kéz- és lábsérülések

2019.09.03.
Tisztelt Válaszadó! Tisztelt doktor nő/úr!
Érdemes tudni, hogy 6 fiúgyermek anyjaként írok. A két legidősebb (24 és 21 éves) már egyetemre jár, menyasszonyuk és/vagy barátnőjük van. Az idősebbnél érkezik az első gyerek is. A négy kisebbik közül a legnagyobb 16 a legkisebb pedig 7 éves.
A 16 éves fiamat, miután augusztus 22-én megrándult a jobb bokája, az édesapja másnap reggel bevitte a kórházba. Ott kiderült, hogy bokaszalag-húzódása van. De ez nem minden. Kiderült az is, hogy miért panaszkodott a megelőző 2-3 hétben terhelés hatására apróbb nyilallásokra és gyakori rándulásérzésre a bal bokájában. Az orvos megállapította, hogy van egy kb. 8 fennálló (már-már gyógyulófélben levő) részleges szalagszakadása. Az LFTA szalag szakadt el, az LCF pedig megnyúlt. Bokarögzítőt írt fel, amit hordania kell. (Ez a régi és az új sérülésre is igaz)
A balbokát illetően felvetette a bokaszalag-plasztikát, de mivel sürgős esethez hívták, így nem tudtuk kibeszélni a dolgot. A kontroll 9-én reggel 9 órakor lesz. Ha belemegyünk a műtétbe, akkor még akár aznap délután, de legkésőbb 10-én reggel elvégzi a doktornő.
1. Mit jelent a bokaszalag-plasztika, mint műtét?
2. Mekkora műtéti sebet jelent és hány napot kell vele kórházban maradni az operáció elvégzése után?
3. Mikor mehet a műtét után legközelebb iskolába?
4. Mit jelenthet ez a műtét az előnyöket és a hátrányokat figyelembe véve?
Mire ebből felocsúdhattunk volna, megjött a másik baj. (Erre szokták mondani, hogyha jön a baj, az csőstől jön!) Tegnap délután a legnagyobb (16) a barátnőjénél volt. A legkisebb (7) az apósoméknál, míg én a két középsővel kimentem a parkba. Középsők közül a nagyobbik (13) átkérezkedett a túlsó oldali focipályára a haverjaival focizni. A kisebbik eléggé mozgékony volt és hiába szóltam rá, hogy egy-két játszótéri játéknak (pl. csúszda, mászóka) a szabálytalan használata miatt, de nem nagyon figyelt rám, hanem ment a többi gyerek után (akikre szintén sok esetben hiába szólta a szüleik). Aztán bekövetkezett, amitől tartottam. Leesett a mászókáról. Nagyon szerencsétlen esés volt. Mindkét csuklója hátra bicsaklott egy pillanatra. A jobbat megmozdítani sem tudta. Nem volt mit tenni. Hívtam a férjemet, aki 5 percen belül ott volt és elvitte a gyereket az ügyeletre (ez már du. 17 óra körül volt). Ott megvizsgálták. A bal kezén a II-es és a IV-es kézközépcsont zúzódott, a III-as pedig megrepedt. A jobb csuklójában a több csont is darabosan tört. Emellett eltört a singcsontja is egy helyen. Még tegnap megműtötték. Elvileg pénteken (6-án) engedik haza. A törések helyretételéhez rögzítőket helyeztek be a kezébe. A jobb karján egészen október 17-ig gipsz lesz.
5. A rögzítő anyagokat gyógyuláskor kiveszik?
6. Mennyi idő alatt jöhet teljesen helyre ez a sérülés?
7. Ebben a korban milyen utóhatásokra lehet számítani?
A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
egy gyermekei egészségéért aggódó édesanya
(2019.09.03)

Szakértőnk válasza a kéz- és lábsérülések kérdésre

Kedves Kérdező! Ez már speciális műtét. Speciális műtéti technika ami változik kórházanként, de még orvosonként is, ezért ezt a műtétet tervező orvostól kell megkérdezni, mi a műtéti technika. Nem sok időt kell zonban bent tölteni és pontosan megmondják, mikor vihető iskolába, lehetőleg autóval és mikor mehet torna órára is. Ha javasolják a műtétet, akkor hosszútávon az a feltétlen előnyösebb. A rögzítőt ki szokták általában venni. A sérüléstől is függ a gyógyulás, ill. a gyógyhajlamtól. Biztosan jó lenne gyógytorna. LEhet utólag érzékeny a sérült rész, de feltétlen indokolt az ellátás

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor