bokasérülések

2014.12.31.
Tisztelt Szakértők!
Én egy 18 éves srác vagyok. Focizok immáron 10 éve. Az első súlyosabb sérülésem márciusban múlt 5 éve volt. Ekkor egy mérkőzésen történő ütközésnek a következtében bal bokámban elrepedt egy csont. A sérülésem kb. 4 hét alatt teljesen rendbe jött. A második sérülésem májusban múlt 4 éve volt. Ekkor szintén a bal bokám sérült meg. Egy rossz lépést követően teljes bokaszalag-szakadás a belbokába. A teljes gyógyulás kb. 4 hónap volt. A következő sérülésem egy szánkóbaleset következtében történt 2011. januárjában. Újra a bal bokám. Szilánkos bel- és külbokatörés, melynek a következénye: műtét, több hét gipsz és hosszú ideig tartó lábadozás. A teljes gyógyulás kb. 9 hónapba telt. Az újabb sérülés 2012. októberébe történt amikor iskolába a távolugrásnál rosszul fogtam talajt és magam alá fordult a bal bokám. Ismét teljes szalag-szakadás. A teljes felépülésem 3-4 hónap volt. A következő sérülésem focizás közben történt 2013. augusztusában. Ismét a bal bokám. Szilánkos belbokatörés, bel- és külboka részleges szalagszakadás. Idén március közepén vették ki az utolsó rögzítő csavarokat a bokámból. Egészen a karácsony előtti vasárnapig semmi nagyobb gondom nem volt vele. Az utolsó karácsonyi (családi) nagybevásárlásból való hazaérkezés után láttam/láttuk, hogy fel van dagadva a bokám. Jegelni kezdtük. Nem javult a helyzet. Másnap mentek szüleim dolgozni, így én vigyáztam itthon a kisebb testvéreimre. Estére már nem csak feldagadva volt, hanem el kezdet fájni is. (Ez még nem volt vészes.) Ugyan ez volt kedden is. Szerdán az itthoni karácsonyi készülődésből kellett természetesen kivennem a részem. Estére ismét jelentkezett egy kisebb fájdalom. Sajnos ez azóta nem hogy elmúlt volna hanem fokozódott és egyre jobban fáj. Én nem vettem észre, hogy rosszul léptem volna. Az viszont tény, hogy időjárás nagymértékben változott az elmult 3-7 napban. Jelenleg ha fel is kelek csak mankóval tudok közlekedni, mert a bal lábamra rá lépni sem tudok.
Ez a fájdalom és dagadás lehet a túlterheléstől? Lehet-e attól, hogy hirtelen nagy mértékű -időjárási- lehülés jött? Mit tegyünk?
A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
BUÉK
Nándor

Szakértőnk válasza a bokasérülések kérdésre

Kedves Nándor!

Nem hiszem, hogy az időjárás változás ilyen panaszokat okozna. Az Ön bokája sajnos fiatal kora ellenére sokat sérült, valószínűleg gyengébbek, lazábbak a szalagok, így akár egy kisebb trauma is okozhat újabb sérülést. Mindenképpen forduljon orvoshoz, addig jegelje, gyulladáscsökkentő kenőccsel kenje, erős fájdalom esetén fájdalomcsillapítót is vehet be és pihentesse.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor