Szájszag és szájvíz

2012.08.26.
Tisztelt szakértő!
Sajnos annak ellenére, hogy nagy figyelmet fordítok a szájápolásra, sokszor elég kellemetlen szagú a szám. A fogmosás mellé szájvizeket is szoktam használni, amivel kapcsolatban további kérdésem van: kipróbáltam különböző szájvizeket (Corsodyl, Clorhexamed, Listerin, Colgate stb...). Ugyan egy darabig valóban kellemes illatot biztosítottak, de egy-két órával a használat után mintha már nem is értek volna semmit. Talán az összes közül a Listerin volt a leghatásosabb (amin meglepődtem, mert én a Corsodylban, és a Clorhexamedben bíztam inkább).
A Listerinnel viszont az a problémám, hogy szinte alig bírom a 30 mp-es gargarizálási időt. Már kb. 10 mp után nagyon csípi a nyelvem, és ugyan nehezen végigcsinálom a 30 mp-et, de utána az egész arcom vörös, a szemeimből folyik egy kis könny, és tiszta vörösek lesznek. Ennek ellenére a Listerin sem szüntette meg a kellemetlen szájszagot, csak az összes közül talán ez volt a leghatásosabb.
A nyelvem elég lepedékes, amit mindig mosok, sokszor már annyira, hogy kicsit vérzik is, de ez sem segít, néhány órára rá újra lepedékes lesz. Az oldala pedig olyan, mintha meg lenne vagdosva. Úgy gondolom, ez már inkább belsőszervi probléma, mert nem múlik el hónapok óta. A háziorvosomnak mutattam, de ő nem tulajdonított különösebb figyelmet a dolognak, azt mondta, valakinek ilyen, engem azonban nagyon zavar, és úgy érzem, komoly probléma állhat a dologban. A fogászaton is csak annyit mondtak, hogy mossam a nyelvem, de nem foglalkoztak vele. Egyébként minden fogam ép, a fogászaton nemrég jártam.
Három kérdésem lenne:
1. Mi okozhatja a megfelelő szájápolás, és ép fogak ellenére a kellemetlen szájszagot? Mit tehetek még ellene? Esetleg a lepedékes nyelvnek köze lehet-e hozzá?
2. Miért alakul ki a Listerinnél ilyen reakció? Lehet, hogy köze van a problémához?
3. A lepedékes nyelvemmel a háziorvost, és a fogászt leszámítva milyen szakorvoshoz fordulhatnék (mert ők nem foglalkoztak vele)?
Köszönöm szépen!

Szakértőnk válasza a Szájszag és szájvíz kérdésre

Kedves Levélíró!

A lepedékes nyelv jelezhet belgyógyászati betegségeket, állapotokat is (vitaminhiány, vashiány, kevés folyadék fogyasztása, emésztési problémák stb.). Ha fogász nem talál teendőt, akkor jó volna csináltatni egy laborvizsgálatot (háziorvos). A szájszag kialakulásáért sok esetben felelőssé tehetők fül-orr-gégészeti betegségek (pl. mandulagyulladás), vagy gasztroenterológiai kórképek (pl. ha a gyomorszáj nem zár megfelelően). Ilyen irányban lehetne tovább haladni. A Listerine összetételét nem ismerem, de gondolom, olyan mennyiségben tartalmaz frissítő hatóanyagot (pl. mentol), ami könnyet csal a szemedbe-valószínűleg nem csak te vagy így ezzel.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor