Antibiotikum rezisztencia? Középfülgyulladás?

2018.04.29.
Tisztelt doktor nő!
Hosszú történetem van... Az egész 4 hónapja,2017 december végén kezdődik.Kb 5 éven keresztül problémáim voltak pattanásszerű csomók kialakulásával a fenekemen.Sok-sok győzködés után végre elmentem egy magánbőrgyógyászhoz,aki 2 hónapnyi doxycyclin-kúrát írt elő nekem.Végigcsináltam,ezidő alatt azonban nem tudtam,hogy kellett volna probiotikumot szednem,és szerintem ezzel kezdődött a baj. Miután végigcsináltam a 2 hónapos kúrát,1 hétre rá lebetegedtem,hőemelkedés,orrfolyás,hurutos köhögés,ez február végén történt.Ezekkel a panaszaimmal felkerestem a házi orvosom,aki 7 db-os avatac-ot írt fel nekem,ezt beszedtem,probiotikummal együtt.Viszont,ez már 2 hónapja történt,és még mindig nem gyógyultam meg,sokszor köhögök,és az orrdugulás is elő szokott jönni. Ennek "köszönhetően" 4 napja arra keltem,hogy be van dugulva a jobb fülem,majd egyre jobban fáj.Elmentem fül-orr-gégészetre,ahol savós középfülgyulladást állapítottak meg,és egy 7 db-os Klacid-ot írtak fel nekem,illetve hogy infralámpázzak,orrsprayt használjak. Ezeket azóta is csinálom, illetve probiotikumot és vitamint szedek. Még csütörtök este kifakadt a savó, átszakította a dobhártyám. Így péntek reggel ismét elmentem orvoshoz, aki kitisztította a fülem és megállapította, hogy valóban átszakadt a dobhártyám, illerve azt mondta, hogy 1 héttel később menjek vissza kontrollra. Ez 3 napja történt, a fülem váladékozott is rendesen, azonban tegnap este abbahagyta. Szerintem beforrt a dobhártyám. A baj csak az, hogy a fülem dugult, és érzem, hogy még van benn valamiféle váladék. Az orrom persze folyamatosan be van dugulva. Lázam szerencsére nincs.
Kérdésem leginkább az lenne, hogy lehetséges-e, hogy ennyi antibiotikum szedés után a szervezetemben található baktériumok már rezisztensek ellene és még nagyon sokáig nem fogok tudni meggyógyulni? Ilyenkor mi a teendő? Illetve a fülemmel kapcsolatban, mennyi idő míg egy savós középfülgyulladás meggyógyul? Lehet valami maradandó bajom, vagy valami szövődmény, amitől tartanom kéne? Ön szerint visszamehetek hamarabb az orvoshoz, mint az 1 hét, amit Ő tanácsolt?
Válaszát előre is köszönöm! Lili, 18 éves

Szakértőnk válasza a Antibiotikum rezisztencia? Középfülgyulladás? kérdésre

Kedves Lili! A középfülgyulladás biztos nem függ össze a kezdeti probiotikum hiányával. Semmi gond nincs, ha valaki nem szed probiotikumot, persze jobb ha igen, de azért nincs vészes következménye. Ezek független dolgok, meg kell esetleg nézni, miért vagy hajlamos fertőzésekre. LEgyen a háziorvosnál egy vérkép vizsgálat. Nem hiszem, hogy antibiotikum rezisztenciád van, az súlyosabb és számtalan gyógyszer szedését követően van. A váladékozó középfülgyulladás sajnos elhúzódhat, okozhat hallási zavarokat, emiatt feltétlen mindig menj vissza a fül-orr-gégészhez, nézze meg. Leírva nem tudok nyilatkozni, ő meg látja és az a lényeg. Ha kifejezetten kellemetlen, ninc gond abból szerintem ha hamarabb visszamész.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor