bokaszalag sérülés

2014.10.26.
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Én egy 16 éves srác vagyok. Hétfőn a tanítási nap végére hiba jelentkezett az iskolai csengőnél így kikapcsolták azt. A teremben levő óra pedig késett, melyet többen jeleztük a tanárnak, de ezt ő figyelmen kívül hagyta. Mindennek köszönhetően a tanár késve engendte ki az osztályunkat. (Az óra késésének mértéke mint utóbb kiderült 7 perc volt.) Az osztály kb. 80% nem helybeli. A nem helybeliek kb. 90% vonatos. Én sem vagyok helybeli és én is vonatos vagyok. Ennek megfelelően sietnünk kellett, hiszen a pesti irányba menő vonatosoknak 26 perce, az ellenkező irányba utazóknak 34 percük maradt a 20 perces utat úgy megtenni, hogy az iskola kijáratához képest is az iskola másik végén volt az óránk. Ráadásul az emeleten. A sietésnek az lett a vége, hogy a lépcsőn rosszul léptem és ennek következtében alábicsaklott a jobb bokám. A lépés következtében 1-2 percig éreztem fájdalmat, de nem foglalkoztam vele. A "ráadás" ezután jött. A vasútállomáson szintén lécsőn kell áthaladni a peronhoz. Itt egy újabb rossz lépés következett, melynek következtében ismételten alábicsaklott a jobb bokám. Ez után nagyobb mértékű fájdalmat éreztem a bokámban, de segítséggel még "rá tudtam állni". A vonatot elértem-értük. Az utazás 17 perc, melynek végén (egészséges lábbal) még további 15 perc gyaloglás következik. A bokám egyre jobban fájt és ráállni is egyre nehezebben tudtam. Az egyik segítőkész osztálytársam-barátom segítet és haza támogatott. Az út a megszokott 15-16 perc helyett több mint kétszerese volt. (Ez ebben az esetben 35 perc volt.) Haza érkezésem után borogattam-borogattuk a sérült bokámat. Sajnos ez nem segített és ennek következtében másnap a szülemmel elmentünk orvoshoz. Az orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy részleges bokaszalag-szakadást szenvedtem. Az orvos döntése alapján okt. 31-ig fekvőgipszben leszek.
Nem mellesleg sportolok is. Hobbi szinten focizok és kézilabdázom.
1. Ön szerint kapok-e majd járógipszet? 2. Amennyiben igen - kb. Mennyi ideig lehet majd a lábamon járógipsz? 3. Mennyi időbe telhet mire teljesen rendbe jön a sérülésem? 4. A hobbi szintű sportot mikor folytathatom majd?

Szakértőnk válasza a bokaszalag sérülés kérdésre

Kedves Levélíró!

A fekvő gipsz utáb minden bizonnyal járót fogsz majd kapni, ezt több hétig kell viselned, de hogy mennyi ideig, ez az állpotodtól függ (a kezelőorvosod tud erre a kérdésre válaszolni). A teljes gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, akár 6-8 hetet is (mire elkezdteted a boka fokozatos terhelését). A terhelhetőségről szintén a téged kezelő orvos dönt.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor