapján a csapat elődöntőt játszott. Az utolsó másodpercekben felugrottam fejelni, de olyan szerencsétlenül fogtam talajt, hogy megint kiment a bokám. Sajnos újabb részleges bokaszalag-szakadás és nagyjából 3 hónap kihagyás.
2018. augusztus 18.
A csapatom szezonkezdet előtti utolsó edzőmérkőzésén egy ütközés során elmozdulás nélküli bokatörés és bokaszalag-szakadást szenvedtem (jobb boka). Operáció nem volt, viszont 1 hét fekvő-, 5 hét járógipsz, majd közel 3 hónap gyógytorna következett.
2020. január 15.
A sportszervezet felnőtt együttese egy felkészülési mérkőzést játszott, amire 17 éves korom ellenére engem is benevezett az edző. Sőt a benevezés mellett viszonylag korán (37. perc) pályára is léptem. Aztán a mérkőzés negyedik negyedében egy durva becsúszásnak lettem áldozata. Azonnal éreztem, hogy mozog a csont a jobb bokámban. Sajnos az érzéseimet a kórházban meg is erősítették. A jobb külső- és belső bokám darabosra tört és az összes szalag elszakadt. Még aznap megoperáltak. Jelenleg fekvőgipszet viselek, amit február 28-án vesznek le. A törött csontokat kompressziós csavarokkal és lemezekkel rögzítették. A lemezkivételre várhatóan sor kerülhet február 28-án, míg a kezelőorvosom szerint a csavarkivételre várhatóan 9-12 hónap múlva lehet szó.
Egy ilyen sérülés mennyi idő alatt jön helyre teljesen? A sportba való visszatérésről mikor lehet szó? A visszatéréshez van-e köze a csavarkivételnek? Egyáltalán egy ilyen komplikált töréshez használt eszközök teljes kivételére mennyivel a sérülés után szokott sor kerülni? (Laikusként kicsit sokallom a 9-12 hónapot.) A jelenlegi sérülésem súlyosabbá válásában mennyire játszhatnak közre a korábbi sérüléseim (már, hogyha összefügghetnek)? Ön szerint a jövőmet tekintve egyáltalán mennyi esélyem van olyan pályafutásra, amibe nem lesz több sérülésem?
(2020.02.14)
A tisztelt válaszadó mélységesen megtisztelő válaszát előre köszönöm!
egy sportoló és sportba visszatérni vágyó kamaszsrác

Szakértőnk válasza a Kettős bokatörés - előzményekkel kérdésre

KEdves Kérdező! A legtöbb kérdést a kezelőorvosnak kellene feltenni, mert ő tud válaszolni, leírás alapján és látatlanul nyilván nem lehet. A felépülés üteme fog látszódni, abból pedig hogy hogyan lehet visszaállni.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor